Σ. Φάμελλος στη συνάντηση με φορείς της Σαντορίνης: Ό,τι κι αν προκύψει, θα πρέπει η Πολιτεία να εγγυάται στις κοινωνίες ότι δεν θα υπάρχει έλλειμμα
«Στις σύγχρονες συνθήκες που ζούμε, υπάρχουν πλέον νέες αβεβαιότητες και η επιστήμη παίζει κεντρικό ρόλο στην ανάγνωση όλων αυτών των φαινομένων. Αναφέρομαι στην κλιματική αλλαγή, στις φυσικές καταστροφές που συνδέονται ή όχι με αυτήν, στις ζωονόσους, στην πράσινη μετάβαση και στην απολιγνιτοποίηση», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνάντηση με φορείς, εργαζόμενους και επιχειρηματίες της Σαντορίνης.
«Υπάρχουν κίνδυνοι και αβεβαιότητες που δημιουργούνται λοιπόν από τα νέα φαινόμενα της ζωής μας. Κάποια είναι παλιά. Ο σεισμικός και ο ηφαιστειακός κίνδυνος είναι παλιό φαινόμενο, απλά τώρα έχουμε την επιστήμη δίπλα μας, όλο και περισσότερο», είπε, τονίζοντας την ανάγκη για «μια ισχυρή Πολιτεία που έχει ενσωματώσει την επιστημονική γνώση» και «μια Πολιτεία που έχει τη δυνατότητα να εφαρμόζει τη λεγόμενη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος». «Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος είναι να έρχεται το κράτος και να καλύπτει αυτό που λείπει από την τοπική κοινωνία εξαιτίας ενός εξωτερικού φαινομένου. Αυτό είναι για εμάς ευρωπαϊκό κεκτημένο», πρόσθεσε.
«Δεν μπορούμε να καλύψουμε τη ζημιά μιας επιχείρησης από τις επιλογές του επιχειρηματία, αλλά μπορούμε να πούμε ότι αυτό που λείπει ως εισόδημα, ως ΑΕΠ, από μια περιοχή εξαιτίας πχ μιας ζωονόσου ή της απολιγνιτοποίησης, πρέπει η Πολιτεία να έχει την επάρκεια να το καλύπτει», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κατέληξε: «Ό,τι κι αν προκύψει ως εξέλιξη, γιατί ακόμα έχουμε μια εμπειρία τριών εβδομάδων, θα πρέπει η Πολιτεία είτε για το βραχυχρόνιο φαινόμενο, είτε για οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη, να έχει τη δυνατότητα να εγγυάται στις κοινωνίες ότι δεν θα υπάρχει έλλειμμα. Το έλλειμμα αυτό είναι έλλειμμα εισοδήματος, κοινωνικών λειτουργιών και σε ένα βαθμό είναι και έλλειμμα δημοκρατικών δικαιωμάτων, γιατί όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα στην ελληνική Πολιτεία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ