Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το τρίτο μνημόνιο έληξε, η πρόσβαση στις αγορές δεν ανακτήθηκε

«Δυστυχώς ενώ το τρίτο μνημόνιο έληξε, η πρόσβαση στις αγορές δεν ανακτήθηκε», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τις εξωτερικές πιέσεις που δέχεται ο τραπεζικός τομέας στην Ελλάδα.

«Ο λόγος που οδηγηθήκαμε εξαρχής στα μνημόνια, ήταν επειδή δεν είχαμε πρόσβαση στις αγορές, επειδή τα επιτόκια του δεκαετούς ομολόγου ήταν πολύ ψηλά και ο κεντρικός στόχος του τρίτου μνημονίου ήταν να μπορέσουμε με τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 να επανακτήσουμε την πρόσβαση στις αγορές», είπε ο κ. Δήμας και παρατήρησε: «Αν δει κανείς τις αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου, θα δει ότι το τελευταίο διάστημα βρίσκεται περίπου στο 4,5% πράγμα το οποίο καθιστά την έξοδο στις αγορές αυτή τη στιγμή απαγορευτική για τη χώρα».

«Θα έπρεπε», συνέχισε ο αν. τομεάρχης της ΝΔ, «η κυβέρνηση να έχει προχωρήσει σε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις, που θα είχαν οδηγήσει στην αποκλιμάκωση των σπρεντς ώστε να είχαμε επανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές». Σχετικά με τις κερδοσκοπικές πιέσεις σημείωσε ότι «ισχύουν για όλες τις χώρες στον κόσμο» και πρόσθεσε: «Οι τράπεζες επηρεάζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το επιτόκιο δανεισμού του κράτους. Αν είναι στο 4,5% το ίδιο ισχύει και για το τραπεζικό σύστημα. Ένας πολύ βασικός λόγος για να μπορέσουν και οι τράπεζες να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους είναι και η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου [...] Μόνο τα τελευταία 3,5 χρόνια έχουμε χάσει το 97% της αξίας των τραπεζικών μετοχών. Άρα κάτι δε γίνεται σωστά, όσον αφορά και το τραπεζικό σύστημα. Αυτά είναι ζητήματα που επηρεάζουν όχι μόνο τις τράπεζες, αλλά το σύνολο της οικονομίας και την καθημερινότητα όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Δήμας υπογράμμισε ότι «σε κάθε περίπτωση αυτό που προσπαθούμε ως ΝΔ να αναδείξουμε και ρωτάμε ευθέως την κυβέρνηση είναι τι κερδίζει η Ελλάδα με την επίσπευση της διαδικασίας, καθώς αδυνατούμε να βρούμε κάτι που κερδίζει η χώρα».

Κληθείς να σχολιάσει την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Καβάλα ο κ. Δήμας τόνισε πως «τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Σαμαράς και το σύνολο της ΝΔ έχει απορρίψει τη συμφωνία των Πρεσπών και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο δηλώνουμε ότι, είτε έλθει σε αυτή τη Βουλή για κύρωση, είτε στην επόμενη, εμείς δεν θα την υπερψηφίσουμε».

Ερωτηθείς σχετικά με την παρουσία του κ. Σαμαρά σημείωσε: «Ο κ. Σαμαράς είναι πρώην πρωθυπουργός, πρώην πρόεδρος της ΝΔ. Δικαιούται να μιλάει, προφανώς αρχηγική είναι η εμφάνισή του, όπως θα ήταν και κάποιου άλλου πρώην προέδρου της ΝΔ, αλλά αυτό δεν θέτει σε καμία περίπτωση υπό αμφισβήτηση την ηγεσία του κόμματος σήμερα ή τις θέσεις της ΝΔ [...] Όσοι προσπαθούν να ανακαλύψουν προβλήματα εκεί, νομίζω ότι θα βρουν τοίχο».

Σχετικά με την προοπτική η συμφωνία των Πρεσπών να έλθει στην Ελληνική Βουλή προς κύρωση ο βουλευτής προέβλεψε: «Νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας είτε με τον κ. Καμμένο, είτε χωρίς τον κ.Καμμένο -αλλά με τη στήριξη και βουλευτών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, όπως οι ίδιοι έχουν δηλώσει- θα τη βρει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Δεν πρέπει απαραιτήτως να είναι στους 151 βουλευτές, διότι ο κ. Τσίπρας προτίθεται να φέρει τη συμφωνία των Πρεσπών ως κύρωση διεθνούς συμφωνίας. Οι κυρώσεις δεν χρειάζονται την πλειοψηφία των 151, χρειάζονται απλή πλειοψηφία επί των παρόντων». 

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

    

 

Απόψεις

Γράφει η Γιώτα ΤριανταφύλλουΦυλάξου απ' τα ρολόγια.Από τ' απλωμένα σεντόνια.Απ' την ταράτσα που τα φιλοξενεί και παίζει ταινίες μικρού μήκους.Μην απλώσεις το χέρι.Μην...
randomness