Το Ισραήλ οδηγεί στον θάνατο 14.000 χιλιάδες βρέφη στη Γάζα – Παγκόσμια οργή
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα μετά την εφιαλτική προειδοποίηση του Τομ Φλέτσερ για 14.000 βρέφη που ενδέχεται να πεθάνουν στη Γάζα, ελλείψει ανθρωπιστικής βοήθειας. Η ΕΕ πιέζει το Ισραήλ.
Σχεδόν 24 ώρες μετά την εφιαλτική προειδοποίηση του αναπληρωτή γ.γ. του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά ζητήματα, Τομ Φλέτσερ, ότι 14.000 βρέφη στη Γάζα ενδέχεται να πεθάνουν μέσα σε 48 ώρες εάν η βοήθεια δεν φτάσει εγκαίρως, η κατάσταση στην πολιορκημένη Γάζα παραμένει απελπιστική.
«Θέλω να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά τα 14.000 βρέφη μέσα στις επόμενες 48 ώρες», δήλωσε ο Φλέτσερ χθες στο BBC. Όταν ρωτήθηκε πώς προέκυψε αυτός ο αριθμός, απάντησε: «Έχουμε ισχυρές ομάδες στο πεδίο – και φυσικά πολλοί από αυτούς έχουν σκοτωθεί… εξακολουθούμε όμως να έχουμε πολλούς ανθρώπους εκεί – βρίσκονται στα ιατρικά κέντρα, στα σχολεία… προσπαθούν να αξιολογήσουν τις ανάγκες».
Έπειτα από σχεδόν δύο μήνες αποκλεισμού (από τις 2 Μαρτίου), η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε την είσοδο 93 φορτηγών του ΟΗΕ με τρόφιμα στην ερειπωμένη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω του πολέμου που διανύει τον 20ό μήνα του.
Eνώ ισραηλινά στρατεύματα προελαύνουν και αεροπορικές και πυροβολικές επιθέσεις σκοτώνουν καθημερινά δεκάδες Παλαιστίνιους αμάχους, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών, μόνο πέντε φορτηγά (από τα εννέα που εγκρίθηκαν) με παιδικές τροφές και βασικά είδη κατάφεραν να περάσουν στη Γάζα τη Δευτέρα μέσω του συνοριακού περάσματος Κερέμ Σαλόμ. Σύμφωνα με τον Guardian, o εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, εξήγησε ότι, παρόλο που η βοήθεια πέρασε τα σύνορα, οι εργαζόμενοι ανθρωπιστικών οργανώσεων δεν κατάφεραν να τη μεταφέρουν στα σημεία διανομής λόγω παρεμβάσεων του ισραηλινού στρατού, που τους ανάγκασε να ξαναφορτώσουν τα φορτία σε άλλα οχήματα, με αποτέλεσμα να εξαντληθεί ο διαθέσιμος χρόνος.
Ο Φλέτσερ εξήγησε χθες πως τα φορτηγά βρίσκονται τεχνικά στη Γάζα αλλά δεν έχουν φτάσει στους πολίτες, καθώς βρίσκονται από την άλλη πλευρά των συνόρων.
«Δύο εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν» στη Λωρίδα της Γάζας ενώ «τόνοι τροφίμων» παραμένουν «στα σύνορα», στηλίτευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Η ΕΕ πιέζει το Ισραήλ – Χωρίς την υπογραφή της Ελλάδας η ανακοίνωση της EEAS
Προκειμένου να σταματήσει την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας και να επιτρέψει να εισέλθει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακο, όπου ο πληθυσμός είναι αντιμέτωπος με λιμό, κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών εντείνουν την πίεση που ασκούν στο Ισραήλ.
Μπροστά στην καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση και την κλιμάκωση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον θύλακο, αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανεβάζουν τον τόνο. Μάλιστα, η επικεφαλής της διπλωματίας της Κάγια Κάλας ανακοίνωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσει διαδικασία επανεξέτασης της συμφωνίας σύνδεσης που έχει υπογράψει με το Ισραήλ, σε ισχύ από το 2000. Η απόφαση αυτή υποστηρίχθηκε από 17 κράτη μέλη, σύμφωνα με το Παρίσι.
Αν δεν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας «πρέπει να ανεβάσουμε τον τόνο», έκρινε η κυβέρνηση της Σουηδίας.
Η Βρετανία από την πλευρά της ανακοίνωσε πως αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για τη σύναψη συμφωνίας για το ελεύθερο εμπόριο, κάλεσε τον Ισραηλινό πρέσβη και ανακοίνωσε κυρώσεις κατά εποίκων στη Δυτική Όχθη – τις αυστηρότερες μέχρι σήμερα ενέργειές του κατά της ισραηλινής στάσης στον πόλεμο, γράφει ο Guardian.
Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα το Λονδίνο, το Παρίσι και η Οτάβα προειδοποίησαν πως δεν θα μείνουν με «σταυρωμένα τα χέρια» μπροστά στις «σκανδαλώδεις» ενέργειες του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας αλλάζοντας τη μέχρι τώρα στάση τους απέναντι στο Ισραήλ, στο οποίο μέχρι πρότινος αναγνώριζαν το «δικαίωμα στην αυτοάμυνα».
Η κλιμάκωση των επιχειρήσεων είναι «ηθικά αδικαιολόγητη, εντελώς δυσανάλογη και αντιπαραγωγική», σφυροκόπησε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Λάμι.
Όταν προχθές μπήκαν τα πρώτα φορτηγά με βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, ο ΟΗΕ έκανε λόγο για «σταγόνα στον ωκεανό», ενώ 24 χώρες κάλεσαν την ισραηλινή κυβέρνηση να επιτρέψει την «πλήρη» επανέναρξη της ανθρωπιστικής βοήθειας «αμέσως». Αξίζει να σημειωθεί πως, από τη μετριοπαθή και πολύ προσεκτικά γραμμένη (στο όριο σχεδόν της ουδετερότητας), ανακοίνωση της EEAS (European External Action Services) για το δράμα στη Γάζα απουσιάζει η υπογραφή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών.
Συγκεκριμένα έχουν υπογράψει η Αυστραλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία.
Τι ισχυρίζεται η ελληνική κυβέρνηση
Σχετικά με την απουσία της υπογραφής του κ. Γεραπετρίτη από την ανακοίνωση της EEAS, κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν τα εξής: «Η επιστολή συνιστά μεμονωμένη πρωτοβουλία κρατών μελών και όχι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η Ελλάδα στέκεται πάντοτε αρωγός σε κάθε ανθρωπιστική επιχείρηση, ιδίως στην πολύπαθη Γάζα. Υπενθυμίζεται ότι με πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα, όπως και άλλα κράτη μέλη, υποδέχθηκε τραυματισμένα και ασθενή παιδιά από τη Γάζα για περίθαλψη σε ελληνικά νοσοκομεία.
Επιπλέον, με πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας, συγκαλείται την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη, υπό την προεδρία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, για να συζητηθούν τρόποι προστασίας άμαχων πληθυσμών σε πολεμικές συνθήκες.»
Υπενθύμιζαν επίσης ότι νωρίτερα σήμερα στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έθετε κατά τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες το ζήτημα της προστασίας των αμάχων στη Γάζα, τονίζοντας την ανάγκη για εκεχειρία.
Το Ισραήλ απορρίπτει την κριτική ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου
Από την πλευρά του το Ισραήλ απέρριψε την κριτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου για την εντατικοποίηση της στρατιωτικής του εκστρατείας στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, Όρεν Μαρμορστάιν, είπε ότι οι ενέργειες της ΕΕ «αντανακλούν πλήρη παρεξήγηση της περίπλοκης πραγματικότητας που αντιμετωπίζει το Ισραήλ».
Αναφερόμενος στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Η εξωτερική πίεση δεν θα απομακρύνει το Ισραήλ από τον δρόμο του για την υπεράσπιση της ύπαρξής του και της ασφάλειάς του.»
Εχούντ Ολμέρτ: Οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα “πολύ κοντά σε έγκλημα πολέμου”
Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι αυτό που «κάνει τώρα το Ισραήλ στη Γάζα είναι πολύ κοντά σε έγκλημα πολέμου», κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο BBC.
Ο Ολμέρτ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2006 έως το 2009, είπε στο BBC ότι η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου διεξάγει «έναν πόλεμο χωρίς σκοπό – έναν πόλεμο χωρίς καμία πιθανότητα να επιτύχει κάτι που μπορεί να σώσει τις ζωές των ομήρων».
Ανέφερε ότι η «προφανής εικόνα» της εκστρατείας είναι πως το Ισραήλ σκοτώνει πολλούς Παλαιστίνιους και ότι «από κάθε άποψη, αυτό είναι απεχθές και εξοργιστικό.»
Τόνισε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρη πως «πολεμάμε τους δολοφόνους της Χαμάς, δεν πολεμάμε αθώους πολίτες.»
“Δεν είμαστε εμείς που σας στερήσαμε την τροφή” – Προκλητική δήλωση Ζαμίρ
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού, Εγιάλ Ζαμίρ, εξέδωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας μία προκλητική δήλωση σχετικά με το σφυροκόπημα στη Γάζα.
Περιγράφοντας τον πολύμηνο βομβαρδισμό της περιοχής, ο οποίος –σύμφωνα με τις παλαιστινιακές ιατρικές υπηρεσίες– έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 50.000 ανθρώπων, ο Ζαμίρ δήλωσε: «Δρούμε σε αυτοάμυνα.»
Σε ένα απόσπασμα απευθυνόμενο στον παλαιστινιακό λαό, είπε:
«Θα ήθελα να απευθυνθώ στους κατοίκους της Γάζας: Δεν είμαστε εμείς αυτοί που έφεραν αυτή την καταστροφή πάνω σας. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που ξεκινήσαμε αυτόν τον πόλεμο. Δεν είμαστε εμείς που σας στερήσαμε την τροφή, το καταφύγιο και τα χρήματα. Δεν κρυβόμαστε σε νοσοκομεία ή σχολεία. Δεν ζούμε σε πολυτελή ξενοδοχεία ενώ εσείς ζείτε σε κακουχίες. Αυτή είναι η ηγεσία σας – αυτοί που κρατούν τους ομήρους μας. Η Χαμάς είναι υπεύθυνη για την έναρξη του πολέμου. Είναι υπεύθυνη για τη δύσκολη κατάσταση του άμαχου πληθυσμού – έφερε την καταστροφή.»
Ο Ζαμίρ υποστήριξε επίσης ότι είναι «αβάσιμες» οι κατηγορίες πως οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ενεργούν κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και δήλωσε: «Ο IDF ενεργεί πάντοτε σύμφωνα με τις αξίες του IDF, το ισραηλινό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο, διατηρώντας μια αδιαπραγμάτευτη δέσμευση για την ασφάλεια του Κράτους του Ισραήλ και των πολιτών του. Οποιαδήποτε δήλωση που θέτει υπό αμφισβήτηση την ακεραιότητα των ενεργειών μας ή την ηθική των στρατιωτών μας είναι αβάσιμη.»
Συμφωνία αποστολής βοήθειας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ, το WAM, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνήψαν συμφωνία με το Ισραήλ που θα επιτρέψει την παράδοση επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας των Εμιράτων, ο Αμπντάλα μπεν Ζάγεντ αλ Ναχγιάν, “είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γκιντεόν Σαάρ, τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, πράγμα το οποίο οδήγησε σε συμφωνία για την έγκριση της παράδοσης επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας που θα προέρχεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα“, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
“Η βοήθεια θα ανταποκριθεί σε πρώτη φάση στις επισιτιστικές ανάγκες περίπου 15.000 αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας”, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
ΠΗΓΗ NEWS247.GR