"Κύκλωμα χρυσού": Μάλλον ήταν άνθρακες ο… χρυσός
Θα πρόκειται για την αστυνομική γκάφα της δεκαετίας: Αν νομικά αποδειχτεί πως όλη αυτή η ιστορία με την εντυπωσιακή σύλληψη και ανακοίνωση της "εξάρθρωσης" της αποκαλούμενης "χρυσής συμμορίας" ήταν μια "χρυσή γκάφα", τότε τα απόνερα θα φτάσουν πολύ πιο πάνω από τα δικαστήρια και τα αστυνομικά τμήματα.
Είναι προφανές πως αν όλη αυτή η επιχείρηση δομήθηκε σε μια λάθος νομική παραδοχή, πως δηλαδή υπάρχει υποχρέωση καταβολής δασμών στην εξαγωγή χρυσού προς την Τουρκία, τότε μιλάμε για την πλήρη απογύμνωση ενός κράτους δικαίου.
Μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα "φιάσκα" της νεότερης Ελλάδος, όταν μάλιστα οδηγήθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας να μιλήσει επ΄αυτού στην Βουλή. Και το ερώτημα είναι:
Δεν σκέφτηκε κανείς, πριν προχωρήσει η έρευνα, να ρωτήσει τις αρμόδιες τελωνειακές και διωκτικές αρχές;
Συγκεκριμένα, η υπόθεση της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης λαθρεμπορίας χρυσού, λαμβάνει απρόσμενη τροπή μετά την επικοινωνία της ανακρίτριας Διαφθοράς με τις αρμόδιες οικονομικές Αρχές.
Από χθες το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ανακριτικό γραφείο διαβιβάστηκε απάντηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σε ερώτημα της δικαστικής λειτουργού, στο οποίο η Αρχή επικαλούμενη την τελωνειακή νομοθεσία, ενημέρωσε ότι δεν οφείλονται δασμοί και φόροι για εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία.
Κατόπιν αυτού, όπως εκτιμούν νομικές πηγές, το βασικό κακούργημα της λαθρεμπορίας παραμένει έωλο, συμπαρασύροντας και τα κακουργήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης. Αδικήματα, τα οποία προβλέπουν προσωρινή κράτηση για τους κατηγορούμενους. Υπό αυτά τα δεδομένα οι συνήγοροι υπεράσπισης των οκτώ προφυλακισθέντων καταθέτουν από το πρωί αιτήματα άρσης της προσωρινής κράτησης των εντολέων τους.
Δικαστικές πηγές ωστόσο αναφέρουν ότι πιθανότητα εντός της ημέρας αυτεπαγγέλτως η ανακρίτρια, αποτιμώντας τα νέα στοιχεία που έχει στα χέρια της μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση διατάξεων που θα οδηγήσουν στην αποφυλάκιση των κατηγορούμενων.
Άλλωστε το γεγονός ότι χθες το βράδυ αφέθηκαν ελεύθεροι και οι 23 εναπομείναντες κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ένας αστυνομικός που φέρεται να ενημέρωνε για κινήσεις της αστυνομίας, και ο φερόμενος αρχηγός της δεύτερης ομάδας, σε αυτή την κατεύθυνση κατατείνει.
Οι δικηγόροι λένε πως νομικά το αδίκημα της λαθρεμπορίας δεν υφίσταται, γιατί το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1995 με την υπ΄αριθμόν 1 απόφασή του κατάργησε τους εισαγωγικούς και εξαγωγικούς δασμούς και φόρους με την Τουρκία για όλα τα προϊόντα πλην των τροφίμων. Σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για μια υπόθεση χωρίς ουσιαστική ζημία του ελληνικού δημοσίου, για μια υπόθεση πλημμελημάτων. Ενδεχομένως και φορολογικού ενδιαφέροντος αλλά μέχρι εκεί.
Κι αυτό γιατί αν δεν υφίσταται λαθρεμπορία, δεν υφίσταται (νομικά) ούτε εγκληματική οργάνωση με αποτέλεσμα επί της ουσίας η δικογραφία με τους 63 συλληφθέντες (μεταξύ των οποίων και ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος) να τινάζεται στο αέρα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δεν αποκλείεται συνολικά οι κατηγορούμενοι να αφεθούν ελεύθεροι αφού θα πρόκειται για ήσσονος σημασίας αδικήματα με πιθανόν μόνο φορολογικό αντικείμενο.