Ξενοκώστας: Το πρώτο υποβρύχιο Made in Greece είναι 8 χρόνια μακριά, αρκεί μια απόφαση
«Αν σήμερα υπογράφαμε την κατασκευή υποβρυχίων στη χώρα μας, σε 8 χρόνια το Πολεμικό Ναυτικό θα είχε το πρώτο υποβρύχιο — αποκλειστικά κατασκευασμένο στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Ξενοκώστας.
Με σαφές μήνυμα για την επόμενη ημέρα της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για κατασκευή υποβρυχίων αποκλειστικά στην Ελλάδα, μίλησε σήμερα, με βάση ανακοίνωση, ο Ιδρυτής & Πρόεδρος του Ομίλου ONEX Shipyards and Technologies και Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων, Πάνος Ξενοκώστας, στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Ελλάδα 2030», στην Ενότητα «Εθνική Άμυνα & Αμυντική Βιομηχανία» υπό την εισήγηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια.
Project Trident: ψήφος εμπιστοσύνης στη Δύση και στην Ελλάδα
Αναφερόμενος στο Project Trident — την τριμερή πρωτοβουλία Ελλάδας, ΗΠΑ και Νότιας Κορέας ύψους €1,35 δισ. — ο κ. Ξενοκώστας με βάση όσα αναφέρονται, ήταν κατηγορηματικός: «Δεν είναι μια επιχειρηματική πρόταση, ούτε ένα σχέδιο επί χάρτου. Είναι πρώτα απ’ όλα μια ψήφος εμπιστοσύνης στη Δύση, στα δυτικά ναυπηγεία, στην Ελλάδα και στην ελληνική βιομηχανία.»
Το πρόγραμμα υλοποιείται σε τρεις φάσεις με σαφή αμυντική στόχευση: υποστήριξη του 6ου Στόλου των ΗΠΑ και συμμαχικών ναυτικών δυνάμεων (Φάση Ι – €150 εκατ.), υποδομές διπλής χρήσης και στρατηγική κινητικότητα (Φάση ΙΙ – €200 εκατ.) και κατασκευή υποβρυχίων με ρομποτικές γραμμές παραγωγής (Φάση ΙΙΙ – €1 δισ.). Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη θεσμοθέτηση του 25% εγχώριας συμμετοχής στα αμυντικά προγράμματα, που χαρακτηρίστηκε «μεγάλη τομή» του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Υποβρύχια Made in Greece — σε 8 χρόνια
Το πιο ηχηρό μήνυμα της ημέρας ήταν σαφές: «Αν σήμερα υπογράφαμε την κατασκευή υποβρυχίων στη χώρα μας, σε 8 χρόνια το Πολεμικό Ναυτικό θα είχε το πρώτο υποβρύχιο — αποκλειστικά κατασκευασμένο στην Ελλάδα.»
Η εξίσωση είναι απλή: ελληνικά χέρια, κορεάτικη τεχνολογική ναυπηγική ισχύς, αμερικανικά συστήματα. «Κλείνουμε ένα κενό 30 ετών», τόνισε ο κ. Ξενοκώστας, προσθέτοντας ότι ο καθετοποιημένος πυλώνας κατασκευής θα επιτρέπει στο Πολεμικό Ναυτικό να παρακολουθεί από κοντά κάθε στάδιο της παραγωγής.



Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

