Κόκκινα δάνεια: Στα «αζήτητα» το πλάνο για την αναχρηματοδότησή τους
Παγωμένο παραμένει το ενδιαφέρον για την αναχρηματοδότηση των κόκκινων δανείων, παρά την δυνατότητα που διαθέτουν servicers και εταιρείες παροχής πιστώσεων
Στα «αζήτητα» παραμένει προσώρας το σχέδιο για την αναχρηματοδότηση των «κόκκινων» δανείων.
Παρά τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας σε servicers και εταιρείες παροχής πιστώσεων να αναχρηματοδοτούν «κόκκινα» δάνεια οφειλετών και οι δανειολήπτες να αποκτούν μία δεύτερη ευκαιρία διευθέτησης των οφειλών τους, εντούτοις κανείς από τους προαναφερόμενους «παίκτες» δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για την απόκτηση της σχετικής άδειας.
Πάντως, σύμφωνα με όσα είπε σε πρόσφατη συνέντευξη η ειδική γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, Θεώνη Αλαμπάση το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μία κινητικότητα για τη συγκεκριμένη αγορά.
Οι servicers και οι εταιρείες παροχής πιστώσεων
Μέσω νομοθεσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που ισχύει από το 2023 δίνεται δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχουν κόκκινα δάνεια, αυτά να «πρασινίσουν» και με τον τρόπο αυτό οι δανειολήπτες να κάνουν μία νέα αρχή αποπληρώνοντας τις οφειλές τους.
Η ευκαιρία αυτή μπορεί να δοθεί μέσω των αναχρηματοδοτήσεων των κόκκινων δανείων. Βάσει της νομοθεσίας μπορούν να υπάρξουν δύο πηγές αναχρηματοδότησης.
Η πρώτη πηγή αναχρηματοδότησης αφορά τους servicers οι οποίοι μπορούν να λάβουν εκτεταμένη άδεια λειτουργίας που επιτρέπει, πέρα από τη διαχείριση και την αναχρηματοδότηση «κόκκινων» δανείων. Κάτι βέβαια που δεν έχει γίνει ακόμη καθώς κανείς από τους servicers δεν έχει αποκτήσει αυτή την επιπλέον άδεια.
Η δεύτερη πηγή αναχρηματοδότησης είναι οι εταιρείες παροχής πιστώσεων. Στην αγορά δραστηριοποιείται μικρός αριθμός μεν τέτοιων εταιρειών, αλλά σύμφωνα με αναλυτές, υπάρχει μπροστά μεγαλύτερο πεδίο δράσης με επενδυτές να αναζητούν τρόπους εισόδου. Οι εταιρείες παροχής πιστώσεων μπορούν να χορηγούν καταναλωτικά δάνεια ενώ τους παρέχεται η δυνατότητα δραστηριοποίησης και στα στεγαστικά δάνεια αλλά και στην
αναχρηματοδότηση των κόκκινων δανείων που έχουν περάσει στους διαχειριστές (εφόσον βέβαια εξασφαλίσουν και την απαιτούμενη ειδική άδεια από την ΤτΕ). Ωστόσο και για αυτή την κατηγορία η ΤτΕ δεν έχει εκδώσει σχετική άδεια.
Ποιοι θα έχουν τη δεύτερη ευκαιρία
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αλλά και με βάση τη νομοθεσία, προφανώς και αυτές οι εταιρείες δεν θα αναχρηματοδοτούν το σύνολο των κόκκινων δανείων αλλά θα αξιολογούν τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο δανειολήπτης είχε μια δυσκολία αποδεδειγμένα και πλέον την έχει ξεπεράσει.
Για παράδειγμα κάποιος που είχε χάσει τη δουλειά για ένα χρονικό διάστημα και πλέον έχει βρει νέα. Αυτή είναι μια περίπτωση που ο δανειολήπτης αντιμετώπιζε δικαιολογημένα δυσκολία πληρωμής αλλά πλέον έχει ανακάμψει. Άρα οι υποψήφιοι των αναχρηματοδοτήσεων θα είναι όσοι αποδεικνύουν ότι ανέκαμψαν οικονομικά και επιστρέφουν στην κανονικότητα.
Ουσιαστικά, η εταιρεία παροχής πιστώσεων θα αναχρηματοδοτεί μια οφειλή την οποία η εταιρεία διαχείρισης θα έχει συμφωνήσει να την κουρέψει με κέρδος την εφάπαξ αποπληρωμή μέσω του νέου δανείου (από την εταιρεία πιστώσεων). Ο δανειολήπτης έτσι θα ξεκινά από την αρχή τη δανειακή του σχέση με ευνοικότερους όρους, το fund ή ο servicer θα έχει κερδίσει από την αποπληρωμή του δανείου ενώ η εταιρεία παροχής πιστώσεων θα κερδίζει από τους τόκους που θα εισπράττει μέσω του νέου δανείου.
Πηγή: ΟΤ