Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μέρκελ και ο Ολάντ πιέζουν για έναν δεσμευτικό μηχανισμό για τη μετεγκατάσταση προσφύγων

Η Γερμανία θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταστήσει αυστηρότερους τους κανόνες χορήγησης ασύλου στους πολίτες των δυτικών Βαλκανίων, κατατάσσοντας τις χώρες αυτές στις "ασφαλείς", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος έκανε επίσης γνωστό πως η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απηύθυναν επιστολή στους επικεφαλής της ΕΕ ζητώντας την υιοθέτηση ενός "βιώσιμου και δεσμευτικού" μηχανισμού για τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε όλα τα κράτη μέλη. 

"Οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων, οι οποίες βρίσκονται στο δρόμο για την Ευρώπη και ένα μέρος τους φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, εξ ορισμού δεν μπορεί να είναι χώρες όπου υπάρχουν πολιτικές διώξεις ή διεξάγονται εμφύλιοι πόλεμοι, δηλαδή καταστάσεις που απαιτούν προστασία", δήλωσε ο Ζάιμπερτ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το ποιες χώρες πρέπει να χαρακτηρισθούν "ασφαλείς" από την ΕΕ. 

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας δήλωσε επίσης ότι η επιστολή της Μέρκελ και του Ολάντ προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ περιέχει αριθμό συγκεκριμένων προτάσεων για το πώς η Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει τη μεταναστευτική κρίση. 

Στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνεται η ταχεία δημιουργία κέντρων υποδοχής στην Ιταλία και την Ελλάδα, ενώ ζητείται από την Επιτροπή να εξετάσει αν θα πρέπει να δημιουργηθούν τέτοια κέντρα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

"Τα κέντρα υποδοχής στα αποκαλούμενα θερμά σημεία στην Ιταλία και την Ελλάδα πρέπει να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν το συντομότερο δυνατόν, το αργότερο μέχρι το τέλος της χρονιάς", δήλωσε ο Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας πως η Γερμανία και η Γαλλία είναι έτοιμες να παράσχουν υποστήριξη.

"Με τη δημιουργία αυτών των κέντρων υποδοχής συνδέεται στενά το θέμα του πώς μπορεί να κατανεμηθούν οι πρόσφυγες, βάσει της αρχής της αλληλεγγύης, σε όλα τα κράτη μέλη. Χρειαζόμαστε επειγόντως έναν βιώσιμο και δεσμευτικό μηχανισμό για τη μετεγκατάσταση αυτών των ανθρώπων", πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ. 


Μειώθηκε το ποσοστό αποδοχής της Μέρκελ λόγω των χειρισμών της στο ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης

Το ποσοστό αποδοχής της Άγγελα Μέρκελ μειώθηκε απότομα εξαιτίας των χειρισμών της στο ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Infratest Dimap για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ARD.

Η Μέρκελ, η οποία δέχτηκε επικρίσεις επειδή καθυστέρησε να καταδικάσει τις βίαιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον προσφύγων σε πόλη της ανατολικής Γερμανίας τον περασμένο μήνα, είδε την δημοτικότητά της να μειώνεται κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και να πέφτει στο 63%, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Παρότι η Μέρκελ παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στη χώρα της, η μείωση του ποσοστού αποδοχής της μέσα σε ένα μήνα θεωρείται ασυνήθιστα μεγάλη καθώς οι διακυμάνσεις του ποσοστού αυτού σε μηνιαία βάση κυμαίνονται σε μόλις μία ή δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής της Μέρκελ από τον Δεκέμβριο του 2012.

Δημοφιλέστερος πολιτικός με 72% παραμένει ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, ενώ το ποσοστό αποδοχής του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέρχεται σε 69%.

Περισσότεροι από τους μισούς από τους ερωτηθέντες δήλωσαν δυσαρεστημένοι από τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η Μέρκελ στην μεταναστευτική κρίση, την οποία η ίδια έχει χαρακτηρίσει μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη από την κρίση χρέους στην Ελλάδα.



(ΑΠΕ)

 

 

 

    

 

Απόψεις

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων