Π. Μαρινάκης: Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί όπως εκείνος επιθυμεί ειρηνικά
«Εγώ σήμερα πήγα στη Βουλή να απαντήσω σε μία επίκαιρη ερώτηση της κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία ένιωσε ότι προσβάλλεται η ελευθερία του Τύπου. Της απάντησα σημείο - σημείο. Για αυτό, βέβαια, το 90% των τοποθετήσεών της ήταν οι γνωστές συκοφαντίες και η γνωστή λάσπη σχετικά ευρύτερα με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Έφτασε στο σημείο στη δεύτερή της τοποθέτηση, για άλλη μια φορά να πει, το έχει ξαναπεί, ότι ο μηχανοδηγός που σκοτώθηκε στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ήταν εθελοντής στο γραφείο του πρωθυπουργού, χρησιμοποιώντας κάτι το οποίο είναι άσχετο με την υπόθεση, θέλοντας να αφήσει ένα υπονοούμενο που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πού αποσκοπεί αυτό το υπονοούμενο, χωρίς να πει γιατί το λέει, ενώ επέμενα την ώρα που μιλούσε να μας εξηγήσει, γιατί το έχει ξανακάνει, νομίζω και παρουσία του πρωθυπουργού κάτι τέτοιο.
Αυτός είναι ο ορισμός της "λάσπης στον ανεμιστήρα". Και αυτό που είπα είναι ότι, ευτυχώς, που υπάρχουν οι πιο ακραίες από τις ακραίες τοποθετήσεις των ακραίων», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι.
«Χρησιμοποιώ τρεις φορές τη λέξη "ακραίος" για να καταλάβει ο κόσμος, για να καταλαβαίνει ο υπόλοιπος κόσμος, δηλαδή η σιωπηρή πλειοψηφία των πολιτών, όχι η ηχηρή μειοψηφία των ακραίων», είπε χαρακτηριστικά.
Επεσήμανε ότι εννοεί τη σιωπηρή πλειοψηφία, τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που θέλει Δικαιοσύνη χωρίς αστερίσκους, ούτε εργαλειοποίηση, ούτε πολιτική εκμετάλλευση. Και πρόσθεσε:
«Με "χρυσούς χορηγούς" κόμματα τα οποία δεν έχουν παράδοση στις ακρότητες, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν παράδοση στην τοξικότητα -έχουμε τεράστιες πολιτικές διαφορές με το ΠΑΣΟΚ- αλλά, δυστυχώς, με τη στάση του το ΠΑΣΟΚ το τελευταίο χρονικό διάστημα, ουσιαστικά, είναι ο καλύτερος χορηγός των ακραίων κομμάτων είτε της αριστεράς, είτε της άκρας δεξιάς. Και φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις αυτό».
Με αφορμή ερώτηση σχετικά με δήλωση του κ. Γεωργιάδη με την οποία επιτέθηκε στην κ. Κωνσταντοπούλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Εγώ θεωρώ ότι είναι δικαίωμα κάθε πολίτη να διαδηλώσει, να διαμαρτυρηθεί, να εκφράσει τον πόνο του, την οδύνη του, το αίτημά του για τη Δικαιοσύνη με όποιον τρόπο επιθυμεί, είτε συμμετέχοντας σε μία διαδήλωση, είτε με μία ανάρτηση, είτε με βουβό τρόπο. Έτσι; Δεν έχει κόμμα ή χρώμα το αίτημα για Δικαιοσύνη σε καμία περίπτωση και είναι ένα πάνδημο αίτημα των πολιτών που έχουν το δικαίωμα να το εκφράσουν με όποιον τρόπο επιθυμούν. Δική μας δουλειά, των πολιτικών κομμάτων είναι ο καθένας από τον ρόλο του, να θωρακίσει τη Δικαιοσύνη, να δηλώσει ξεκάθαρα ότι εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη και να αφήσει στη Δικαιοσύνη αυτό τον ρόλο που έχει εκ του Συντάγματος, δηλαδή να κάνει την δουλειά της και να μην καπηλεύεται, όπως κάνουν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, όχι το μοναδικό, την κ. Κωνσταντοπούλου, την ανθρώπινη αντίδραση, όπως κι αν εκφράζεται αυτή».
Σε ερώτηση σχετικά με το αν γίνεται μια επίθεση τις τελευταίες ημέρες ειδικά στην κ. Κωνσταντοπούλου, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Όχι, όχι, καμία επίθεση. Όχι, όχι, είναι εντελώς άδικο αυτό και μάλιστα κάποια άρθρα, των οποίων το συμπέρασμα το συμμερίζομαι, ότι "τέρμα πια η τοξικότητα και η πόλωση", κάνουν -κάποιες εκ των αναλύσεων αυτές-, κάνουν έναν άδικο, θεωρώ εγώ, συμψηφισμό. Η τοξικότητα, η πόλωση και η εργαλειοποίηση δεν είναι από το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Είναι από το σύνολο του πολιτικού συστήματος πλην της Κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση αμύνεται και έχει δύο πολύ μεγάλα καθήκοντα. Το ένα καθήκον είναι να υπερασπιστεί τον εαυτό της γιατί πίσω από κάθε θέση, ούτως ή άλλως όλοι είμαστε προσωρινοί από αυτές τις θέσεις, όσο μας θέλουν οι πολίτες, είτε αναφέρομαι στην νομοθετική, είτε αναφέρομαι στην εκτελεστική εξουσία, υπάρχει και μια αξιοπρέπεια που πρέπει να περισώσουμε, γιατί οι συκοφαντίες, τις οποίες έχουμε ακούσει, γιατί είναι όλα συκοφαντίες, ουδέν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα, τίποτα. Κάποια μένει να εξεταστούν. Τίποτα όμως, ούτε για συγκάλυψη, ούτε για μπάζωμα έχει αποδειχθεί. Ό,τι έχει ξεκαθαριστεί μέχρι σήμερα, είναι κατά των συκοφαντιών και των συκοφαντών.
Αυτό είναι το ένα καθήκον. Το άλλο καθήκον είναι να κρατήσουμε όρθια αυτή τη χώρα, που πέρασε τόσο δύσκολα, βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού από ακραίους λαϊκιστές, βρέθηκε στο χειρότερο δυνατό σημείο και κάποιοι επειδή δεν έχουν πρόγραμμα, επειδή δεν έχουν εναλλακτική, δεν είναι κακό η Αντιπολίτευση να λέει "δεν μου αρέσει αυτό που κάνει η Κυβέρνηση και αντιπροτείνω κάτι άλλο". Αυτό είναι μέρος της Δημοκρατίας. Αυτοί δεν θέλουν αυτό. Αυτοί θέλουν, επειδή δεν έχουν εναλλακτική, επειδή δεν "αγοράζει" κανένας αυτό το οποίο λένε, θέλουν δια της καταστροφής, δια της αποσταθεροποίησης, δια του "μπάχαλου", να κάνουν μια ισοπέδωση προς τα κάτω, άρα εμείς δεν απαντάμε, δεν επιλέγουμε να απαντήσουμε, απαντάμε εξ ανάγκης. Καθόμαστε και συζητάμε 51 χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση, εάν υπάρχει ξεκάθαρη διάκριση των εξουσιών και αν την σέβονται όλα τα κόμματα, που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, αν τις αποφάσεις τις βγάζουν οι ανακριτές και εισαγγελίες και όχι τα τηλεπαράθυρα, τα κόμματα, οι δημοσιογράφοι, ο οποιοσδήποτε άλλος πέραν των δικαστών, αν έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη».
Σχολιάζοντας τη διαρκώς ανακυκλούμενη συζήτηση για την τραγωδία των Τεμπών ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «από τη μία πλευρά έχεις την αλήθεια, η οποία αλήθεια συνοδεύεται με αίτημα για Δικαιοσύνη, προσέξτε, το ποια είναι στο τέλος της ημέρας η αλήθεια για την ποινική διάσταση, δεν θα την πω ούτε εγώ, ούτε εσείς ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κανένα κόμμα. Θα την πούνε οι δικαστές, από τη μια πλευρά όμως έχεις μία κυβέρνηση και κάποια στελέχη και για μένα ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας που θέλει αλήθεια και από την άλλη πλευρά, έχεις λάσπη. Ξέρετε, έχετε πολύ μεγάλη εμπειρία. Η λάσπη, το ψέμα ο πομπώδης λόγος, κάτι το οποίο τρομάζει, τρέχει με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες και όταν ασκούνται όλες αυτές οι τακτικές από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, εγώ δεν λέω ότι είναι σε συντονισμό, αλλά έχουν κοινό σκοπό. Δεν έχουν κοινή δράση, συντονισμένη δράση, αλλά έχουν κοινό σκοπό, την αποσταθεροποίηση και μάλιστα στο έδαφος ενός τόσο τραγικού δυστυχήματος, με τόσο μεγάλο πόνο. Το ξαναλέω λοιπόν εγώ, διαχωρίζουμε τους συγγενείς, διαχωρίζουμε το υγιές αίτημα της κοινωνίας για Δικαιοσύνη, όλοι Δικαιοσύνη θέλουμε, από τους λαϊκιστές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι σπέρνουν τοξικότητα στην κοινωνία».
Αναφορικά με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν πτώση στα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, επεσήμανε ότι οι δημοσκοπήσεις σε μια πάρα πολύ έντονη περίοδο, πάνω δηλαδή στη συζήτηση για ένα τραγικό δυστύχημα για το οποίο γίνεται "χυδαία εργαλειοποίηση από την αντιπολίτευση", οι δημοσκοπήσεις λένε δύο πράγματα και τα αναγνωρίζουμε και τα δύο. Δείχνουνε μία απόσταση των ποσοστών της Κυβέρνησης από τα ποσοστά των εκλογών, με ένα πολύ μεγάλο βέβαια μέρος πολιτών να είναι αναποφάσιστοι, κάτι το οποίο σας θυμίζω συνέβαινε και την πρώτη τετραετία και δείχνουν όμως και κάτι άλλο. Την πολιτική υπεροχή της Κυβέρνησης σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, στη χθεσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis υπάρχει διπλάσιο ποσοστό στην εκτίμηση ψήφου του πρώτου από το δεύτερο κόμμα, κάτι το οποίο, με την πολύ μεγάλη εμπειρία που έχετε, νομίζω δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στα χρονικά με κυβέρνηση δεύτερης τετραετίας.
Ούτε το πρώτο σημαίνει ότι τα πράγματα είναι τραγικά, ούτε το δεύτερο σημαίνει ότι τα πράγματα πρέπει να μας οδηγούνε σε εφησυχασμό. Θεωρώ ότι η πραγματικότητα που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις είναι και αυτό που πρέπει να κάνουμε τα επόμενα δύο χρόνια. Τι είναι αυτό πρέπει να κάνουμε τα επόμενα δύο χρόνια; Να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα, να βελτιώνουμε όσο μπορούμε τις ζωές των πολιτών, με τα πολλά προβλήματα που ακόμα υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία και όταν έρθει η ώρα το 2027 να κάνουμε απολογισμό, τότε οι πολίτες θα έχουν να ψηφίσουν μεταξύ εναλλακτικών και θα υπάρχει και ένα επιπλέον ερώτημα. Το πρώτο ερώτημα, το βασικό είναι ποιος θεωρεί ο κόσμος, κατά πλειοψηφία, ότι θα πρέπει να ‘ναι στο τιμόνι της χώρας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια».
Πρόσθεσε ότι «θα υπάρχει κι ένα δεύτερο ερώτημα, όμως, το οποίο θα ξεκινήσει να τίθεται σιγά-σιγά και από αυτή την περίοδο, αν θέλουμε με τα σωστά μας και τα λάθη μας, με τα σημαντικά που έχουν γίνει στη χώρα, αλλά και τα πολλά που πρέπει να κάνουμε ακόμα, να πάμε μπροστά ή αν θέλουμε να γυρίσουμε δέκα χρόνια πίσω, στον εφιάλτη του χθες. Γιατί η εναλλακτική, - όλα στη ζωή και στην πολιτική είναι εναλλακτικές -, η εναλλακτική που βλέπουμε, δεν είναι ένα άλλο πρόγραμμα, δεν είναι μια άλλη πρόταση, είναι ο βούρκος».
Υπογράμμισε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να καταλαβαίνει ο κόσμος τι λέει η αντιπολίτευση. «Όταν η αντιπολίτευση έρχεται και λέει "απονομιμοποιημένο" έναν πρωθυπουργό, αυτό το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ -το λέει αυτό το κόμμα του 6-7%, που πήγε από το 31% στο 6-7%- για έναν πρωθυπουργό που έχει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία και από το δεύτερο κόμμα έχει διπλάσιο ποσοστό, ακόμα και σε μια δύσκολη περίοδο με πολλά προβλήματα. Όταν το κόμμα, έστω από "καραμπόλα", της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται και λέει ότι ο πρωθυπουργός είναι ο "ενορχηστρωτής" μιας συγκάλυψης που δεν την περιγράφει και λέει ότι στο προσεχές χρονικό διάστημα θα κάνει πρόταση δυσπιστίας. Όταν κάνεις πρόταση δυσπιστίας, άλλο αν φαίνεται,-όχι φαίνεται, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας είναι δεδομένη και συμπαγής η Κοινοβουλευτική Ομάδα- αυτό που ζητάς - άλλο τι θα γίνει στο τέλος - είναι εκλογές. Εκλογές ζητάς».
Στο ερώτημα για το εάν η κυβέρνηση θα κάνει πρόωρες εκλογές ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Όχι, δεν θα κάνουμε εκλογές, γιατί θα δείξουμε στη Βουλή ποια είναι η αλήθεια ... ».
Σχολίασε επίσης πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει παρουσιάσει καμία πρόταση, καμία συγκεκριμένη εναλλακτική ή κοστολογημένο πρόγραμμα. «Και κάτι άλλο πολύ βασικό. Έχουν δώσει μια σειρά από διαφορετικές απαντήσεις για το με ποιους θα κυβερνήσουν. Ακόμα και να δεχθούμε ότι οι δημοσκοπήσεις αυτές απέχουν κάπως από την πραγματικότητα, θα πρέπει, εφόσον εμείς είμαστε μια "κακιά" κυβέρνηση η οποία "ενορχηστρώνει" συγκαλύψεις, κάνει, φτιάχνει, άρα αποκλείουν εμάς. Έστω, λοιπόν, ότι γίνεται κάτι φοβερό και πάνε να κυβερνήσουν εκείνοι με ποιους; Με αυτούς οι οποίοι καλλιεργούν την τοξικότητα. Άρα, ποιος "μπαμπούλας", κ. Κούτρα; Αυτό το οποίο προτείνει το ΠΑΣΟΚ, αυτό στο οποίο οδηγεί το ΠΑΣΟΚ - το ξαναλέω - ως "χορηγός των τοξικών", στο τέλος της ημέρας, όμως, όταν είσαι "χορηγός τοξικών" και εσύ συμμετέχεις σε αυτή την τοξικότητα, έστω και άθελά σου, είναι η αποσταθεροποίηση της χώρας. Δεν θα τα καταφέρουν. Και όχι επειδή εμείς είμαστε κάτι παραπάνω. Αλλά επειδή έχουμε μια σταθερή Δημοκρατία, στην οποία οι πολίτες μέσω εκλογών βγάζουν κυβερνήσεις. Και έχουμε δύο χρόνια μπροστά μας να παράξουμε έργο και γι' αυτό θα κριθούμε».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ