Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Τα μηνύματα, τα όρια των συγκλίσεων και τα «καμπανάκια» για την κεντροαριστερά

Στην εκδήλωση της τάσης «Ανανεωτική Αριστερά», που λειτουργεί εντός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το θέμα ήταν «2027: Η επόμενη μέρα για την προοδευτική αλλαγή» -και όλοι οι ομιλητές άγγιξαν τον τρόπο και τα όρια της συνεννόησης στην κεντροαριστερά

Υπάρχει πιθανότητα συγκλίσεων στον προοδευτικό χώρο; Σχεδόν καμία, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του χώρου, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθούν την δική τους παράλληλη πορεία, με ορίζοντα τα δύο συνέδριά τους -η Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνει με κάθε τρόπο την στρατηγική της αυτονομίας (που μεταφράζεται σε «όποιος θέλει, θα έρθει σε εμάς»), ενώ η Κουμουνδούρου απευθύνει προσκλητήρια που ωστόσο έχουν (τουλάχιστον για την ώρα) παρόμοιους όρους.

Η πιθανότητα σχηματισμού ενός μετωπικού σχήματος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς φάνηκε κι αυτή, μετά την απόφαση που πήρε η ΝΕΑΡ στην τέταρτη ψηφοφορία για την Προεδρία της Δημοκρατιας, να απομακρύνεται.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το θέμα δεν συζητείται. Στην εκδήλωση της τάσης «Ανανεωτική Αριστερά», που λειτουργεί εντός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το πρωί της Κυριακής, το θέμα ήταν «2027: Η επόμενη μέρα για την προοδευτική αλλαγή» -και όλοι οι ομιλητές άγγιξαν τον τρόπο και τα όρια της συνεννόησης.
Μαργαρίτης: «Περιττή η εικόνα αντιζηλίας»

Στον χαιρετισμό του, ο γραμματέας της «Ανανεωτικής Αριστεράς» Θόδωρος Μαργαρίτης μίλησε μεν για την ομοφωνία με την οποία εντός του ΠΑΣΟΚ έχουν επιλέξει την αυτονομία τους, επισημαίνοντας ωστόσο πως αυτό δεν εμποδίζει να αναζητούνται πεδία συνεννόησης με τα άλλα δημοκρατικά κόμματα της αντιπολίτευσης, όπου είναι εφικτό -παίρνοντας αφορμή από την αδυναμία εξεύρεσης ενός κοινού υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Για τον Μαργαρίτη, είναι «περιττή η εικόνα αντιζηλίας των κεντροαριστερών κομμάτων», καθώς αυτό «διευκολύνει την κυβέρνηση», ενώ πρότεινε «σοβαρό προγραμματικό διάλογο για την αλλαγή και από τα πάνω και από τα κάτω».

 

Κοντιάδης: Επτά σημεία που μπορεί να υπάρξει σύγκλιση

Ο συνταγματολόγος Ξενοφών Κοντιάδης, σε παρέμβασή του πέρσι μαζί με τους Αντώνη Λιάκο και Νίκο Μαραντζίδη, είχαν κάνει δημόσια παρέμβαση υπέρ της έναρξης διαλόγου για τις συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων. Στο ίδιο μήκος κύματος, περιέγραψε τα Τέμπη ως «σημείο καμπής» και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός πόλου εξουσίας με την σύμπραξη αντιπολιτευτικών κομμάτων με κοινό πρόγραμμα και κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό.

Μίλησε για έξι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι προοδευτικές δυνάμεις (μεταξύ των οποίων ο επανακαθορισμός προτεραιοτήτων μετά την εκλογή Τραμπ, η ανάγκη απαντήσεων για τα όρια του κράτους και τον μετασχηματισμό, ο διάλογος για μέλλον ΕΕ, η αναδιοργάνωση στην λειτουργία των προοδευτικών κομμάτων, η κρίση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και η αποκατάσταση αξιοπιστίας θεσμών) και για επτά σημεία στα οποία μπορούν να επιτευχθούν συγκλίσεις: ο συντονισμός ενεργειών για την απόδοση ευθυνών για τα Τεμπη («θα περίμενα να έχει γίνει», σχολίασε χαρακτηριστικά), οι κοινές παρεμβάσεις για κοινωνικά αγαθά και στήριξη των εισοδημάτων, ο φραγμός στην άνοδο της ακροδεξιάς, μια κοινή πρόταση για εκλογικό σύστημα (με αιχμή την κατάργηση του αποκλεισμού του μπόνους για τους συνασπισμούς), η ανάληψη πρωτοβουλιών απέναντι στις υπερξουσίες του Πρωθυπουργού, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά και η υποβολή κοινής πρότασης για αναθεώρηση του Συντάγματος (με έμφαση στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και δεδομένου ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να υποβάλει μόνο του πρόταση αναθεώρησης, καθώς απαιτούνται 50 υπογραφές).

 

Για τον χρόνο των εκλογών, επεσήμανε πως ο «πολιτικός χρόνος έχει επιταχυνθεί. Ισως να πρέπει να σκεφτούμε τις αρχές του 2026 ή ακόμα και το τέλος του 2025. Άρα οι διαδικασίες πρέπει να ξεκινήσουν πιο γρήγορα».

Κοππά: «Είναι δικαίωμα του κάθε πολιτικού χώρου να συμπεριφέρεται σαν υπνοβάτης»

Αιχμηρή απέναντι στην τακτική του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η καθηγήτρια Μαριλένα Κοππά: Στο περιβάλλον των πολυκρίσεων, επεσήμανε πως το ΠΑΣΟΚ «δεν έκανε την λεγόμενη ανασυγκρότηση μετά τις εσωκομματικές εκλογές» και ο ΣΥΡΙΖΑ του Φάμελλου «δεν έφερε μια στρατηγική σκέψη, παραπέμπει συνέχεια στο συνέδριο. Τα δύο κόμματα δεν έχουν καταλάβει ότι δεν είμαστε business as usual».

Διαπίστωσε πως και για τους δύο οι «αντιδεξιές γενικολογίες» δεν φέρνουν αποτέλεσμα. «Είναι δικαίωμα του κάθε πολιτικού χώρου να συμπεριφέρεται σαν υπνοβάτης. Έρχεται η ώρα όλοι να αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους, για το τι έπραξαν και τι δεν έπραξαν. Η Ιστορία δεν συγχωρεί», σχολίασε, λέγοντας πως τα προοδευτικά κόμματα αρκούνται σε μια επανάληψη τσιτάτων του παρελθόντος, την ώρα που χρειάζονται πολιτικές που να απαντούν στις νέες ανάγκες. «Δεν αρκεί να είσαι η καλύτερη εκδοχή της δεξιάς, οφείλουν να τοποθετηθούν με θάρρος», επεσήμανε, καθώς «η νέα γενιά ασφυκτιά στον ξύλινο λόγο (…) Μπορεί ο καθένας μόνος του; Φυσικά όχι. Αλλά για μένα συγκολλήσεις κορυφής δεν αφορούν την κοινωνία, δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Δεν μπορεί να λειτουργήσει».

Παραστατίδης: «Πριν αναζητήσουμε τις διαφωνίες με τους “άλλους” να δούμε τις δικές μας»

Ο Στέφανος Παραστατίδης, βουλευτής Κιλκίς με το ΠΑΣΟΚ, στάθηκε ειδικά στις προκλήσεις που ανοίγονται μετά την ομιλία Βανς στο Μόναχο και περιέγραψε τον ετεροπροσδιορισμό «ως τον μεγαλύτερο εχθρό». Για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε πως «πέρα από τον τρόπο υλοποίησης, η μάχη απέναντι μας είναι μάχη αρχών», που πρέπει να γίνει «χωρίς φόβο και χωρίς αναστολές (…) Η εποχή μας δεν απαιτεί αφορισμούς, απαιτεί λύσεις και πειθώ».

Αφού επεσήμανε πως η σοσιαλδημοκρατία δεν είναι «ούτε σκέτο Αριστερά ούτε σκέτο κέντρο», επεσήμανε την ευθύνη της να «επανεφεύρει την Δημοκρατία», την ώρα που ανάγκη της Αριστεράς είναι να επανεφεύρει τον εαυτό της. Τόνισε πως στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να κινηθούν «στο πλαίσιο της αυτονομίας μας, ξεκινώντας να τα βρούμε πρώτα με το εαυτό μας. Πριν αναζητήσουμε τις διαφωνίες με τους “άλλους” να δούμε τις δικές μας. Να μιλήσουμε με τις ιδέες μας, να συνυπάρξουμε, να συζητήσουμε, να τολμήσουμε κοινές πρωτοβουλίες χωρίς εγωισμούς και περιχαρακώσεις». Συμφωνώντας με την Κοππά, επεσήμανε πως «αυτός είναι ο δρόμος και ας φαίνεται δύσβατος, ανηφορικός, αργός ενώ η συγκυρία πιέζει. Είναι όμως ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει στο ξέφωτο που θα δείξει αν και ποιοι μπορούμε να τον περπατήσουμε μαζί».

Σιακαντάρης: «Η γραμμή της αυτονομίας δεν είναι γραμμή ετεροπροσδιορισμού, ούτε όμως προσδιορισμού»

Για τον Γιώργο Σιακαντάρη, «δεν υπάρχει εγχειρίδιο που να λέει ότι η σοσιαλδημοκρατία είναι κέντρο και Αριστερά. Η σοσιαλδημοκρατία είναι Αριστερά». Περιέγραψε την αντίληψη περί επιστροφής του ΠΑΣΟΚ ως «νιτσεϊκή», η οποία «δεν επιβεβαιώνεται από το κλίμα και τις δημοσκοπήσεις (…) Η γραμμή της αυτονομίας δεν είναι γραμμή ετεροπροσδιορισμού, ούτε όμως προσδιορισμού. Χρειάζεται σχέδιο για το ποια κοινωνία θέλουμε (…) Υπάρχει δρόμος για κάτι καινούριο; Υπάρχει τρόπος;», σχολίασε και, αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, τόνισε: «Γιατί δεν πείθουν ότι έχουμε άλλο εναλλακτικό σχέδιο; Δεν προτείνουν εναλλακτική πρόταση, αλλά κάτι διαχειριστικά καλύτερο από αυτό που προτείνει ο Μητσοτάκης. Το πρόβλημα είναι ότι προσπαθούμε να πείσουμε ότι κάνουμε καλύτερα αυτά που κάνει ο Μητσοτάκης, όχι διαφορετικά».

Ο Θεόδωρος Τσέκος, από την δική του μεριά, σχολίασε πως προοδευτική πολιτική στην Ελλάδα μπορεί να ασκηθεί μόνο από μια «κυβερνώσα Κεντροαριστερά» και όχι από την «Αριστερά διαμαρτυρίας», ενώ ο Γαβρίλης Λαμπάτος επέμεινε στην απουσία ουσιαστικής συζήτησης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για τα θέματα που τραυμάτισαν την σχέση του με την ελληνική κοινωνία -περιγράφοντάς την ως τον βασικό παράγοντα για την αδυναμία ουσιαστικής εκλογικής ανάκαμψης του κόμματος.

Μαλέλης: «Πρέπει να γίνει υπέρβαση»

Από την δική του πλευρά, ο διευθυντής του Mega, Σταμάτης Μαλέλης, ο οποίος είχε και τον συντονισμό της εκδήλωσης, επεσήμανε πως οι δημοσκοπήσεις και τα ποιοτικά τους στοιχεία δείχνουν επί της ουσίας τον δρόμο. «Κάπου φρενάριζαν οι απόψεις που άκουσα», είπε για τους ομιλητές. «Τα κόμματα της Κεντροαριστεράς δεν πείθουν», ανέφερε, τονίζοντας πως «πρέπει να γίνει ένα άλμα, μια υπέρβαση», η οποία «δεν μπορεί να γίνει με το μεγάλο “εγώ”, με τα μαγαζιά και τα μαγαζάκια (…) πρέπει να υπερβούμε, για να είμαστε ο αντίπαλος της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Παρουσίες από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν πρόσωπα από σχεδόν όλο τον κεντροαριστερό χώρο: από το ΠΑΣΟΚ εκεί βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Χάρης Δούκας, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Χρήστος Πρωτόπαπας, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Τρύφων Αλεξιάδης και ο Συμεών Κεδίκογλου και από τη Νέα Αριστερά η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Τάκης Κατσαρός και ο Νίκος Μπίστης -μαζί τους και εκπρόσωποι του οικολογικού χώρου. Από ακαδημαϊκούς εκεί ήταν μεταξύ άλλων ο Γεράσιμος Μοσχονάς και ο Αντώνης Λιάκος, ενώ από τον χώρο της αυτοδιοίκησης, εκτός από τον δήμαρχο Αθηναίων, ο δήμαρχος Βύρωνα Αλέξης Σωτηρόπουλος και ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος.

ΠΗΓΗ ΙΝ.GR

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness