Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κροατία-Βουλγαρία: Εξαιρετικές χαρακτήρισαν τις διμερείς πολιτικές σχέσεις οι πρόεδροι των δύο χωρών

Η Κροατία και η Βουλγαρία έχουν εξαιρετικές πολιτικές σχέσεις και έχουν κοινό ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την προώθηση της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών και την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν, δήλωσαν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά τη χθεσινή συνάντησή τους, στο Ζάγκρεμπ, οι πρόεδροι των δύο χωρών Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς και Ρόσεν Πλέβνελιεφ αντίστοιχα. 

Ο Βούλγαρος πρόεδρος ήταν ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κροάτισσα ομόλογό του από τότε που η τελευταία ανέλαβε καθήκοντα, στα μέσα Φεβρουαρίου.

Η Βουλγαρία έχει στηρίξει με ζέση την ένταξη της Κροατίας στις ευρωατλαντικές δομές και ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επικύρωσε το πρωτόκολλο ένταξης της Κροατίας στο ΝΑΤΟ και τη συμφωνία ένταξης του Ζάγκρεμπ στην "ευρωπαϊκή οικογένεια".

"Το ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό μονοπάτι όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι στα κοινά μας ενδιαφέροντα" δήλωσε η πρόεδρος της Κροατίας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βούλγαρο ομόλογό της.

Από την πλευρά του, ο κ. Πλέβνελιεφ συμφώνησε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να βοηθήσουν τους γείτονές τους στην πορεία της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης.

"Η Κροατία και η Βουλγαρία θα πρέπει να σκέφτονται πέραν των συνόρων τους. Η Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι το σπίτι μας [...] και οι δυο χώρες μας είναι και θα παραμείνουν παράγοντας ασφάλειας, σταθερότητας και ανάπτυξης" υπογράμμισε ο Βούλγαρος πρόεδρος.

Οι δύο πρόεδροι τόνισαν ακόμη τη σημασία καλύτερης σύνδεσης της περιοχής τόσο σε ενεργειακό επίπεδο όσο και σε ό,τι αφορά τις μεταφορές.

Αναφορικά με τη διμερή οικονομική συνεργασία, παρά το γεγονός ότι οι εμπορικές σχέσεις ενισχύθηκαν σημαντικά το 2014 και ανήλθαν στο επίπεδο των 138,18 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 67% αφορά βουλγαρικές εξαγωγές στην Κροατία, επισημάνθηκε πως υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι υπάρχει μία θετική τάση προς αυτή την κατεύθυνση και ότι ολοένα και περισσότερες εταιρείες βρίσκουν τον... δρόμο προς τη βουλγαρική αγορά και αντίστροφα.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των μεταφορών, ο κ. Πλέβνελιεφ επισήμανε ότι καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ Ζάγκρεμπ και Σόφιας.

Για την ένταξη των χωρών τους στη ζώνη Σένγκεν, οι δύο πρόεδροι επισήμαναν ότι τόσο η Βουλγαρία όσο και η Κροατία πληρούν τα κριτήρια και θα πρέπει να ενταχθούν το συντομότερο δυνατόν. Η Κροατία θα καταθέσει σχετική αίτηση τον προσεχή Ιούλιο, ενώ η Βουλγαρία την έχει καταθέσει από το 2010.


(ΑΠΕ)


    

 

Απόψεις

Ποίημα της Παναγιώτας Κοτάκου-Αναγνωστοπούλου Στου πολέμου την οδύνηαίμα η γη καταπίνεικι ο απλός λαός φωνάζει ειρήνη.Γιατί με το άσπρο περιστέρι τηςη ζωή θα βρει...
randomness