Που βαδίζει η Νέα Αριστερά; Τα τρία σενάρια γύρω από την ηγεσία του κόμματος
Εάν ο Αλέξης Χαρίτσης θα παραμείνει στην προεδρία της ΝΕΑΡ είναι αποκλειστικά η δική του βούληση και οι δικές του προθέσεις.
Αναστάτωση επικρατεί στην Πατησίων μετά τις αρχικές φήμες περί παραίτησης του Αλέξη Χαρίτση από την ηγεσία της Νέας Αριστεράς. Συνεργάτες του προέδρου έσπευσαν να διαψεύσουν τις φήμες, εντούτοις η «ανακατωσούρα» στους κόλπους της ηγεσίας συνεχίζεται, με δεδομένο ότι ο επικεφαλής της ΝΕΑΡ έχασε τις ψηφοφορίες στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή για το ζήτημα της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μέχρι προχθές, αρκετοί έβαζαν το χέρι τους στη «φωτιά» ότι ήταν θέμα χρόνου να δρομολογηθούν εξελίξεις στο κόμμα. Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες τα πράγματα φαίνεται πως είναι λίγο διαφορετικά.
Στην πραγματικότητα όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμη στο τραπέζι, όμως, αυτό που θα κρίνει εν τέλει το αν ο Αλέξης Χαρίτσης θα παραμείνει στην προεδρία της ΝΕΑΡ είναι αποκλειστικά η δική του βούληση και οι δικές του προθέσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι λίγα εκείνα τα στελέχη, που προέρχονται μάλιστα και από την «ομάδα» των εσωκομματικών επικριτών της γραμμής περί συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησαν από τον ίδιο να παραμείνει στη θέση του και να μην παραιτηθεί. Και παρά τις πολιτικές διαφωνίες που εκφράστηκαν στις συνεδριάσεις των οργάνων το προηγούμενο διάστημα, το κλίμα στο εσωτερικό της Νέας Αριστεράς δεν είναι-όπως θα αναμενόταν- άκρως συγκρουσιακό. Γενικώς, οι τόνοι παραμένουν χαμηλοί και το ερώτημα είναι τί ακολουθεί.
Τα τρία σενάρια
Αλλαγή ηγεσίας θα υπάρξει εφόσον ο Αλέξης Χαρίτσης κάνει πίσω, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να υπηρετήσει το πολιτικό σχέδιο που αποφασίστηκε στην Κεντρική Επιτροπή. Απόφαση που επί της ουσίας διατηρεί τον δρόμο του διαλόγου ανοιχτό, ωστόσο, δίνει προτεραιότητα στην αυτόνομη πορεία και συγκρότηση του κόμματος.
Σε περίπτωση παραίτησης του Αλέξη Χαρίτση ανοίγονται δύο δρόμοι για την Πατησίων με αιχμή του δόρατος το συνέδριο. Εάν ο επικεφαλής της ΝΕΑΡ παραιτηθεί, τότε το κόμμα αυτομάτως οδηγείται σε έκτακτο συνέδριο, όπου το σώμα ψηφίζει για νέο πρόεδρο, νέα Κεντρική Επιτροπή και νέα πολιτική στρατηγική. Κατ’ επέκταση το προγραμματισμένο προγραμματικό συνέδριο του Ιουνίου θα αλλάξει χαρακτήρα και θα μετατραπεί σε έκτακτο.
Εφόσον ο Αλέξης Χαρίτσης θελήσει να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία σημαίνει ότι στο τραπέζι θα τεθούν ξανά τα όσα εισηγήθηκε περί συνεργασιών στην Κεντρική Επιτροπή, μέσα στο ίδιο το συνέδριο. Βέβαια, με δεδομένο ότι η συνεδριακή διαδικασία είναι τον προσεχή Ιούνιο, οι πολιτικές εξελίξεις στην κεντρική σκηνή θα ορίσουν εν πολλοίς τις εσωκομματικές γραμμές για την πορεία της Νέας Αριστεράς. Άρα τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
Από την άλλη πλευρά, εάν ο Αλέξης Χαρίτσης αποφασίσει να παραιτηθεί και να μην διεκδικήσει εκ νέου τη ηγεσία τότε τα πράγματα παίρνουν διαφορετική τροπή. Είναι ευρέως γνωστό πως ένα από τα πρόσωπα που έχουν πρωταγωνιστικό χαρακτήρα και χρήζουν ευρείας αποδοχής είναι αυτό του Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Παραμένει ερώτημα εάν ο κ. Σακελλαρίδης θα μπει στην κούρσα διαδοχής σε περίπτωση παραίτησης του νυν προέδρου. Κατά πολλούς, ο ίδιος μπορεί να συμβάλει σε ένα «ριμπράντινγκ» του κόμματός του και ευρύτερα της αριστεράς, με δεδομένο ότι δεν έχει υποστεί φθορά από τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ. Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός ότι δεν είναι βουλευτής αποτελεί κρίσιμο ανασταλτικό παράγοντα. Σε αυτό το σενάριο σημαντικό ρόλο, ενδεχομένως, να έχει ο νυν εκπρόσωπος τύπου Νάσος Ηλιόπουλος, αναλαμβάνοντας επικεφαλής της Κ.Ο.
Αυτά φαίνεται πως είναι-προς το παρόν- τα τρία ανοιχτά σενάρια. Τίποτα όμως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Κι αυτό γιατί διάθεση ρήξης στο εσωτερικό των στελεχών της ηγεσίας δεν φαίνεται πως υπάρξει. Σύμφωνα δε με κομματικές πηγές, τόσο ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης όσο και ο Νάσος Ηλιόπουλος δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αμφισβητήσουν τον Αλέξη Χαρίτση, καθώς οι σχέσεις τους παραμένουν μη ανταγωνιστικές.
Επιπλέον, σε περίπτωση παραίτησης του, πάλι, θεωρείται αδύνατον Σακελλαρίδης-Ηλιόπουλος να βρεθούν ο ένας απέναντι στον άλλο. Κατ’ επέκταση, συνθήκες ρήξης δεν διαφαίνονται προς το παρόν. Μένει να φανεί ποια θα είναι η τοποθέτηση του επικεφαλής της Πατησίων στην επόμενη συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα συγκληθεί την επόμενη εβδομάδα.
ΠΗΓΗ ΙΝ.GR