Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Πώς ο Φαήλος Κρανιδιώτης θέλει να γίνει το "μαξιλαράκι" του Μητσοτάκη

Η υπόθεση των υποκλοπών καθιστά δύσκολη μία κυβερνητική συνεργασία Μητσοτάκη- Ανδρουλάκη, αλλά εμφανίζονται ήδη πρόθυμοι κυβερνητικοί εταίροι.

Η Νέα Δημοκρατία μπορεί επισήμως να έθετε ως στόχο την αυτοδυναμία στις (δεύτερες) εκλογές, ωστόσο ήταν κοινή παραδοχή ότι διαφορετικά υπήρχε η δυνατότητα συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Η υπόθεση των υποκλοπών ωστόσο καθιστά δύσκολη την κυβερνητική συνεργασία του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και στο γαλάζιο στρατόπεδο μπορεί να μην ενθουσιαζόταν με το ενδεχόμενο (νέας) συγκυβέρνησης με τους πράσινους, ωστόσο πλέον φοβούνται ότι η ΝΔ έχει “ξεμείνει” από κυβερνητικό εταίρο και άρα ίσως χρειαστεί να στρέψει το βλέμμα προς τα δεξιά.

Εκεί βλέπουν κάποιοι ως ένα πιθανό “μαξιλαράκι” και την Εθνική Δημιουργία. Ο Φαήλος Κρανιδιώτης άλλωστε στην υπόθεση των υποκλοπών κινήθηκε σε γραμμή παράλληλη με αυτή της κυβέρνησης, με “καρφιά” κατά Ανδρουλάκη. Ο κ. Κρανιδιώτης και ο Θάνος Τζήμερος διέγραψαν μάλιστα από την Εθνική Δημιουργία τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο με αφορμή το γεγονός ότι κράτησε διαφορετική στάση και ο βουλευτής της Α Αθήνας τους κατηγόρησε με τη σειρά του ως “εμπροσθοφυλακή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα του Νίκου Ανδρουλάκη".

Αλλά και στα γεγονότα του Έβρου στη συνέχεια, ο κ. Κρανιδιώτης συντάχθηκε με φιλοκυβερνητικές διαρροές πως ουδέποτε υπήρξαν πρόσφυγες και μετανάστες που έχρηζαν βοήθειας και μάλιστα προανήγγειλε νομικές κινήσεις για διασπορά fake news. Παρότι τελικά οι “ανύπαρκτοι” πρόσφυγες εντοπίστηκαν και διασώθηκαν, με την κυβέρνηση να καταγγέλει πλέον επισήμως ότι ήταν η Τουρκία που τους “έσπρωξε” σε ελληνικό έδαφος.

Βέβαια για να γίνει κανείς κυβερνητικός εταίρος πρέπει πρώτα να μπει στη Βουλή. Αλλά στην Εθνική Δημιουργία θεωρούν ότι υπάρχει χώρος στα δεξιά της ΝΔ, ενώ και η απλή αναλογική στις πρώτες κάλπες ευνοεί μικρά κόμματα να καταγράψουν παρουσία και στη συνέχεια να την κεφαλαιοποιήσουν.

Από εκεί και πέρα Κρανιδιώτης- Τζήμερος φαίνεται να θεωρούν ότι πιο εύκολα θα πάρουν ψήφους δυσαρεστημένων νεοδημοκρατών εάν αιωρείται το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας και άρα ακυρωθεί το επιχείρημα του Μαξίμου για κίνδυνο ακυβερνησίας και αστάθειας. Ενώ η λογική Μπογδάνου είναι ότι προεκλογικά τουλάχιστον πρέπει ένα κόμμα εκ δεξιών της ΝΔ να υποδαυλίσει τη δυσαρέσκεια της γαλάζιας βάσης για να κερδίσει ψηφοφόρους.

Υπάρχει ένα δίλημμα προεκλογικό όμως και για τη ΝΔ: Θα θέσει ως προτεραιότητα το να ανακόψει απώλειες προς τα δεξιά ή το να κρατήσει κεντρώους ψηφοφόρους; Ποιος είναι πλέον ο μεγαλύτερος κίνδυνος;

Οι "γέφυρες" προς το Μαξίμου

Όσον αφορά στο μετεκλογικό δίλημμα, υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μητσοτάκης ερωτηθείς σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ στις 15 Ιουνίου όσον αφορά στην Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, είχε προτιμήσει να μην απαντήσει, τη στιγμή που ουσιαστικά συζητούσε τους όρους μίας συνεργασίας με Ανδρουλάκη, δηλαδή έθετε ως προϋπόθεση να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρωθυπουργός.

Οι εκλογές πάντως φαίνεται πως τώρα είναι που θα αργήσουν, παρότι το Μαξίμου δέχεται και “νουθεσίες” να δώσει λύση στην κρίση με πρόωρες κάλπες.

Αλλά εάν ο κ.Βελόπουλος απορρίπτεται ως “μη αξιόπιστος” εταίρος και λόγω των… κηραλφών, ένα άλλο κομματίδιο της σκληρής δεξιάς θα μπορούσε να αποτέλεσει έσχατη λύση ανάγκης. Ο κ. Κρανιδιώτης έχει υπάρξει στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αλλά φέρεται να έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις του με το μητσοτακικό στρατόπεδο. Ενώ ο κ.Τζήμερος, ο οποίος είχε συνεργαστεί εκλογικά υπό το σχήμα “Γέφυρες” με τον τότε πρόεδρο της Δράσης και νυν αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών (και άνθρωπο εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού) Θοδωρή Σκυλακάκη, είχε δηλώσει ότι στις εσωκομματικές της ΝΔ το 2015- 2016 “είχε δώσει γραμμή” στους ψηφοφόρους του να στηρίξουν Μητσοτάκη και συνεπώς αποτελεί ένα “φιλικό” πρόσωπο με… γέφυρες προς το Μαξίμου.

ΠΗΓΗ NEWS247.GR

    

 

Απόψεις

Σε μια εποχή κατά την οποία η ζωή του ανθρώπου συντρίβεται και θυσιάζεται στον βωμό της υλικής ευδαιμονίας,της τεχνοκρατίας, του στείρου ωφελιμισμού και του άγονου...
randomness