Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να επικυρώσει την… κατάργησή της

Στην σκιά των έντονων εσωκομματικών διαφωνιών η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Οι απαιτήσεις Κασσελάκη και οι έντονες αντιδράσεις.

Σε κλίμα που «μυρίζει μπαρούτι» συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ την οποία συγκάλεσε ο Στέφανος Κασσελάκης υπό την πίεση των εσωτερικών αντιδράσεων. Τόσο για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όσο και για τους «προεδρικούς» χειρισμούς που ακολούθησαν.

Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι η εισήγηση που θα γίνει στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που συνεδριάζει το Σάββατο 6 Ιουλίου, ενώ είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει συναίνεση για το τελικό κείμενο. Ιδίως από τη στιγμή που, αν το όργανο συναινέσει στις προτάσεις που θα καταθέσει ο Στέφανος Κασσελάκης, θα επικυρώσει στην πραγματικότητα την… κατάργησή του!

Η πρώτη αποτίμηση

Στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος θα γίνει η πρώτη οργανωμένη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της 9ης Ιουνίου, σχεδόν έναν μήνα αργότερα. Αφού μέχρι στιγμής το μόνο όργανο που έχει συνεδριάσει είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος στις 13 Ιουνίου.

Δίχως όμως εκεί να δοθεί δικαίωμα λόγου στους βουλευτές, αφού μετά την ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης «έκλεισε» τη συνεδρίαση προκειμένου να δώσει τηλεοπτική συνέντευξη και στη συνέχεια έφυγε για τις ΗΠΑ για να γυρίσει προχθές, Τρίτη.

Η απουσία λειτουργίας των οργάνων, πάντως, κάθε άλλο παρά εμπόδισε την ύπαρξη πολιτικών διεργασιών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το αντίθετο μάλιστα, αφού πάρθηκαν πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τόσο από την πλευρά της ηγεσίας του κόμματος όσο και από τη διευρυμένη μερίδα στελεχών που έχουν ευθέως αμφισβητήσει τις εκτιμήσεις του Στέφανου Κασσελάκη τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και για την «επόμενη μέρα» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

OI απαιτήσεις Κασσελάκη

Από την πλευρά της ηγετικής ομάδας του κόμματος, μέσω ανάρτησης στα social media ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε μια πολιτική πλατφόρμα για τις αλλαγές που στοχεύει να κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου αυτές να επικυρωθούν στο καταστατικό συνέδριο που έχει προαναγγελθεί για τον Οκτώβριο. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η κατάργηση των βασικών οργάνων το κόμματος με τη σημερινή τους μορφή, δηλαδή η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε λόγο για «μεγαλύτερη δύναμη στη βάση, μικρότερα και ευέλικτα όργανα», κάτι που από μεγάλη μερίδα στελεχών μεθερμηνεύεται ως κατάργηση των οργάνων, με τον πρόεδρο να λειτουργεί ως τον «εκφραστή» της βάσης με απόλυτη σχεδόν εξουσία.

Επίσης, πρότεινε «όριο τριών διαδοχικών θητειών στους βουλευτές», πρόταση που «βγάζει σε αποστρατεία» πάρα πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε πως οποιοδήποτε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί την αναγκαιότητα αυτών των μέτρων είναι «ενάντια στην φιλοσοφία μου» και πρέπει να αναζητήσει «εναλλακτικές λύσεις» για τον εαυτό του.

Στέφανος Κασσελάκης
Στέφανος Κασσελάκης ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Παράλληλα, πρότεινε ένα «επίπονο» πρόγραμμα οικονομικού εξορθολογισμού του ΣΥΡΙΖΑ, που η εφαρμογή του έχει ήδη οδηγήσει στο κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης της Αυγής. Το ζήτημα αυτό αναμένεται να απασχολήσει την Πολιτική Γραμματεία τόσο αναφορικά με την ορθότητα του μέτρου όσο και με τον τρόπο που αποφασίστηκε. Ανάλογος προβληματισμός θα υπάρξει και για απολύσεις του Θανάση Θεοχαρόπουλου και του Γιώργου Τσίπρα από συνεργάτες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το τελευταίο διάστημα η ηγετική ομάδα Κασσελάκη έχει εξαπολύσει προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα. Με τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη να ζητά από τον πρώην πρωθυπουργό … «δήλωση υποταγής». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Αλέξης Τσίπρας υποχρεούται να αναγνωρίσει πως οποιαδήποτε διεργασία για την ενιαία δράση της κεντροαριστεράς θα γίνει υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη. Επίσης, έχουν αφεθεί υπαινιγμοί για «μαύρο χρήμα» κατά την περίοδο που ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όσο και κατηγορίες για υπονόμευση.

Οι αντιδράσεις

Στον αντίποδα αυτού του σχεδιασμού φαίνεται να έχει διαμορφωθεί ένα «εσωτερικό μέτωπο» στο οποίο μετέχουν στελέχη από όλες τις… πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσά τους και 11 βουλευτές με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την κοινοβουλευτική παρουσία του κόμματος, όπως και την ιδιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό εκφράζεται με το περίφημο κείμενο των 87 στελεχών του κόμματος. Επίσης, όμως, πρέπει να συνεκτιμηθεί και η απόφαση τριών στελεχών (Δ.Τεμπονέρας, Α.Κοτσακάς, Χ.Τσιόκας) να αποχωρήσουν από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κείμενο αυτό -αν και σε χαμηλούς τόνους- ασκείται εφ’ όλης της ύλης κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη. Ενώ ταυτόχρονα τίθεται στο επίκεντρο το θέμα της κεντροαριστεράς. Μεταξύ άλλων, στο κείμενο σημειώνεται πως «η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι πλειοψηφικό κοινωνικό αίτημα και σε αυτό το αίτημα είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε, με τη συγκρότηση μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας, ενός μετώπου σε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο, που θα κερδίσει την Ν.Δ. στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν». Στο κείμενο υιοθετείται και η θέση περί δημοψηφίσματος προκειμένου να αποφασιστεί το αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην ανασύνθεση της κεντροαριστεράς.

Αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα επισημαίνεται πως «παρά την τεράστια πτώση των ποσοστών της Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχασε δυνάμεις και ο προοδευτικός χώρος συνολικά δεν ενισχύθηκε, αντιθέτως είχαμε αποχή ρεκόρ και άνοδο της Ακροδεξιάς». Επίσης, τονίζεται αναφορικά με τις δηλώσεις Κασσελάκη περί «μαύρου χρήματος» πως «τραυματίζει το χώρο μας το να ανοίγει ξαφνικά, δημόσια και με υπαινιγμούς, μια συζήτηση περί ηθικής και διαφάνειας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

ΠΗΓΗ NEWS247.GR

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness