Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Η απάντηση Πούτιν στο τελεσίγραφο της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ

Η αμερικανική πλευρά δεν παρουσίασε καμία απόδειξη για τις δήθεν παραβιάσεις της Συνθήκης του 1987 για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF), δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος στους δημοσιογράφους σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο, ότι η Ουάσινγκτον θα αποχωρήσει από την Συνθήκη σε 60 ημέρες, αν η Μόσχα δεν ομολογήσει τις εκ μέρους της παραβιάσεις της Συνθήκης. Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από την Συνθήκη , η Ρωσία θα αναγκαστεί να δώσει τη δική της απάντηση.

«Οι δηλώσεις του κυρίου Πομπέο έγιναν με κάποια καθυστέρηση, αρχικά παρόλα αυτά η αμερικανική πλευρά είχε δηλώσει ότι προτίθεται να αποχωρήσει από την Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF) ενώ στη συνέχεια άρχισαν να ψάχνουν επιχειρήματα που να δικαιολογούν γιατί πρέπει να το κάνουν αυτό», δήλωσε ο Πούτιν και προσέθεσε: «Το κυριότερο επιχείρημα τους είναι ότι εμείς παραβιάζουμε κάτι. Ταυτόχρονα , ως συνήθως, δεν παρουσιάζουν τις οιεσδήποτε αποδείξεις για τις δικές μας παραβιάσεις».

Ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε ότι το 2002 οι ΗΠΑ μονομερώς αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την Συνθήκη της αντιπυραυλικής άμυνας, η οποία ήταν ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της διεθνούς ασφάλειας γενικά. «Παρόλα αυτά εκείνοι (οι ΗΠΑ) δεν δίστασαν, αποχώρησαν ήσυχα από αυτήν και μάλιστα χωρίς να επικαλεσθούν οτιδήποτε, απλά αποχώρησαν και το ζήτημα έκλεισε. Τώρα στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το ίδιο, αλλά σκέφτονται σε ποιόν θα προσάψουν αυτήν την απερίσκεπτη πρωτοβουλία τους» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε κατανοητά στην ουσία τους τα επιχειρήματα ότι τέτοιου είδους όπλα δεν παράγουν μόνο οι ΗΠΑ και η Ρωσία. «Αυτό είναι πράγματι αληθές. Πολλές άλλες χώρες. Δεκάδες θα έλεγα, ασφαλώς και είναι σε θέση να παράγουν τέτοια όπλα, ενώ η Ρωσία και οι ΗΠΑ διμερώς αποφάσισαν να τα περιορίσουν. Τώρα προφανώς οι Αμερικανοί εταίροι μας θεωρούν ότι η κατάσταση έχει αλλάξει τόσο πολύ, που οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν τέτοια όπλα. Ποια είναι η απάντηση εκ μέρους μας: Είναι απλή: θα το κάνουμε κι εμείς» κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Συνθήκη INF υπεγράφη στις 8 Δεκεμβρίου του 1987 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου του 1988. Η Συνθήκη αφορά πυραύλους που έχουν αναπτυχθεί και αυτούς που δεν είναι ανεπτυγμένοι, μέσου βεληνεκούς ( από 1.000 έως 5.000 χιλιόμετρα ) και μικρού βεληνεκούς (από 500 έως 1000 χιλιόμετρα).

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

    

 

randomness