Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΣΥΡΙΖΑ: Η πρόταση Τσίπρα για ολικό λίφτινγκ και οι πρώτες αντιδράσεις

Ενα ολικό λίφτινγκ του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Ο πρόεδρος πρότεινε στο όργανο, με καθολική ψηφοφορία και ενιαία λίστα τα μέλη του κόμματος –και όχι το Συνέδριο πλέον– να εκλέγουν τον πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή. Οι «προεδρικοί», οι «σύμμαχοι» της Γέφυρας, οι «Πασοκογενείς» και η «ΡΕΝΕ» τάχθηκαν υπέρ. Τα στελέχη της «Ομπρέλας» διαφώνησαν και η ψηφοφορία έληξε με σκορ «27-11» υπέρ της πρόταση του Α. Τσίπρα. Ο Ν. Βούτσης από την αριστερή πτέρυγα ζήτησε να γίνει ψηφοφορία θέλοντας η διαφωνία να καταγραφεί.  

Η άλλη πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, που θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις, είναι η εισαγωγή ανώτατου ορίου στις τρεις θητείες ή στα δώδεκα συνεχόμενα χρόνια στη Βουλή/Ευρωβουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η πρόθεση της Επιτροπής Καταστατικού είναι η ισχύς του μέτρου να είναι αναδρομική από το πρώτο ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (Ιούλιος 2013), ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο επικείμενο Συνέδριο της 31ης Μαρτίου. Τι σημαίνει αν γίνει αυτό; Κορυφαία στελέχη με πολλές εκλογές στην πλάτη τους (Δραγασάκης, Βούτσης, Τσακαλώτος κ.λπ.) μπορεί να μην έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα ψηφοδέλτια. Υπάρχουν, ωστόσο, και τεχνικά θέματα για το κατά πόσον κοινοβουλευτική θητεία που δεν ολοκληρώνεται μπορεί να μετρήσει σε αυτές που έχει κάνει ο βουλευτής. 

Οσον αφορά το θέμα της εκλογής προέδρου, βλέποντας τις κινήσεις που έχουν κάνει έως τώρα και τα άλλα κόμματα ο Αλ. Τσίπρας αποφάσισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να διευρύνει το εκλεκτορικό σώμα. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, με αυτή τη διαδικασία τα μέλη αποκτούν απευθείας και χωρίς διαμεσολαβήσεις τη δύναμη να αποφασίζουν για τη συλλογική τους ηγεσία. Και αυτό αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο εγγραφής μελών και συμμετοχής στις κομματικές διαδικασίες για τους φίλους του κόμματος και ιδιαίτερα για τους νέους. Σημειώνουν επίσης ότι δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε σώμα που εκλέγει τον πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή, οπότε κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η πρόταση αποβλέπει σε αρχηγικό κόμμα, αλλά αντίθετα το κάνει πιο δημοκρατικό και συμμετοχικό.

Τα στελέχη της «Ομπρέλας» από την άλλη κάνουν λόγο για «σκληρό ροκ» μέχρι το Συνέδριο με τον κίνδυνο αντί για συσπείρωση, όπως υποστηρίζουν, να υπάρξουν «εκκαθαρίσεις». Ο Ευ. Τσακαλώτος φέρεται να υποστήριξε πως αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει πλέον καμία λογοδοσία βουλευτών και στελεχών στο Συνέδριο, διαφώνησε με τη λογική «όσο πιο πολλοί ψηφίζουν τόσο το καλύτερο» και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναρωτήθηκε αν είναι πιο δημοκράτες ο Παπανδρέου και ο Μητσοτάκης που το έκαναν. Για «λάθος δρόμο» έκανε λόγο ο Π. Σκουρλέτης, συμπληρώνοντας πως δεν θα στελεχώσουν τη νέα Κ.Ε. άνθρωποι που αφουγκράζονται το κόμμα και την κοινωνία, αλλά απλώς πιο γνωστά πρόσωπα. «Κάποτε θα γινόταν. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανοίξει, αν δεν αλλάξει δεν θα έχει μέλλον», ήταν η άποψη στελεχών της προεδρικής πτέρυγας που μιλούν για σύγχρονο και ελκυστικό ΣΥΡΙΖΑ αν υιοθετηθεί αυτή η πρόταση από το Συνέδριο.

Οι άλλες προτάσεις, που προέκυψαν έπειτα από μελέτη των καταστατικών λειτουργίας κομμάτων της Αριστεράς, της οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας, είναι:

• Ποσόστωση 50%-50% ανδρών – γυναικών για τη συγκρότηση ψηφοδελτίων και δημόσιων αξιωμάτων.

• Επιτροπή δεοντολογίας που για σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα και με πλειοψηφία 2/3 θα αποφασίζει τη διαγραφή ενός μέλους.

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...