Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Γερμανία: Την επόμενη εβδομάδα η παρουσίαση της προγραμματικής συμφωνίας SPD, Πρασίνων, FDP

Την επόμενη εβδομάδα σκοπεύουν να παρουσιάσουν την προγραμματική τους συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP), δήλωσαν νωρίτερα σήμερα οι Γενικοί Γραμματείς τους. Τα κόμματα, υπό το βάρος της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων και της κριτικής που ασκείται για ολιγωρία στη λήψη δραστικών μέτρων, σχεδιάζουν ακόμη να αυστηροποιήσουν τους κανόνες για τον περιορισμό της πανδημίας, εστιάζοντας κυρίως στον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από χώρους και δραστηριότητες και αναδεικνύοντας ως κεντρικό σημείο την προστασία των παιδιών και της αδιάλειπτης λειτουργίας των σχολείων.

Οι Γενικοί Γραμματείς των κομμάτων του «φωτεινού σηματοδότη» δήλωσαν σήμερα ότι οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις εξελίσσονται «απροσδόκητα γρήγορα» και τόνισαν τη βούλησή τους να παρουσιάσουν την προγραμματική συμφωνία τους ήδη την επόμενη εβδομάδα. «Σε ορισμένα σημεία σημειώσαμε ταχύτερη πρόοδο από ό,τι είχαμε προγραμματίσει», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ, ενώ ο ΓΓ του FDP Φόλκερ Βίσινγκ σημείωσε ότι οι συνομιλίες διεξάγονται σε «πολύ καλή και εποικοδομητική ατμόσφαιρα». Είμαι ικανοποιημένος με πολλά από τα αποτελέσματα που σημειώθηκαν, δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός Διευθυντής των Πρασίνων Μίχαελ Κέλνερ, πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη κάποια ζητήματα που πρέπει να προχωρήσουν.

Από χθες οι 21 κύριοι διαπραγματευτές των κομμάτων συζητούν τα αποτελέσματα των 22 ομάδων εργασίας, επιχειρώντας να διευθετήσουν τα εκκρεμή ζητήματα. Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί έως και την επόμενη εβδομάδα, με μοναδική διακοπή την Πέμπτη, οπότε και θα συνεδριάσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση με τις κρατιδιακές κυβερνήσεις προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους κατά της πανδημίας. Επιπλέον, μέχρι την επόμενη εβδομάδα τα τρία κόμματα θέλουν να έχουν συμφωνήσει και στην κατανομή των υπουργείων μεταξύ τους. Στόχος τους είναι να καταστεί εφικτό ο Όλαφ Σολτς να ορκιστεί Καγκελάριος την εβδομάδα μεταξύ 6 και 10 Δεκεμβρίου. Προηγουμένως, το SPD και το FDP θα πρέπει να διοργανώσουν Συνέδρια για την έγκριση της προγραμματικής συμφωνίας, ενώ οι Πράσινοι θα απευθυνθούν στα μέλη τους.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία και ενόψει της εκπνοής στις 25 Νοεμβρίου της «κατάστασης επιδημίας εθνικής εμβέλειας», ο μελλοντικός κυβερνητικός συνασπισμός σχεδιάζει μέτρα που θα προβλέπουν μεταξύ άλλων πρόσβαση στους χώρους εργασίας και στα υπεραστικά μαζικά μέσα μεταφοράς μόνο για εμβολιασμένους, αναρρώσαντες και όσους προσκομίζουν αρνητικό τεστ (Κανόνας 3G), καθημερινά τεστ σε οίκους ευγηρίας και υποχρεωτική εργασία από το σπίτι. «Πάνω από όλα, υπάρχει μια βασική ιδέα την οποία μοιράζονται και οι τρεις πλευρές: Δεν πρέπει πλέον να υπάρξει γενικό lockdown και τα παιδιά πρέπει να έχουν προτεραιότητα», δήλωσε η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ και διευκρίνισε ότι «τα σχολεία θέλουμε να παραμείνουν ανοιχτά και για πρώτη φορά η ειδική προστασία των παιδιών να καταστεί υποχρεωτική». Τα μη εμβολιασμένα άτομα, πρόσθεσε, θα αισθανθούν σαφώς τους περιορισμούς, αρχικά με τη μείωση των επαφών τους σε δημόσιους χώρους. Από την πλευρά του SPD δεν απορρίπτεται πάντως και το ενδεχόμενο «τις επόμενες εβδομάδες» να τεθεί και το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για ειδικές κατηγορίες.

    

 

randomness