Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Αμερικανίδα δημοσιογράφος απήχθη στη Βαγδάτη

Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Σέλι Κίτλσον (Shelly Kittleson) απήχθη στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, την Τρίτη (31/03), σύμφωνα με πηγές και τα μέσα ενημέρωσης με τα οποία συνεργάζεται. Δεν είναι σαφές ποιος ευθύνεται για την απαγωγή της Κίτλσον, η οποία ειδικεύεται σε ρεπορτάζ για τη Μέση Ανατολή, αλλά πηγές ανέφεραν ότι η δημοσιογράφος είχε προειδοποιηθεί για απειλές εναντίον της, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής, από την ιρανική ομάδα Καταΐμπ Χεζμπολάχ.

Η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί την υπόθεση της απαγωγής της και συνεργάζεται με τις ιρακινές Αρχές για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή της, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Το FBI, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Delta Force και η Ιρακινή Υπηρεσία Αντιτρομοκρατίας βρισκόταν σε επαφή σχετικά με την απαγωγή της.

 Ο αναλυτής εθνικής ασφάλειας του CNN Άλεξ Πλίτσας, ο οποίος είχε οριστεί ως επαφή έκτακτης ανάγκης της, δήλωσε στο CBS ότι η Κίτλσον είχε προειδοποιηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση για μια

Ο Πλίτσας είπε ότι η Κίτλσον είχε προειδοποιηθεί ότι το όνομά της βρισκόταν σε μια λίστα που είχε στην κατοχή της η Καταΐμπ Χεζμπολάχ. Μια δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε ότι της είχε αναφερθεί ο κίνδυνος, αλλά εκείνη θεώρησε ότι επρόκειτο για ψευδείς πληροφορίες.

Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντίλαν Τζόνσον, ανέφερε σε ανάρτησή του στο X ότι «ένα άτομο με δεσμούς με την ιρανική πολιτοφυλακή Καταΐμπ Χεζμπολάχ, το οποίο πιστεύεται ότι εμπλέκεται στην απαγωγή, έχει τεθεί υπό κράτηση από τις ιρακινές Αρχές».

Το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ επιβεβαίωσε την απαγωγή της δημοσιογράφου, ενώ δύο Ιρακινοί αξιωματούχοι ασφαλείας, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφεραν ότι στην απαγωγή ενεπλάκησαν δύο αυτοκίνητα, ένα εκ των οποίων τράκαρε κατά τη διάρκεια καταδίωξης κοντά στην πόλη Αλ-Χάσουα στην επαρχία Μπαμπίλ νοτιοδυτικά της Βαγδάτης, με την δημοσιογράφο να μεταφέρεται στη συνέχεια σε ένα δεύτερο αυτοκίνητο που έφυγε από το σημείο.

Η Καταΐμπ Χεζμπολάχ είναι μια πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν και έχει στοχεύσει επανειλημμένα Αμερικανούς. Η Κίτλσον είναι δημοσιογράφος ειδικευμένη στη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν, με τη δουλειά της να δημοσιεύεται σε διεθνή, αμερικανικά και ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Τα τελευταία χρόνια έχει ως έδρα τη Ρώμη, έχει καλύψει συγκρούσεις στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία. Σύμφωνα με το βιογραφικό της στο X, έχει συνεργαστεί με πολυάριθμα μέσα ενημέρωσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει πρόσφατα τη δημοσιογράφο για ένα σχέδιο της Καταΐμπ Χεζμπολάχ να την απαγάγει ή να την σκοτώσει. Η προειδοποίηση ήρθε ενώ η ίδια βρισκόταν ήδη στο Ιράκ για δημοσιογραφική κάλυψη.

Μια άλλη πηγή ανέφερε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ιράκ παρακολουθούσαν απειλές από έναν Ιρανό πράκτορα εναντίον της Κίτλσον, συμπεριλαμβανομένων απειλών για την απαγωγή ή τη δολοφονία της, και την είχαν προειδοποιήσει να φύγει πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον Τζόνσον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκπλήρωσε το καθήκον του να προειδοποιήσει την Κίτλσον για τις απειλές εναντίον της, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ πρόσθεσε πως συνεχίζεται ο συντονισμός με το FBI για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή της το συντομότερο δυνατό.

Το Al-Monitor, ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο με έδρα τις ΗΠΑ με το οποίο συνεργάζεται η Κίτλσον, επιβεβαίωσε την απαγωγή της νωρίτερα την Τρίτη (31/03) και ζήτησε την «άμεση και ασφαλή απελευθέρωσή» της, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία του.

«Ζητούμε την ασφαλή και άμεση απελευθέρωσή της. Στεκόμαστε στο πλευρό της για το ζωτικής σημασίας ρεπορτάζ της από την περιοχή και ζητούμε την ταχεία επιστροφή της για να συνεχίσει το σημαντικό έργο της», ανέφερε σε δήλωσή του το πρακτορείο.

 

 

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.