Βγαίνει στην Ευρώπη το ΕΚΠΑ – Ανοίγει παράρτημα στην Κύπρο
Το πρώτο ελληνικό ΑΕΙ που βγαίνει στην Ευρώπη – Μια κίνηση με στόχο την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίηση που είναι από τις βασικότερες προτεραιότητές του
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε μια δυναμική κίνηση ανοίγει τα φτερά του και σχεδιάζει την ίδρυση παραρτήματός του στην Κύπρο. Είναι το πρώτο ΑΕΙ που βγαίνει από τα σύνορα και ανοίγει παράρτημα εντός ευρωπαϊκού εδάφους. Η κίνηση αυτή έχει αναγάγει τον στόχο της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησης ως μια από τις βασικότερες προτεραιότητες του ιστορικού Ανώτατου Εκπαιδευτικού μας Ιδρύματος, το οποίο, έχοντας ιδρυθεί το 1837, είναι το πρώτο πανεπιστήμιο, όχι μόνο του ελληνικού κράτους, αλλά και ολόκληρης της Βαλκανικής Χερσονήσου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η σχετική πρόταση έχει ήδη συζητηθεί σε θετικό κλίμα στη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ.
Επειτα από πρόταση του πρύτανη του Ιδρύματος Γεράσιμου Σιάσου, έχει ήδη οριστεί Επιτροπή Καθηγητών, η οποία πρόκειται να μελετήσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου για την ίδρυση του παραρτήματος και τις προοπτικές του και θα εξετάσει τις προϋποθέσεις για τη σωστή λειτουργία του (π.χ. πού θα βρίσκεται η έδρα, ποια θα είναι τα κόστη ενός τέτοιου εγχειρήματος, τη δυνατότητα οργάνωσης προγραμμάτων σπουδών προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου κ.λπ.). Μετά τη σύνταξη από την Επιτροπή Καθηγητών λεπτομερούς οικονομοτεχνικής μελέτης, θα κληθεί η Σύγκλητος να λάβει την οριστική απόφαση. Να σημειωθεί ότι για την ίδρυση παραρτήματος, σύμφωνα με το άρθρο 6 του νόμου 4957/2022, απαιτείται απόφαση της Συγκλήτου και έκδοση σχετικού προεδρικού διατάγματος.
Γιατί επελέγη η Κύπρος
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, φυσικά, το γεγονός ότι το ΕΚΠΑ επιλέγει την Κύπρο για αυτό το σημαντικό βήμα εξωστρέφειας και ανάπτυξης που αποφάσισε να κάνει. Οι λόγοι είναι πολλοί. Είναι εθνικοί λόγοι, ιστορικοί λόγοι, λόγοι γειτνίασης, στρατηγικοί. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι πολλές προσωπικότητες της σύγχρονης Κύπρου έχουν φοιτήσει και αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ένα εγχείρημα που θα συμβάλει δυναμικά στην ανάπτυξη του. Το Παράρτημα αυτό στην Κύπρο θα απευθύνεται στη μεγάλη αγορά της Μέσης Ανατολής, της Ανατολής, της Ινδίας – και όχι μόνο. Ενα πολύ σημαντικό asset για το μέλλον του όλου εγχειρήματος αποτελεί το brand name του ΕΚΠΑ, το οποίο είναι από τα πιο ισχυρά σε όλον τον κόσμο. Να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι η Ιατρική του Σχολή κατατάσσεται στις 200 καλύτερες παγκοσμίως. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών διατηρεί διμερείς σχέσεις με πολλά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από όλον τον κόσμο.
Βήμα ανάπτυξης
Η σκέψη ίδρυσης παραρτήματος στην Κύπρο είναι αναπτυξιακή, θα έχει σοβαρό οικονομικό αποτέλεσμα για το ΕΚΠΑ (λόγω των διδάκτρων) και ταυτόχρονα θα καλλιεργήσει και θα βοηθήσει στην περαιτέρω επιστημονική σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών. Αυτό σημαίνει και ανταλλαγή επιστημόνων, ανταλλαγή διδασκόντων και ίσως και φοιτητών, κοινά προγράμματα κ.λπ. Ενα ακόμα δεδομένο είναι η εμπειρία της Κύπρου, η οποία έχει κάνει ήδη αυτό το πείραμα έχοντας προσελκύσει πολλούς φοιτητές από την Ελλάδα.
Με την ιδιαίτερα σημαντική του κίνηση αυτή, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κάνει ένα πρώτο μεγάλο βήμα για να διευρύνει το πεδίο της δράσης του και να εντείνει τις συνεργασίες του, σε μια εποχή που η διεθνοποίηση θεωρείται κλειδί για την ανάπτυξη της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι έχει γίνει ήδη το πρώτο βήμα ίδρυσης παραρτήματος ελληνικού πανεπιστημίου στο εξωτερικό από το Πανεπιστήμιο Πατρών που πρόσφατα αποφάσισε τη λειτουργία παραρτήματός του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας έγινε στις 22 Σεπτεμβρίου και η λειτουργία του αναμένεται μέσα στα δύο επόμενα έτη.