Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Κλείνουν άρον – άρον σήμερα την προανακριτική για τον Τριαντόπουλο

«Τίτλοι τέλους» σήμερα για την προανακριτική επιτροπή που συστήθηκε προκειμένου να εξετάσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Χρήστου Τριαντόπουλου για το «μπάζωμα» του χώρου την σύγκρουσης των δυο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη. Σήμερα στην συνεδρίαση που έχει οριστεί για τις 10.00 το πρωί η κυβερνητική πλειοψηφία αναμένεται να επιβάλλει την λήξη των εργασιών της. Παράλληλα με την ικανοποίηση του αιτήματος του ελεγχόμενου υπουργού, ώστε να παραπεμφθεί η υπόθεση σε Δικαστικό Συμβούλιο.

Σχεδιασμός

Πρόκειται για την ολοκλήρωση ενός σχεδιασμού – όπως προκύπτει από τα γεγονότα. Ξεκίνησε με την δημόσια ανακοίνωση του Χρήστου Τριαντόπουλου με την οποία αιτήθηκε η προανακριτική διαδικασία να γίνει από δικαστικό συμβούλιο και όχι την προανακριτική της βουλής.

Ακολούθησε «μπαράζ» δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών με πρώτον τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη περί «γεναίας απόφασης» του πρώην υπουργού. Κεντρικό επιχείρημα το ότι ο Χρήστος Τριαντόπουλος «πηγαίνει» οικειοθελώς στην δικαιοσύνη αντί να εξεταστεί από μία προανακριτική επιτροπή που το κυβερνητικό κόμμα έχει την πλειοψηφία.

Τέλος είχαμε την «συμμόρφωση» των βουλευτών της Ν.Δ που μετέχουν στην επιτροπή με την θέση αυτή και την λήψη της αντίστοιχης απόφασης. Μάλιστα αν και προκειμένου να τηρηθούν τα προσχήματα ζητήθηκε και μία κατάθεση του Χρήστου Τριαντόπουλου, η οποία όμως έγινε με γραπτό υπόμνημα και όχι αυτοπρόσωπα. Πράγμα που φυσικά δεν έφερε αντιμέτωπο των πρώην υπουργό με τις ερωτήσεις των βουλευτών που την συναπαρτίζουν.

 

 

Η αντιπολίτευση

Στην εξέλιξη του «κλεισίματος» της προανακριτικής επιτροπής που προδιαγράφεται, η κυβέρνηση θα βρει «απέναντι» την αντιπολίτευση. Μάλιστα τα κόμματα του προοδευτικού χώρου αναμένεται να έχουν – σχεδόν- ενιαία επιχειρηματολογία, με δύο εξ’ αυτών (τον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Αριστερά) να καταθέτουν και κοινή δήλωση.

«Κοινός τόπος» αναμένεται να είναι ο καταλογισμός στην κυβέρνηση πρόθεσης συγκάλυψης. Επίσης η προσπάθεια να «απομακρυνθεί» η υπόθεση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τις ευθύνες του μια και ήταν ο απευθείας πολιτικός προϊστάμενος του Χρήστου Τριαντόπουλου που λειτούργησε στο πλαίσιο των καθηκόντων του «υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ» μια και αυτή ήταν η ιδιότητά του.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, που ήταν και το κόμμα που κατέθεσε την πρόταση για την σύσταση προανακριτικής, γίνεται ευθέως λόγος για συγκάλυψη. Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του κόμματος που μετέχουν στην επιτροπή «η μεθόδευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ολοκληρωθούν οι εργασίες της Επιτροπής χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική έρευνα των ενδεχόμενων τελεσθέντων αδικημάτων συνιστά συνειδητή επιλογή πολιτικής σκοπιμότητας, συγκάλυψης αλλά και κατάφωρης παραβίασης και  καταστρατήγησης του ίδιου του Συντάγματος». Τονίζουν πως με την εξέλιξη αυτή «δύναται να ασκηθεί τυπική δίωξη μόνο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος χωρίς τη δυνατότητα επέκτασης σε άλλα, ενδεχομένως βαρύτερα, αδικήματα που τυχόν έχουν τελεστεί από τον κ. Χρήστο Τριαντόπουλο ή άλλα πολιτικά πρόσωπα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η ανεξάρτητη Αθηνά Λινού στην δήλωση που συνυπογράφουν επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι «δεν προτιθέμεθα να υποβάλλουμε αιτιολογημένη πορισματική έκθεση για την ουσία της ελεγχόμενης πράξης του υπόπτου κ. Τριαντόπουλου, καθώς θεωρούμε ότι εκτός από υποκριτικό θα ήταν και παράνομο να συνταχθεί και να κατατεθεί πόρισμα εκ μέρους μας, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση όλων των απαραίτητων εγγράφων και αποδεικτικών στοιχείων της δικογραφίας». Παράλληλα επισημαίνουν εκτός από το παράδοξο του η Ν.Δ να πιστεύει ότι ο Χρήστος Τριαντοπουλος είναι αθώος αλλά ταυτόχρονα να προτείνει την παραπομπή του σε δικαστικού συμβούλιο για έλεγχο των πράξεών πιθανότατα να κρύβει τον κίνδυνο ακύρωσης της όλης διαδικασίας.

Ούτε το ΚΚΕ θα καταθέσει πόρισμα με τους βουλευτές που το εκπροσωπούν στην προανακριτική να ξεκαθαρίζουν πως «ότι και να κάνει η κυβέρνηση δεν θα ξεπλυθεί από τις τεράστιες ευθύνες της για την εσκεμμένη αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος, για την οποία βαρύνεται όχι μόνο ο Χρ. Τριαντόπουλος και πιθανά άλλα μέλη της κυβέρνησης, αλλά έχει ευθύνη και ο πρωθυπουργός ως πολιτικός του προϊστάμενος. Και φυσικά επιβάλλεται να διερευνηθούν όλοι αυτοί όχι μόνο για παράβαση καθήκοντος, αλλά και για υπόθαλψη-παρεμπόδιση δικαιοσύνης».

Να σημειωθεί τέλος πως το πόρισμα που θα καταθέσει η «γαλάζια» πλειοψηφία και αναμένεται να εγκριθεί μόνον από τις δικές της ψήφους πρέπει να επικυρωθεί από την Ολομέλεια της Βουλής. Ως εκ τούτου σε σύντομο χρονικό διάστημα θα οριστεί η συνεδρίασή της.

ΠΗΓΗ NEWS247.GR

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.