Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και η Αν. Μεσόγειος στο επίκεντρο των συζητήσεων του Μ. Βαρβιτσιώτη με τον Ρώσο ΥΦΥΠΕΞ

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, οι σχέσεις ΕΕ- Ρωσίας, αλλά και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα στη Μόσχα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάντρ Γκρουσκό.

Οι δύο πλευρές επισήμαναν την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων και της ενίσχυσης και της διευκόλυνσης των τουριστικών ροών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες, με τον κ. Βαρβιτσιώτη να σημειώνει ότι σε μία περίοδο αυξημένης αστάθειας, όπου η περιοχή μας και όλος ο κόσμος αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, η συνεργασία με τη Ρωσία καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική.

«Με τη Ρωσία μοιραζόμαστε ισχυρούς δεσμούς φιλίας», ανέφερε. «Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία πρέπει να οικοδομήσουμε και να ενισχύσουμε τις διμερείς σχέσεις μας σε αμοιβαίου ενδιαφέροντος ζητήματα. Από πλευράς μας, και όπου αυτό είναι δυνατόν, είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε τις προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση».

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην ανάπτυξη του διαλόγου και της συνεργασίας και ότι η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Σότσι θα επιβεβαιώσει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ρώσο υφυπουργό, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, σημειώνοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ του διαλόγου και του σεβασμού των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο υποστηρίζει ένθερμα η Ρωσία, αξίες που αμφισβητεί εμπράκτως η Τουρκία προχωρώντας σε μονομερείς και προκλητικές ενέργειες.

Ως προς τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την ανησυχία του για το σημερινό επίπεδο αυτών των σχέσεων. Επισήμανε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει το ρόλο της Ρωσίας στην αντιμετώπιση πολλών περιφερειακών ζητημάτων, αλλά και των παγκόσμιων προκλήσεων, όπως το περιβάλλον. Υποστήριξε δε την ανάγκη διατήρησης του διαλόγου της ΕΕ με τη Ρωσία.

Ακόμη, ο κ. Βαρβιτσιώτης έθεσε εκ νέου το θέμα του επαναπατρισμού των Αρχείων των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Ελλάδας, λέγοντας ότι αυτό θα αποτελεί μια κίνηση συμβολική και ουσιαστική στο πλαίσιο του ελληνορωσικού έτους Ιστορίας.

Τέλος, ευχαρίστησε τη ρωσική πλευρά για την πολύτιμη συνδρομή της στις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου και εξέφρασε την επιθυμία για περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας σε αυτό το κρίσιμο και για τις δύο χώρες πεδίο, στο μέλλον.

Η συνάντηση με τον κ. Γκρουσκό ήταν ο πρώτος «σταθμός» της επίσημης επίσκεψης του κ. Βαρβιτσιώτη στη ρωσική πρωτεύουσα, καθώς αύριο θα συμπροεδρεύσει στην Ολομέλεια της 13η Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, μετά το τέλος της οποίας αναμένεται να υπογραφεί Πρωτόκολλο Συνεργασίας και μια σειρά από επιμέρους συμφωνίες.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ