Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η Κισμάλα Ταλάτ θέλει να γίνει η πρώτη Πακιστανή Ολυμπιονίκης

Εισπνέει αργά, κρατά την αναπνοή της και πιέζει την σκανδάλη... Η Κισμάλα Ταλάτ θέλει να γίνει η πρώτη Ολυμπιονίκης του Πακιστάν, κρατώντας ένα πιστόλι, ένα όπλο που συνήθως προορίζεται για άνδρες σε αυτήν την συντηρητική χώρα.

    Στα 21 της χρόνια, η Ταλάτ εξασφάλισε την συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα είναι μία από τις πιθανές αντιπάλους της Αννας Κορακάκη, στην κορυφαία διοργάνωση, που θα γίνει στο Παρίσι (26/7-11/8).

    Η Ταλάτ, η οποία θα αγωνισθεί στο αεροβόλο πιστόλι 10 και 25 μέτρων, έχει την αμέριστη υποστήριξη της μητέρας της, που είναι αξιωματούχος του πακιστανικού στρατού και δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει τα όνειρα της στον αθλητισμό.

    Μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο, η Κισμάλα Ταλάτ, τόνισε πως στο πακιστάν «τα κορίτσια πρέπει να μένουν στο σπίτι, να κάνουν κοριτσίστικα πράγματα και να παίζουν με κούκλες, ενώ τα αγόρια παίζουν με όπλα».

    Η Ταλάτ προπονείται στο κέντρο σκοποβολής Τζελούμ, που φέρει το προσωνύμιο «η πόλη των μαρτύρων», καθώς είναι προπύργιο του στρατού και δηλώνει: «Δεν βλέπω κανέναν ανταγωνιστή μου, ανταγωνίζομαι τον... εαυτό μου».

    Στους Ασιατικούς Αγώνες του 2022, η Ταλάτ κατέκτησε το πρώτο μετάλλιο σκοποβολής στην Ιστορία του Πακιστάν, καθώς ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου, ενώ στο Παρίσι θέλει να πάει ακόμα πιο μακρυά.

    «Θέλω να με αναγνωρίζουν, θέλω να κάνω περισσότερα», τονίζει η νεαρή πρωταθλήτρια, πριν πυροβολήσει, με το ένα μάτι καλυμμένο με τοποθετημένα γυαλιά και το ένα χέρι στην τσέπη και προσθέτει: «Θέλω όταν θα μιλούν για την «σκοποβολή» ή για την «Κισμάλα», να σκεπτονται κάποιον που έκανε κάτι σπουδαίο για το Πακιστάν».

    Σε αυτήν την χώρα, τα όπλα είναι παντού. Σύμφωνα με μελέτη της Small Arms Survey, το 2017, η χώρα είχε σχεδόν 44 εκατομμύρια όπλα -με ή χωρίς άδεια- στα χέρια αμάχων. Σε μια χώρα που τώρα έχει περισσότερους από 240 εκατομμύρια κατοίκους, αυτό ισοδυναμεί με 22 όπλα ανά εκατό άτομα, το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο.

    Ομως η αθλητική σκοποβολή δεν είναι ανεπτυγμένη, καθώς τα αθλήματα που σχεδόν μονοπωλούν το φίλαθλο ενδιαφέρον, είναι το κρίκετ και το χόκεϊ επί χόρτου, με πληθώρα Ολυμπιακών διακρίσεων.

    Η νεαρή πτυχιούχος στον τομέα των επικοινωνιών, κατέχει την 37η θέση στον κόσμο στην σκοποβολή 10 μέτρων και την 41η στα 25 μέτρα, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Αθλητικής Σκοποβολής.

    Ελπίζει όμως να βελτιώσει τα αποτελέσματά της με σκληρή προπόνηση για δέκα ώρες την ημέρα και ειδικότερα, μία ώρα σωματικές ασκήσεις, οκτώ ώρες για βολές και μία ώρα διαλογισμό, στο τέλος της ημέρας. Εκεί, με τα μάτια καρφωμένα στην φλόγα ενός κεριού, μαθαίνει να διατηρεί το μυαλό της συγκεντρωμένο σε μόνο ένα σημείο, τον στόχο της.

    «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να κάνω το Πακιστάν να λάμψει», δηλώνει με βεβαιότητα η Ταλάτ.

    Για την προετοιμασία της, η 21χρονη πρωταθλήτρια, επωφελείται από την υποστήριξη του πακιστανικού στρατού -του έκτου στον κόσμο σε αριθμό-, του οποίου ο μεγάλος προϋπολογισμός του επιτρέπει να διαχειρίζεται χιονοδρομικά κέντρα, γήπεδα πόλο και σχολές ορειβασίας.

    Και για τις προπονήσεις της Ταλάτ, έχουν συνδράμει αξιωματικοί εκπαίδευσης κι ένας ξένος προπονητής, ενώ της δόθηκε πρόσβαση σε ένα από τα εκπαιδευτικά κέντρα στην Τζελούμ, περίπου εκατό χιλιόμετρα από την γεννέτειρα της, Ραουαλπίντι, την πόλη της φρουράς που γειτνιάζει με την πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ.

    Η μητέρα της, Σαμίνα Γιακούμπ, θυμάται, με δάκρυα στα μάτια, την πρόκριση της κόρης της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, καθώς κάποτε ονειρευόταν να διακριθεί στην αθλητική σκοποβολή.

    Ωστόσο, η αξιωματικός στις υγειονομικές υπηρεσίες του στρατού, εξηγεί πως «παντρεύτηκα και με πήρε η ζωή. Αλλά χαίρομαι που βλέπω την κόρη μου να πραγματοποιεί το όνειρό της. Τα κορίτσια πρέπει να βάλουν τον εαυτό τους μπροστά, να παρατηρήσουν, να δουλέψουν σκληρά και οι γονείς τους πρέπει να τα υποστηρίξουν».

    Και χάρη σε αυτήν την φιλοσοφία ζωής, η κόρη της «ξέρει ότι μπορεί να άνει τα πάντα».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

randomness