Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η υποκρισία πίσω από τα 400 ιδιωτικά τζετ που έφτασαν στην διάσκεψη για το κλίμα

Παγκόσμιοι ηγέτες και επιχειρηματίες προσγειώθηκαν με ιδιωτικά αεροσκάφη στη Γλασκώβη με αφορμή την COP26, την παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα. Η δημόσια κατακραυγή και ο αντίκτυπος στο περιβάλλον.

Η παγκόσμια ελίτ επιβιβάστηκε σε ιδιωτικά τζετ και απογειώθηκε με προορισμό τη Γλασκώβη και την COP26, την παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμαΌλοι τους επρόκειτο να μοιραστούν μες τις επόμενες μέρες τα σχέδια και τις προτάσεις τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Όμως, αντί να γίνουν αποδέκτες της παγκόσμιας επιδοκιμασίας, έπεσαν θύματα σφοδρών κριτικών αναφορικά με την απόφασή τους να καταφτάσουν στη σύνοδο με ιδιωτικά αεροσκάφη, πρακτικά την επιβλαβέστερη -για το περιβάλλον- επιλογή που ήταν διαθέσιμη.

 

Μπορούν να "κουνάνε" το δάχτυλο για κακές πρακτικές, άνθρωποι που τελικά επιδεικνύουν μηδενική συνείδηση σε τέτοια ζητήματα, αναρωτήθηκε το διαδίκτυο και... όχι άδικα.

Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος δεσμεύτηκε να παραχωρήσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια για τη σωτηρία του πλανήτη. Μιλώντας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ανακοίνωσε τον στόχο του να έχει η Amazon ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2040 ενώ έκανε λόγο για αποκατάσταση των φυσικών οικοτόπων.

Ο αντίκτυπος των ιδιωτικών αεροσκαφών στο περιβάλλον

Μπορεί ένα ιδιωτικό αεροσκάφος να εκπέμπει συνολικά λιγότερους ρύπους από ένα εμπορικό, όμως ο αντίκτυπος στο περιβάλλον είναι μεγαλύτερος καθώς μεταφέρει συνολικά πολύ λιγότερους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τη μελέτη που επικαλείται ο Independent, ένα ιδιωτικό αεροσκάφος παράγει την δεκαπλάσια ποσότητα άνθρακα ανά επιβάτη συγκριτικά με ένα εμπορικό, αν και οι υπολογισμοί μπορούν να ποικίλουν ανάλογα με το μοντέλο και την απόσταση που διανύουν.

"Ένα ιδιωτικό αεροσκάφος εκπέμπει κατά μέσο όρο, δύο τόνους διοξειδίου του άνθρακα για κάθε μια ώρα πτήσης. Δεν μπορούμε να τονίσουμε διαφορετικά, τον αρνητικό τους αντίκτυπο στο περιβάλλον. Είναι ο επιβλαβέστερος τρόπος να διανύσει κανείς μεγάλες αποστάσεις", αναφέρει ο Matt Finch, Υπεύθυνος Πολιτικής Η.Β. - Μεταφορών και Περιβάλλοντος.

"Τα ιδιωτικά αεροσκάφη εκπέμπουν κύρος, όμως είναι υποκριτικό να χρησιμοποιείς ένα όταν ισχυρίζεσαι ότι πολεμάς την κλιματική αλλαγή", συμπλήρωσε ο ίδιος.

ΠΗΓΗ NEWS247.GR