Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Αυστρία-Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ: Ένας πιστός στον Σεμπάστιαν Κουρτς στην καγκελαρία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά του στην αυστριακή καγκελαρία για να προσπαθήσει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και την σταθερότητα, δύο ημέρες μετά την παραίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο διαφθοράς.

Η νέα κυβέρνηση φέρει βαθιά ευθύνη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, τόνισε ο πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν κατά την τελετή ορκωμοσίας, αφού προηγουμένως χθες είχε κηρύξει «το τέλος της κρίσης».

Διότι, το επεισόδιο έφερε σε μεγάλη δοκιμασία τον συνασπισμό συντηρητικών-οικολόγων, έπειτα από την ένταση που είχε προκαλέσει τους τελευταίους μήνες σειρά διαφωνιών.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση προσπαθεί να προβάλει εικόνα νεότητας.

Ο αντικαγκελάριος Βέρνερ Κόγκλερ, επικεφαλής των Πρασίνων, έκανε λόγο για την έναρξη «ενός νέου κεφαλαίου στο έργο της κυβέρνησης», που ελπίζει ότι θα συνεχίσει χωρίς προσκόμματα το έργο της μέχρι τις επόμενες εκλογές το 2024.

 

Το όνομα του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ για την καγκελαρία προτάθηκε από τον ίδιο τον Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος έστειλε στον υπουργό του των Εξωτερικών σχετικό SMS το πρωί του Σαββάτου, λίγες ώρες πριν παραιτηθεί προκαλώντας του σοκ.

Γιος διπλωμάτη, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, πολύγλωσσος, έκανε νομικές σπουδές στην Βιέννη και στο Παρίσι για να εισέλθει αργότερα, το 1997 στο διπλωματικό σώμα. Επειτα από διάφορες θέσεις στις Βρυξέλλες, ο «φιλοευρωπαίος» Schalli ανέλαβε το 2019 το υπουργείο των Εξωτερικών.

 

Ανθρωπος πιστός στον Κουρτς

Οι αναλυτές μιλούν για την ακεραιότητα του Schalli, πατέρα τεσσάρων παιδιών, αλλά επίσης για «τις ικανότητές του επικοινωνίας με τα μέσα ενημέρωσης», σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Patrick Moreau.

Είναι πιστός στον Σεμπάστιαν Κουρτς, στον οποίο οφείλει την πολιτική του καριέρα.

Μη διαθέτοντας εμπειρία στην εσωτερική πολιτική, «θα καθοδηγείται από τους σέρπα του Κούρτς και να συνοδεύεται από κοντά από τον ίδιο», λέει ο αναλυτής.

Εκ των πραγμάτων, η αντιπολίτευση φοβάται την επιβίωση και συνέχιση του «συστήματος Κουρτς».

Εκείνος που έγινε το 2017 ο νεότερος ηγέτης στον πλανήτη, θα μπορέσει να επιστρέψει; Περιμένοντας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς θα είναι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του συντηρητικού κόμματος και υποσχέθηκε την διαλεύκανση των υποθέσεων που τον βαρύνουν. Εκτός του τελευταίου σκανδάλου, ο Κουρτς ερευνάται και για ψευδή κατάθεση ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής.

 

Η πορεία του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ προς την καγκελαρία

Ο καγκελάριος πλέον Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ και πρώην υπουργός Εξωτερικών έγινε μέλος του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) λίγο μετά την υπουργοποίησή του από τον Σεμπάστιαν Κουρτς τον Ιανουάριο του 2020.

Σε συνέντευξή του ο πρώην διπλωμάτης είχε πει στο αυστριακό περιοδικό Profil τον Σεπτέμβριο του 2020: «Είμαι πεπεισμένος για τη μεταναστευτική πολιτική της Αυστρίας».Στην ίδια συνέντευξη περιέγραψε τον εαυτό του ως «αστό εκ γενετής».

Ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας προέρχεται από μια παλιά αυστριακή οικογένεια ευγενών που πήρε το όνομά της από το κάστρο Σάλενμπεργκ (Schallenberg) της Άνω Αυστρίας. Το οικογενειακό του εθνόσημο είναι ένα στεφανωμένο λιοντάρι. Ο Σάλενμπεργκ έκλεισε τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από μερικά χρόνια. Δήλωσε ότι αυτός ο τύπος συγκρουσιακής επικοινωνίας βοηθά ελάχιστα και την τερμάτισε μονομερώς.

Γίνεται -όπως και ο Σοσιαλδημοκράτης (SPÖ) Κρίστιαν Κερν- καγκελάριος χωρίς να έχει εκτεθεί ποτέ σε εκλογές πριν διοριστεί στο αξίωμα αυτό.Θεωρείται πιστός φιλοαμερικανός και δεν απέκλινε από την στάση αυτή ούτε κατά την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Στο κυβερνητικό πρόγραμμα του 2020 υπάρχει η διατύπωση «Επέκταση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Είναι δεδηλωμένος φίλος του Ισραήλ.

Είναι γιος του πρώην διπλωμάτη και γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, Βόλφγκανγκ Σάλενμπεργκ. Επειδή ο πατήρ Σάλενμπεργκ υπηρέτησε ως πρεσβευτής, ο Αλεξάντερ πέρασε τα παιδικά του χρόνια και την νεότητά του στην Ελβετία, στην Ινδία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Ο νέος Αυστριακός καγκελάριος φοίτησε μεταξύ άλλων στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Pantheon-Assas και στο Κολλέγιο της Ευρώπης της βελγικής Μπριζ.

Εργάστηκε ως εκπρόσωπος Τύπου της υπουργού Εξωτερικών Ούρσουλα Πλάσνικ και του υπουργού Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ (αμφότεροι του ÖVP).

Έγινε στενός σύμβουλος του Σεμπάστιαν Κουρτς όταν ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών το 2013.

Έγινε υπουργός Εξωτερικών λόγω του σκανδάλου «Ίμπιζα» και έγινε καγκελάριος λόγω του τελευταίου σκανδάλου διαφθοράς για το οποίο κατηγορείται ο παραιτηθείς Σεμπάστιαν Κουρτς

 

Πηγή: Profil

    

randomness