Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Γουστάβο Πέτρο, ο 1ος Πρόεδρος της Αριστεράς στην ιστορία της Κολομβίας

Το αποτέλεσμα των χθεσινών προεδρικών εκλογών στην Κολομβία χαρακτηρίζεται ιστορικό: ο αντιπολιτευόμενος Γουστάβο Πέτρο είναι ο πρώτος υποψήφιος της αριστεράς που εξελέγη πρόεδρος στην ιστορία του κράτους αυτού της Λατινικής Αμερικής, με τη φιλοδοξία να «αλλάξει» μια χώρα σε κρίση, που δεν γνώρισε ποτέ τέτοια εναλλαγή.

Ο κ. Πέτρο, 62 ετών, έλαβε 50,45% των ψήφων, έναντι 47,30% του αντιπάλου του, του εκκεντρικού εκατομμυριούχου Ροδόλφο Ερνάντες, κατά τα επίσημα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου της ψηφοφορίας, με το 99,95% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο. 

Με 11,2 εκατ. ψήφους, ο γερουσιαστής κέρδισε με διαφορά περίπου 700.000 ψήφων τον επιχειρηματία των ακινήτων (10,5 εκατ.), ο οποίος πιστώθηκε την έκπληξη του πρώτου γύρου, όταν έβγαλε εκτός μάχης τον υποψήφιο της δεξιάς. Η συμμετοχή στη διαδικασία (58%) ήταν η υψηλότερη από την αρχή του αιώνα.

https://www.amna.gr/photos/202206/w20-121609w2062611.jpg

ΕΕ: Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Κολομβία είναι ψήφος για πολιτική αλλαγή

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε σήμερα πως οι Κολομβιανοί ψήφισαν υπέρ μιας περισσότερο ίσης κοινωνίας επιλέγοντας ως επόμενο πρόεδρό τους τον αριστερό Γουστάβο Πέτρο.

Ο Μπορέλ δήλωσε επίσης πως η αποστολή παρατηρητών της ΕΕ διαπίστωσε ότι οι εκλογές ήταν ελεύθερες και δίκαιες.

«Οι εκλογές στην Κολομβία σηματοδοτούν μια σαφή αλλαγή, οι Κολομβιανοί ψήφισαν για την αλλαγή, αναζητώντας μια περισσότερο συμπεριληπτική και περισσότερο ίση κοινωνία ... Εύχομαι τα καλύτερα στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κολομβίας», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του για τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

    

 

Απόψεις

Σε μια εποχή κατά την οποία η ζωή του ανθρώπου συντρίβεται και θυσιάζεται στον βωμό της υλικής ευδαιμονίας,της τεχνοκρατίας, του στείρου ωφελιμισμού και του άγονου...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness