Στη Σαντορίνη ο Μητσοτάκης: “Είναι καλύτερα να προλαμβάνουμε γεγονότα παρά να τρέχουμε”
Αφίχθη στην Σαντορίνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.
Στη Σαντορίνη έφτασε το πρωί της Παρασκευής (7/2) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια προκειμένου να ενημερωθούν από τους αρμόδιους για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.
Σε σύντομες δηλώσεις του, μαζί με τον δήμαρχο Θήρας, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «βρισκόμαστε εδώ για να επιβλέψουμε την προστασία του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση αυτού του ενεργού γεωλογικού φαινομένου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί. Ακούμε με προσοχή τις οδηγία και τις κατευθύνσεις των ειδικών που με τη σειρά τους συμβουλεύουν την πολιτική προστασία. Να διαβεβαιώσω για άλλη μια φορά τους κατοίκους της Σαντορίνης και των γειτονικών νησιών ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι στο πλευρό τους».
Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι πολύ καλύτερα να προετοιμαζόμαστε και να προλαμβάνουμε γεγονότα, παρά να τρέχουμε να τα αντιμετωπίζουμε εκ των υστέρων. Και πάλι συνιστώ ψυχραιμία».
Υπενθυμίζεται ότι η Σαντορίνη, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέχρι την 1η Μαρτίου, ενώ από χθες το πρωί, κλιμάκια από την Αθήνα βρίσκονται στο νησί και πραγματοποιούν αυτοψίες σε κτίρια.
Σαντορίνη: Συνεχίζεται το μπαράζ σεισμών – Δεκάδες δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ σε 24 ώρες
Συνεχίζεται η έντονη σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο των Κυκλάδων, με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών να καταγράφει μονάχα την Πέμπτη (6/2) περισσότερες από 30 σεισμικές δονήσεις μεγέθους ίσου ή μεγαλύτερου των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το μεγαλύτερο να φτάνει τα 4,6 Ρίχτερ.
Σημειώνεται πως ανάμεσα στις χιλιάδες δονήσεις που έχουν σημειωθεί μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ανάφης, οι δύο μεγαλύτεροι σεισμοί που έχουν καταγραφεί είναι 5,2 Ρίχτερ (5/2) και 5 Ρίχτερ (4/2). Μάλιστα, σύμφωνα με έκθεση του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου είχαν ανιχνευθεί συνολικά περισσότεροι από 7.700 σεισμοί.
Παράλληλα, σήμερα Παρασκευή (7/2) σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 ρίχτερ με επίκεντρο 27 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 12 χιλιόμετρα.
Καραστάθης: “Ελάχιστοι σεισμοί μέσα στην νύχτα, αλλά θέλουμε συστηματική αραίωση”
Πτώση στη σεισμικότητα διαπιστώθηκε τη νύχτα στη Σαντορίνη και όπως ενημερώνει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης είναι στο πλαίσιο φυσικής εξέλιξης και δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αιφνίδια αλλαγή.
«Οι σεισμοί τη νύχτα, ήταν ελάχιστοι με την έννοια ότι ο κόσμος κοιμήθηκε ήσυχα. Μετά τις 8 μέχρι το πρωί, είχαμε μόνο 5 δονήσεις. Η πτώση αυτή της σεισμικότητας δεν πρέπει, όμως, να εκλαμβάνεται ως στοιχείο ότι άλλαξαν τα πράγματα αιφνιδίως. Αυτές οι μεταβολές είναι πάντα στα πλαίσια της φυσικής εξέλιξης. Κάποτε, πυκνώνει η ακολουθία σε σύντομο χρόνο, κάποτε αραιώνει. Αυτό, που θέλουμε εμείς να δούμε, είναι μια συστηματική αραίωση, δηλαδή σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, ώστε να είναι πιο αξιόπιστοι οι μέσοι όροι. Ο ρυθμός της σεισμικότητας μέχρι στιγμής παραμένει σταθερός», είπε ο Βασίλης Καραστάθης.
Στο νησί στρατός, ΕΜΑΚ και ΟΠΚΕ
Παράλληλα, στο νησί έφτασαν εχθές Πέμπτη οχήματα του Στρατού, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας (μία ομάδα ΟΠΚΕ με 10 άτομα) ενισχύοντας τις δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να συνδράμουν σε περίπτωση που χρειαστεί. Παράλληλα 2 φορτηγά του ΔΕΔΔΗΕ με γεννήτριες καθώς και οχήματα με κεραίες κινητής τηλεφωνίας αποβιβάστηκαν επίσης από το καράβι που έδεσε στο λιμάνι του νησιού.
Στη Θήρα έχουν μεταβεί επίσης 16 διασώστες της ΕΜΟΔΕ και 10 της ΕΜΑΚ, με τη συνδρομή διασωστικού σκύλου και βρίσκονται σε ετοιμότητα. Παράλληλα, στην περιοχή έχει φτάσει από τον Πειραιά το ειδικό διασωστικό όχημα σεισμών “3434”, το οποίο είναι εξοπλισμένο για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε καταστροφές.
Την ίδια στιγμή, σε ετοιμότητα παραμένει το κινητό συντονιστικό κέντρο “Όλυμπος”, το οποίο χρησιμοποιείται για τον συντονισμό των επιχειρήσεων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Οι δυνάμεις στο νησί έχουν ενισχυθεί με 52 πυροσβέστες και 7 οχήματα και 6 βοηθητικά VAN συμπεριλαμβανομένων: του Κινητού Επιχειρησιακού Κέντρου ΟΛΥΜΠΟΣ, του διασωστικού οχήματος μίας ομάδας της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, μίας ομάδας της 1ης ΕΜΟΔΕ, και της Ομάδας Σ.μη.Ε.Α. με 2 drones της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής καθώς και ένα ελικόπτερο του Π.Σ. με 2 εναέριους διασώστες.
Ακόμη σε ενίσχυση της υγειονομικής κάλυψης έχει προβεί και το ΕΚΑΒ. Ειδικότερα στη Σαντορίνη έχει μεταβεί η εξειδικευμένη Ομάδα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ), αποτελούμενη από 1 ιατρό με 5 διασώστες και 2 οχήματα με τον απαιτούμενο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς και 1 ασθενοφόρο. Παράλληλα στην Αμοργό βρίσκονται 2 διασώστες και 1 ασθενοφόρο ενώ στην Ίο 3 διασώστες με 1 ασθενοφόρο.
ΠΗΓΗ NEWS247.GR