Η Κίνα εγκαινίασε το πρώτο εθνικό κέντρο διαιτησίας αθλητισμού
Η Κίνα εγκαινίασε αυτή την εβδομάδα το πρώτο εθνικό κέντρο διαιτησίας αθλητισμού στο Πεκίνο, πραγματοποιώντας ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση του νομικού πλαισίου επίλυσης αθλητικών διαφορών και την προστασία των δικαιωμάτων των αθλητών.
Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας επαγγελματοποίησης και τυποποίησης του αθλητισμού, η κίνηση αυτή έρχεται μετά από πρόσφατες υποθέσεις διαφθοράς στο δημοφιλέστατο άθλημα του ποδοσφαίρου.
Το κέντρο, το οποίο υπάγεται στη Γενική Διοίκηση Αθλητισμού της Κίνας (GAS), θα αναλάβει τη διαχείριση των καθημερινών λειτουργιών μιας εθνικής επιτροπής διαιτησίας αθλητισμού που ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2023, ανέφερε η κρατική εφημερίδα Global Times.
Η επιτροπή έχει ήδη διαχειριστεί 100 υποθέσεις σε αθλήματα όπως το σκάκι, το ποδόσφαιρο, το χόκεϊ επί πάγου, το χόκεϊ επί χόρτου, το ταεκβοντό και οι μαραθώνιοι.
Οι διαφορές αφορούσαν ζητήματα όπως η εγγραφές και οι μεταγραφές αθλητών, η αποζημίωση για την εκπαίδευση νέων, πειθαρχικές ενέργειες, η επιλεξιμότητα συμμετοχής σε αγώνες και τα αποτελέσματα διαγωνισμών, πρόσθεσε η εφημερίδα.
Η ίδρυση του κέντρου αποτελεί «ορόσημο» στη διακυβέρνηση του αθλητισμού στην Κίνα, δήλωσε κατά την τελετή εγκαινίων ο Λι Τζινγκ, υποδιευθυντής της GAS.
«Η εφαρμογή του διασφαλίζει την τάξη στην ανάπτυξη του αθλητισμού και ενισχύει το κράτος δικαίου στον τομέα αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Το εγχώριο ποδόσφαιρο είναι πιθανό να αποτελέσει βασικό τομέα εστίασης, καθώς το άθλημα στιγματίζεται από τη διαφθορά, την οποία οι φίλαθλοι έχουν κατηγορήσει για την απογοητευτική απόδοση της ανδρικής εθνικής ομάδας.
Τον Σεπτέμβριο, οι κινεζικές ποδοσφαιρικές αρχές επέβαλαν δια βίου αποκλεισμό σε 38 παίκτες και πέντε αξιωματούχους μετά από διετή έρευνα για στήσιμο αγώνων και παράνομο στοίχημα.
Τον Αύγουστο, ένας πρώην αντιπρόεδρος της εθνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκισης για δωροδοκία, ενώ ένας άλλος πρώην αξιωματούχος καταδικάστηκε σε επταετή ποινή για το ίδιο αδίκημα.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ