Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Ο Χαρίτσης λέει ναι στις συνεργασίες, όχι από τον Σακελλαρίδη – Στα δυο η Νέα Αριστερά για συνεννόηση με ΣΥΡΙΖΑ

Εισήγηση του πρόεδρου στην Κεντρική Επιτροπή για συμπόρευση σε κοινό ψηφοδέλτιο, αντι-εισήγηση από τον γραμματέα για τον κίνδυνο περαιτέρω απαξίωσης

Ένα χρόνο μετά την ίδρυσή της η Νέα Αριστερά, υπό την πίεση της κοινής γνώμης για ενιαία έκφραση των προοδευτικών κομμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ που καλεί επίμονα σε συνεργασία και της δημοσκοπικής κατάρρευσης συνολικά του χώρου, περνά μια από τις πιο δύσκολες φάσεις της με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να διεξάγεται σε βαρύ κλίμα και με ορατό τον κίνδυνο για τη συνοχή της.

Με παρακαταθήκη την πλειοψηφία με μια ψήφο στην Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη η ΚΕ καλείται να αποφασίσει αν θα πει ναι στη συνεργασία με τους πρώην συντρόφους που έμειναν στο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διάσπαση.

Η εισήγηση Χαρίτση

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Χαρίτσης στην εισήγησή του τάχθηκε υπέρ της προσπάθειας να αρχίσει να συγκροτείται το περίφημο Λαϊκό Μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων ως η μόνη λύση για να ανατραπούν οι πολιτικές της δεξιάς και να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τάχθηκε ουσιαστικά υπέρ της εκλογικής συνεργασίας και της κοινής καθόδου με αυτοτέλεια στις εκλογές σημειώνοντας ότι «μέσα από τον διάλογο και την κοινή κινητοποίηση, τη δυναμική που θα αναπτύξει, θα αξιολογηθεί κατά πόσο μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που ένα Λαϊκό Μέτωπο καταστατικά θέλει να είναι: Μια εκλογική συνεργασία αυτοτελών σχημάτων πάνω σε προγραμματική βάση. Μια ενότητα μέσα στη διαφορά».

Τι είπε ο Σακελλαρίδης

Ο γραμματέας του κόμματος Γαβριήλ Σακελλαρίδης έχοντας κερδίσει την πρώτη μάχη στην Πολιτική γραμματεία εμφανίζεται να ηγείται ενός ισχυρού μετώπου εντός της Κεντρικής Επιτροπής έχοντας μαζί του μεγάλη μερίδα μεσαίων στελεχών τάχθηκε σύμφωνα πληροφορίες κατά της συνεργασίας.

Ο κ. Σακελλαρίδης επιχειρηματολόγησε με σκληρούς χαρακτηρισμούς για το ΣΥΡΙΖΑ κατατάσσοντάς τον σε ένα απαξιωμένο κόμμα που ούτε λίγο ούτε πολύ δεν έχει σχέση με την Αριστερά.

«Δεν μας αφορά σε αυτή τη φάση η δέσμευση στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και τις δικές του εσωτερικές αντιφάσεις» είπε ο κ. Σακελλαρίδης ξεκαθαρίζοντας ότι σε αυτή τη φάση «μια βιαστική και σπασμωδική συνεργασία δεν εξυπηρετεί ούτε την ανασυγκρότηση της Αριστεράς, ούτε δημιουργεί τις προϋποθέσεις δημιουργίας ανταγωνιστικής δύναμης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ενέχει μάλιστα τον κίνδυνο ολικής απαξίωσης της Αριστεράς και της Νέας Αριστεράς».

 

Ουσιαστικά ο κ. Σακελλαρίδης εκφράζει την ελπίδα ότι η Νέα Αριστερά μπορεί να εξελιχθεί σε ηγέτιδα δύναμη στην Αριστερά εργαζόμενη ταυτόχρονα για την ανάταξη του χώρου και σε επίπεδο αξιοπιστίας και σε επίπεδο διείσδυσης στην κοινωνία.

Ήταν άλλωστε χαρακτηριστική η αποστροφή του ότι «Λαϊκό Μέτωπο δεν μπορεί να είναι ένα κόμμα και θραύσματά του».

Στο ζήτημα περί αυτονομίας της Νέας Αριστεράς ή συνεργασίας η «ενωτική» Έφη Αχτσιόγλου ήταν ξεκάθαρη ότι «δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα. Και τα δύο πρέπει να κάνουμε. Να ενισχύσουμε το κόμμα μας και τις προγραμματικές μας θέσεις, αλλά ταυτόχρονα να ανταποκριθούμε και στο πολιτικό αιτούμενο της περιόδου».

Το ζήτημα είναι να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί τόνισε η κ. Αχτσιόγλου και απάντησε και στην πλευρά Τσακαλώτου – Σακελλαρίδη λέγοντας στο φόντο των χαμηλών ποσοστών στις μετρήσεις ότι ο κόσμος φεύγει όχι γιατί η Νέα Αριστερά συζητά για συνεργασίες αλλά όπως είπε «αυτό συμβαίνει όταν ο κόσμος αισθάνεται ότι δεν δίνουμε απάντηση στο επείγον επίδικο της εποχής» για να προσθέσει ότι «ηττοπάθεια και έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι να μένεις περιχαρακωμένος».

Οι εργασίες της ΚΕ συνεχίζονται και αύριο και δεν αποκλείεται προ μιας κρίσιμης και διχαστικής ψηφοφορίας να κατατεθεί συμβιβαστική πρόταση ώστε να δοθεί λίγο περισσότερος χρόνος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

ΠΗΓΗ ΙΝ.GR