Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Επίσκεψη Ερντογάν στο Κατάρ με το βλέμμα στα πετροδολάρια

Δεκάδες διμερείς συμφωνίες αναμένεται να υπογραφούν κατά τη διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κατάρ, στο πλαίσιο της «επιχείρησης» ενίσχυσης των σχέσεων της Τουρκίας με τις χώρες του Κόλπου με ζητούμενο την προσέλκυση επενδύσεων εν μέσω της δυσχερούς κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η τουρκική οικονομία.
Ο Ερντογάν και ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θάνι, αναμένεται να προεδρεύσουν των εργασιών της 7ης Στρατηγικής Επιτροπής Τουρκίας-Κατάρ, ενώ παράλληλα αντιπροσωπεία υπουργών και επιχειρηματιών από την Τουρκία αναμένεται να έχει σειρά συναντήσεων με ομολόγους τους στη Ντόχα.
Οι διμερείς συμφωνίες που θα υπογραφούν θα καταλύπτουν ευρύ φάσμα από το εμπόριο, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, έως τους τομείς υγείας, πολιτισμού, αθλητισμού, θρησκευτικών υποθέσεων, όπως έχει δηλώσει στο δίκτυο Al Jazeera o πρέσβης της Τουρκίας στο Κατάρ, Μουστάφα Γκοκσού.
Δεκάδες είναι οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί από το 2015 όταν συνήλθε για πρώτη φορά η Στρατηγική Επιτροπή, και φέτος το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών-συμμάχων αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω.
Χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες σταθμεύουν στη Ντόχα -τη μόνη στρατιωτική βάση που διατηρεί η Άγκυρα στην περιοχή του Περσικού Κόλπου. Παράλληλα, 36 μαχητικά του Κατάρ αναμένεται να αναπτυχθούν προσωρινά στην Τουρκία, στο πλαίσιο αναβάθμισης της εκπαίδευσης της καταριανής αεροπορίας.
Πέραν της περαιτέρω ενίσχυσης των συμμαχικών σχέσεων με το Κατάρ, η επίσκεψη Ερντογάν στη Ντόχα εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερης στρατηγικής για περιφερειακό άνοιγμα στις χώρες του Κόλπου, με τον Τούρκο πρόεδρο να έχει επιχειρήσει ήδη προσέγγιση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο Ερντογάν αναχώρησε για το Κατάρ λέγοντας πως η Άγκυρα θέλει να αναπτύξει τις σχέσεις της με τις χώρες του Κόλπου «χωρίς διακρίσεις», σημειώνοντας παράλληλα πως «επιδιώκουμε επενδύσεις απ' όπου και αν προέρχονται».
«Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με τους αδελφούς μας του Κόλπου, χωρίς διακρίσεις, στο πλαίσιο των κοινών μας συμφερόντων και του αμοιβαίου σεβασμού» δήλωσε πριν την αναχώρησή του από τη Κωνσταντινούπολη για τη Ντόχα. «Υποδεχόμαστε με ικανοποίηση την επανέναρξη του διαλόγου και των διπλωματικών προσπαθειών για την αποφυγή παρεξηγήσεων στην περιοχή του Κόλπου» προσέθεσε.
Κατόπιν συνάντησης που είχε ήδη την Δευτέρα, με τον ομόλογό του στη Ντόχα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε -αποκρούοντες φημολογία και βολές της τουρκικής αντιπολίτευσης- ότι η Τουρκία «δεν σχεδιάζει να ζητήσει οικονομική βοήθεια» από το Κατάρ.
Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Μοχάμεντ Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι, δήλωσε ότι η Ντόχα θεωρεί ότι οι οικονομικές δυσχέρειες της Τουρκίας προσφέρουν ευκαιρίες για το Κατάρ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

    

 

randomness