Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Opinion Poll: Στις 9,4 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης – Οι κίτρινες κάρτες

Αμετάβλητοι δείχνουν οι συσχετισμοί στο κοινοβουλευτικό κομματικό σύστημα και το (προ)εκλογικό σκηνικό, με τη ΝΔ να διατηρεί την ισχυρή πολιτική κυριαρχία, εξασφαλίζοντας μια διαφορά της τάξεως των 9,4 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην αναγωγή επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, κινούμενη μάλιστα, σε τροχιά αυτοδυναμίας (33,2%). 

Και όλα αυτά παρά τους έντονους κραδασμούς που προκαλούν στην ελληνική κοινωνία οι πιέσεις εξαιτίας του ενεργειακού πολέμου Ευρώπης- Ρωσίας, με την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις, τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος να αθροίζουν ένα συντριπτικό 92,1% στην απάντηση «ποιο θεωρείτε το πιο σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα». 

Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να θεωρείται από τους πολίτες, όχι μόνο ο καταλληλότερος για Πρωθυπουργός (ΠΘ), αλλά και αυτός που μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας της χώρας, τα θέματα της οικονομίας και της ανάπτυξης, ακόμα και τα προβλήματα της κοινωνικής πολιτικής και της στήριξης των ασθενέστερων, που, θεωρητικά, αποτελούν προνομιακό πεδίο των κομμάτων που ανήκουν στο αριστερό μέρος του κοινοβουλευτικού ημικυκλίου.

Εντυπωσιακή είναι και η αύξηση της ανησυχίας των πολιτών για την τουρκική απειλή– περίπου δέκα μονάδες έναντι της προηγούμενης μέτρησης του Ιουλίου. 

Η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται πως, ακόμα και τώρα, δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση, καθώς σε υψηλά πλειοψηφικά ποσοστά, οι πολίτες δηλώνουν πως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αντιμετώπιζε καλύτερα την ενεργειακή- οικονομική κρίση και το κύμα ανατιμήσεων. 

Αυτά είναι τα βασικά ευρήματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η Opinion Poll για λογαριασμό του mononews.gr το διήμερο 12-14 Σεπτεμβρίου, στην πρώτη έρευνα κοινής γνώμης μετά από την ομιλία και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, στη μεγάλη αυτή δημοσκόπηση καταγράφονται και σαφή μηνύματα -«κίτρινες κάρτες» των πολιτών προς την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, καθώς σχεδόν το 60% δηλώνει μη ικανοποιημένο από το συνολικό έργο της Κυβέρνησης (όπως και για το έργο της αντιπολίτευσης).

Οι αρνητικές απόψεις για τον Κ. Μητσοτάκη είναι πλέον πλειοψηφικές, όπως συμβαίνει και για τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ οι πολίτες εμφανίζονται μοιρασμένοι στις απόψεις τους αναφορικά με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από την ΔΕΘ. 

Σαφώς αρνητικές είναι και οι κρίσεις των ερωτηθέντων για τη διαχείριση από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό της υπόθεσης της παρακολούθησης του κινητού του Ν. Ανδρουλάκη, γεγονός ωστόσο, που δεν θεωρείται πρωτόγνωρο, καθώς η συντριπτική πλειονότητα εκτιμά πως έχουν γίνει παρακολουθήσεις πολιτικών από κυβερνήσεις όλων των κομμάτων. 

Συγκεκριμένα:

Στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στις 8,9 μονάδες στην πρόθεση ψήφου (31,5% έναντι 22,6% αντιστοίχως) και στις 9,4% με αναγωγή επί των εγκύρων ψηφοδελτίων (33,2% έναντι 23,8% αντιστοίχως).

   

  τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διατηρεί σταθερά υψηλή διαφορά έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην αντίληψη των πολιτών για το ποιος θεωρείται ως καταλληλότερος για Πρωθυπουργός (44,6% έναντι 25,3%), με τον «κανέναν από τους δύο» να καταγράφει υψηλότερο ποσοστό (27,7%) από αυτό του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

 Ο σημερινός Πρωθυπουργός διατηρεί την πρωτιά και στη διαχείριση του συνόλου των μεγάλων προβλημάτων της χώρας
 

  Ωστόσο, στην ερώτηση «πόσο ικανοποιημένος είστε από την συνολική παρουσία και το έργο του Πρωθυπουργού», ένα ποσοστό της τάξεως του 56,8% απαντά αρνητικά.

   Με τα αντίστοιχα ποσοστά (μη) ικανοποίησης για το συνολικό έργο της Κυβέρνησης έως σήμερα, να ανέρχεται στο 59,8%.

 
   Ενδεικτική της επιφυλακτικής στάσης που κρατά η κοινή γνώμη μέχρι την εφαρμογή των μέτρων στήριξης που εξαγγέλθηκαν είναι και το γεγονός ότι ένα 50,6% των ερωτηθέντων δηλώνει «λίγο» ή «καθόλου» ικανοποιημένο από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

  Ενώ, «μοιρασμένη» εμφανίζεται η κοινή γνώμη και αναφορικά με την αξιολόγηση των μέτρων που μέχρι σήμερα έχει λάβει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση συνολικά της ακρίβειας και την στήριξη των νοικοκυριών

 

 Παρόλα αυτά, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν φαίνεται να εισπράττει αυτή τη αμφιταλάντευση- δυσαρέσκεια μιας και στην ερώτηση αν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετώπιζε καλύτερα την ενεργειακή-οικονομική κρίση και τις ανατιμήσεις, καταγράφεται συνολικά, μια συντριπτικά αρνητική απάντηση της τάξεως του 71,7%

 

  Με το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν «λίγο» ή και «καθόλου» ικανοποιημένοι από το συνολικό έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι σήμερα να ανέρχεται στο 81,7%.

 

 Όσον αφορά την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ένα ποσοστό 53% εκτιμά πως πρόκειται για σοβαρό θέμα

  Την ώρα που αθροιστικά το 59% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει ως αρνητικούς τους χειρισμούς της Κυβέρνησης

 Και, ταυτόχρονα, η συντριπτική πλειονότητα (74%) θεωρεί ότι η Εξεταστική Επιτροπή δεν θα ρίξει φως σε όλη την αλήθεια.

  

 ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ OPINION POLL για το mononews.gr

ΠΗΓΗ:15MINUTES.GR

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness