Τα μέτρα για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής
«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα, εξαντλώντας κάθε διαθέσιμη δημοσιονομική δυνατότητα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής», ξεκαθάρισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια της 4άωρης σύσκεψης με εκπροσώπους της Πανελλαδικής των αγροτικών μπλόκων, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (14/2).
Στη σύσκεψη το παρών έδωσαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, οι Υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Δήμας και Θάνος Πετραλιάς καθώς και οι Υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας και Διονύσης Σταμενίτης.
Κατά τη διάρκεια της 4ωρης σύσκεψης επιβεβαιώθηκαν σημαντικά μέτρα που διευκολύνουν την παραγωγή, μειώνουν το κόστος παραγωγής και διασφαλίζουν την άμεση και δίκαιη στήριξη στους Έλληνες παραγωγούς. Ειδικότερα:
- ΕΦΚ στο Αγροτικό Πετρέλαιο:
Ένα από τα βασικά ζητήματα της συζήτησης ήταν η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο.
• Συγκροτείται ομάδα εργασίας από τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και εκπροσώπους των αγροτών για την αναθεώρηση των δεικτών ανά καλλιέργεια.
• Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον επαναπροσδιορισμό του τρόπου επιστροφής του ΕΦΚ και στην προσαρμογή των προβλεπόμενων ποσοτήτων καυσίμων ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες κάθε καλλιέργειας.
• Κατέστη σαφές ότι δεν υπάρχει ανώτατο όριο 100 εκατ. Ευρώ, αλλά θα επιστραφεί ανεξαρτήτως ποσού το σύνολο του ΕΦΚ, το οποίο ανάλογα με τα τιμολόγια που θα κατατεθούν, μπορούν να φτάσουν τα 160 εκατ. ευρώ
- Ηλεκτρικό Ρεύμα
Στο θέμα του αγροτικού ρεύματος, η κυβέρνηση λαμβάνει πρωτοβουλίες που μειώνουν το κόστος για τους παραγωγούς:
• Εξετάζεται η δυνατότητα, σε συνεργασία με τους παρόχους, να μην εκδίδεται μηνιαίως ο λογαριασμός, ώστε να διευκολυνθούν οι αγρότες στη διαχείριση των οικονομικών τους.
• Οι αγρότες απολαμβάνουν ήδη χαμηλή τιμή ρεύματος μέσω του Τιμολογιου «ΓΑΙΑ» από τα 0,093 € ανά κιλοβατώρα, τη στιγμή που το πραγματικό κόστος της κιλοβατώρας στη χονδρική αγορά είναι μεγαλύτερο, ενώ έχουν ρυθμιστεί ληξιπρόθεσμες οφειλών χιλιάδων παραγωγών με 120 δόσεις.
• Παράλληλα, ήδη έχουν δρομολογηθεί λύσεις με τα προγράμματα Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι και ΑΠΟΛΛΩΝ, μέσω της δυνατότητας ανάπτυξης έργων ΑΠΕ για τον ενεργειακό συμψηφισμό καταναλώσεων αγροτών και ΓΟΕΒ/ ΤΟΕΒ, εξασφαλίζοντας ακόμα φθηνότερο ρεύμα για την πρωτογενή παραγωγή.
- Αποζημιώσεις για Ζημιές Άνω του 30% – Στήριξη Καλλιεργειών που επλήγησαν
Η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην ενεργοποίηση πόρων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για την αποζημίωση παραγωγών που υπέστησαν απώλειες άνω του 30%.
• Οι καλλιέργειες που πληρούν τα κριτήρια θα καταγραφούν σε λίστα που θα αποσταλεί στην ΕΕ για έγκριση, ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αποζημίωσης το συντομότερο δυνατό.
• Η στήριξη θα αφορά μόνο καλλιέργειες που μπορούν να τεκμηριώσουν την απώλεια μέσω ισοζυγίων.
- Στήριξη της Κτηνοτροφίας – Αντικατάσταση Ζωικού Κεφαλαίου
Για τους πληγέντες κτηνοτρόφους από την πανώλη και την ευλογιά, εκτός από τις υψηλές αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν, δρομολογείται και η δωρεάν αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου μέσω της ενεργοποίησης μέτρου αντίστοιχου με το Μέτρο 5.2.
- Βαμβάκι – Σύνδεση με την Ενίσχυση & Βιώσιμη Καλλιέργεια
Η στήριξη των βαμβακοπαραγωγών ενισχύεται με ειδική πρόβλεψη για 31,7 € ανά στρέμμα στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα καθώς και με μείωση του πλαφόν για ένταξη στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης
Κλείνοντας τη σύσκεψη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερά στο πλευρό των αγροτών, αναζητώντας λύσεις που ενισχύουν τον πρωτογενή τομέα, μειώνουν το κόστος παραγωγής και διασφαλίζουν ένα βιώσιμο αγροτικό μέλλον.
Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα μας, στο φύλλο του Σαββάτου 15 - Κυριακής 16 Φεβρουαρίου.