Ν. Ανδρουλάκης: Δεν δίνουμε λευκή επιταγή για εξοπλισμούς εις βάρος της κοινωνικής συνοχής
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε στην ομιλία του στη Βουλή ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει την αμυντική ενίσχυση και ασφάλεια της Ελλάδας, χωρίς όμως να επιβαρυνθεί η κοινωνική πολιτική και συνοχή της χώρας.
«Οποιαδήποτε έκπτωση στο κοινωνικό κράτος και στις δημοκρατικές κατακτήσεις θα είναι μια ακόμα νίκη των αναθεωρητών και αυταρχικών ηγετών - ίσως η πιο ύπουλη και πιο σημαντική», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και συμπλήρωσε: «Για εμάς, δεν υπάρχει δίλημμα ανάμεσα στην άμυνα και την πολιτική συνοχή. Ή ανάμεσα στην αμυντική πολιτική και στο κοινωνικό κράτος. Είναι καταστροφικό αυτό».
Επισημαίνοντας τη διεθνή αβεβαιότητα και τα δεδομένα που προκαλεί η νέα διεθνή πολιτική του Ντόναλντ Τράμπ και των ΗΠΑ, ιδίως στην Ευρώπη, ο κ. Ανδρουλάκης καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και σημείωσε πως η Λευκή Βίβλος για την Ευρωπαϊκή Άμυνα, που πρότεινε η Κομισιόν, αποτελεί δειλά και ανεπαρκή βήματα.
«Πάσχει από ένα έλλειμμα ευρωπαϊκής προοπτικής, καθώς υπερισχύει καταφανώς ο διακυβερνητικός χαρακτήρας χωρίς μάλιστα να προτείνονται νέες μορφές χρηματοδοτήσεων πέραν των νέων δανείων που θα επιβαρύνουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Πάνω από όλα όμως, από τις πρόσφατες ευρωπαϊκές αποφάσεις απουσιάζει εκκωφαντικά η πολιτική βούληση για έκδοση ειδικού ευρώ-ομολόγου για αμυντικούς σκοπούς, όπως έγινε και με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», παρατήρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης και συμπλήρωσε ότι υποτιμάται η ανάγκη ύπαρξης Ευρωστρατού.
Ειδικά για τον ρόλο της Τουρκίας υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κλείσει οριστικά την πόρτα σε τρίτες χώρες που έχουν αναθεωρητικούς προσανατολισμούς όπως η Τουρκία, όσον αφορά τη δυνατότητα συνεργασίας με εταιρείες τους. Δεν επιτρέπεται τα χρήματα του ευρωπαίου φορολογούμενου να χρηματοδοτήσουν την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας. Αυτή είναι μια πατριωτική στάση, για την οποία οφείλει να αγωνιστεί κάθε ελληνική κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει ρητή απαγόρευση στις τελικές ευρωπαϊκές συμφωνίες».
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: H πορεία προς την ενιαία άμυνα πρέπει να συνοδευτεί από νέους μόνιμους πόρους, χωρίς να αποψιλωθεί η πολιτική συνοχής ή η κοινωνική πολιτική», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι δύναμη δεν σημαίνει μόνο ισχυρός στρατός αλλά πειστική αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος, αύξηση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς και μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, στήριξη των παραμεθόριων περιοχών και ειδικά της Θράκης και των ακριτικών νησιών.
«Στην περίπτωση της πόντισης καλωδίου στην Κάσο, η ελληνική κυβέρνηση φάνηκε απροετοίμαστη. Πανηγυρίζετε όμως με το πράσινο φως στη Chevron. Κάνετε όμως πως ξεχνάτε ότι ο νόμος Μανιάτη είχε ήδη έτοιμο το πλαίσιο για την προκήρυξη ερευνών στα θαλάσσια οικόπεδα», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Οφείλουμε να πάψουμε να είμαστε απλώς καταναλωτές αμυντικού εξοπλισμού με τα χρήματα του ελληνικού λαού και να μετατραπούμε το γρηγορότερο δυνατό σε παραγωγούς και συμπαραγωγούς, δίνοντας ισχυρή ώθηση στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία», σημείωσε, ενώ υπογράμμισε, επικρίνοντας την κυβέρνηση, ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για βιομηχανικές επιστροφές ούτε στην παραγγελία των F-35, ούτε εγχώρια συμμετοχή στις Belharra και δεν υπάρχει επικαιροποίηση της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής από το 2017, αν και αυτό αποτελεί υποχρέωση της κυβέρνησης και συνδέεται άμεσα με τις Ελληνικές Αμυντικές Βιομηχανίες.
«Η πατρίδα μας να παραμένει αγοραστής και 100% καταναλωτής, με 0% συμπαραγωγή και καμία συμμετοχή στο ερευνητικό/τεχνολογικό, σχεδιαστικό και κατασκευαστικό στάδιο, με μηδαμινή εγχώρια προστιθέμενη αξία. Η καθυστερημένη εξαγγελία για 25% εθνική συμμετοχή είναι παραπλανητική», παρατήρησε και τόνισε πως: «η Αντζέντα 2030 που διαφημίζετε κ. Μητσοτάκη, είναι θολή, χωρίς τα κόμματα να διαθέτουν ενημέρωση επί του συνολικού πλαισίου στόχων».
Αναπτύσσοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως απαιτείται σχέδιο και πολιτική βούληση που βασίζεται σε έξι βασικούς άξονες.
«- Να υπάρχει ρητή δέσμευση πως ένα σημαντικό ποσοστό της παραγωγής θα κατασκευάζεται εγχώρια και να οριστεί ένα ποσοστό που θα αντιστοιχεί σε οφέλη που θα αξιοποιηθεί στο πεδίο του σχεδιασμού, της έρευνας και ανάπτυξης.
- Δεύτερος άξονας, η επένδυση στην στρατιωτική έρευνα και ανάπτυξη και ενίσχυση της τεχνολογίας και της καινοτομίας στον αμυντικό τομέα, ελαττώνοντας τις εισαγωγές οπλικών συστημάτων και την εξάρτηση από εξωτερικούς προμηθευτές.
- Τρίτον, απαιτείται αναβάθμιση του ρόλου του ΕΛΚΑΚ ως Κοινού Φορέα Αμυντικής Παραγωγής που εποπτεύει και συντονίζει την Δημόσια και Ιδιωτική Αμυντική Παραγωγή, Έρευνα και Ανάπτυξη.
- Ενόψει της διεκδίκησης και κατανομής των κονδυλίων που προβλέπει η ΕΕ, κρίνεται απολύτως αναγκαία η πρόβλεψη διαδικασιών διαφάνειας, λογοδοσίας και ενισχυμένου κοινοβουλευτικού ελέγχου, ώστε να μην γίνει με τα χρήματα για την άμυνα ό,τι έγινε με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Προς αυτή την κατεύθυνση είναι κρίσιμης σημασίας η ενίσχυση του ελεγκτικού ρόλου της Επιτροπής Εξοπλισμών.
- Η Ελλάδα πρέπει επίσης να επανεκκινήσει γραμμές παραγωγής βλημάτων για να αναπληρώσει τα αποθέματά της αλλά και να συμβάλει στην αναπλήρωση των αποθεμάτων άλλων χωρών» τόνισε.
Στο σημείο αυτό ο κ. Ανδρουλάκης θύμισε για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ότι ήταν η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά εκείνη που με προσωπικό της αγώνα, ως αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας το 2013-2014 πέτυχε τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης, μετά από μια σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα που τότε ζητούσε το κλείσιμό τους.
«Δεν δίνουμε καμία λευκή επιταγή. Όπου υπάρχει τεχνική δυνατότητα η χώρα πρέπει να έχει ποσοστό συμμετοχής, ακόμα και μεγαλύτερο από αυτό που εσείς προτείνετε. Καμία εμπλοκή της Τουρκίας στην κοινή Ευρωπαϊκή άμυνα και ενιαίοι κανόνες στην εξαγωγή όπλων. Δεν μπορεί οι εταίροι μας να εξοπλίζουν την Τουρκία του casus belli και του Αττίλα. Επιδοτήσεις σε χώρες που έχουν υψηλό δημόσιο χρέος αλλά και έχουν ήδη δαπανήσει δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς ως χώρες της περιφέρειας. Η ρήτρα διαφυγής είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των μεγάλων χωρών», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ