Συναντήσεις της Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών με πολιτικούς φορείς
Η Εύξεινος Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών (ΕΛΕΠ) πραγματοποίησε σημαντικές συναντήσεις με πολιτικούς φορείς, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, με στόχο την ανάδειξη των θεμάτων που απασχολούν τις ελληνικές κοινότητες στον Πόντο και στη Μικρά Ασία, αλλά και τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής και αυτές των Αρμενίων και των Ασσυρίων.
Στη Βουλή των Ελλήνων, εκπρόσωποι της ΕΛΕΠ αλλά και οργανώσεων Αρμενίων, Ασσυρίων και Μικρασιατών, συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι βουλευτές Μάντζιος Δημήτρης, Παραστατίδης Στέφανος και Μιχαηλίδης Σταύρος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι δράσεις της Λέσχης για την προώθηση της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, αλλά και καίρια ζητήματα που τους αφορούν.
Τη συνάντηση συντόνισε ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών Στέφανος Τανιμανίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε "Ζητάμε από μέρους σας, εφόσον οι αρχές και αξίες σας συμπίπτουν με τις προτάσεις που θέσαμε υπόψη σας, να πάρετε σχετικές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη και την λύση τους.
α) το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία.
β) την ανάγκη διάσωσης και ανάδειξης της ταυτότητας των Ελληνοχριστιανικών μνημείων στον ιστορικό Πόντο και την Μικρά Ασία και την επαναλειτουργία των ιστορικών ναών της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας και της Βιθυνίας στην Νίκαια, που έχουν μετατραπεί σε τζαμιά από το 2013.
γ) την τοποθέτηση των κειμηλίων της ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά, που φυλάσσονται σε διάφορους χώρους στην Τουρκία και ανάλογη προβολή τους στους ανακαινισμένους χώρους της Μονής στην Τραπεζούντα, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.
δ) κατάθεση στην Ευρωβουλή από μέρους του ΠΑΣΟΚ, του σχετικού με την Γενοκτονία ψηφίσματος, που από κοινού συνέταξαν τα νομικά γραφεία όλων των Ελληνικών και Κυπριακών ευρώ-ομάδων, στην Ευρωβουλή"
Τα κύρια θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν τα παρακάτω:
- Προστασία ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων στην Τουρκία.
- Ανάδειξη και διάσωση των Ελληνοχριστιανικών μνημείων.
- Επαναλειτουργία ιστορικών ναών.
- Προώθηση ψηφίσματος για την αναγνώριση της Γενοκτονίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
- Σύσταση μόνιμης κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας.
- Αντιμετώπιση προβλημάτων των παλιννοστούντων ομογενών.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη ημέρα συνάντηση με το προεδρείο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελλήνων Βουλευτών (Π.Α.Δ.Ε.Ε.), όπου συζητήθηκαν θέματα όπως η διεθνοποίηση της Γενοκτονίας, η προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού των κοινοτήτων στο εξωτερικό και ζητήματα του ελληνισμού της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Στη συνάντηση μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και αυτό της αναζήτησης τρόπων της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας την περίοδο 1914-1923 από τους Τούρκους, αλλά και θέματα προβολής της ιστορίας και του πολιτισμού των φορέων, καθώς και θέματα του ελληνισμού της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Η Εύξεινος Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών (ΕΛΕΠ) δραστηριοποιείται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την προώθηση των θεμάτων που απασχολούν τους Πόντιους, Μικρασιάτες, Αρμένιους και Ασσύριους στην Τουρκία και την καθ’ ημάς Ανατολή.
Συγκεκριμένα, η Λέσχη συνεργάζεται με φορείς και οργανισμούς σε διάφορες χώρες, πραγματοποιεί εκδηλώσεις και δράσεις ενημέρωσης και λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των κοινοτήτων και των διεθνών οργανισμών.Οι προσπάθειες αυτές αποσκοπούν στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ελληνικών κοινοτήτων, την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ