Ο Πούτιν ενέκρινε το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε την Τρίτη το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της χώρας, το οποίο αναφέρει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων εάν υποστεί επίθεση από ένα μη πυρηνικό κράτος με τη συμμέτοχη μιας πυρηνικά εξοπλισμένης χώρας.
Το επικαιροποιημένο δόγμα, το οποίο περιγράφει τις απειλές που θα έκαναν την ηγεσία της Ρωσίας να εξετάσει το ενδεχόμενο πυρηνικού πλήγματος, αναφέρει ότι μια επίθεση με συμβατικούς πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή άλλα αεροσκάφη θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι πληροί αυτά τα κριτήρια.
Το Κρεμλίνο επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ρωσίας από ένα μη πυρηνικό κράτος με τη συμμέτοχη μιας πυρηνικά εξοπλισμένης χώρας θα θεωρείται "κοινή επίθεση" κατά της Ρωσίας.
Επίσης, αναφέρει ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ρωσίας από κράτος που είναι μέλος συμμαχίας θα θεωρηθεί από τη Μόσχα ως επίθεση εναντίον της από ολόκληρη τη συμμαχία.
Τι περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, το τροποποιημένο δόγμα "διευρύνει το φάσμα των χωρών και των στρατιωτικών συμμαχιών που υπόκεινται σε πυρηνική αποτροπή, καθώς και τον κατάλογο των στρατιωτικών απειλών που η αποτροπή αυτή αποσκοπεί να αντιμετωπίσει".
"Επιπλέον, το έγγραφο αναφέρει ότι η Ρωσία θα θεωρεί πλέον οποιαδήποτε επίθεση από μια μη πυρηνική χώρα που υποστηρίζεται από μια πυρηνική δύναμη ως κοινή επίθεση. Η Μόσχα διατηρεί επίσης το δικαίωμα να εξετάσει το ενδεχόμενο πυρηνικής απάντησης σε μια επίθεση με συμβατικά όπλα που απειλεί την κυριαρχία της, σε μια μεγάλης κλίμακας εκτόξευση εχθρικών αεροσκαφών, πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που στοχεύουν το ρωσικό έδαφος, στη διέλευσή τους από τα ρωσικά σύνορα και σε μια επίθεση εναντίον της συμμάχου της Λευκορωσίας. Η προηγούμενη έκδοση του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2020, αντικαθιστώντας ένα παρόμοιο έγγραφο που ίσχυε επί δέκα χρόνια".
Απάντηση στις ΗΠΑ
Η τροποποίηση του επίσημου πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας είναι η απάντηση του Κρεμλίνου στην απόφαση της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να εκτοξεύσει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο έδαφος της Ρωσίας, σχολιάζει το Reuters.
Παράλληλα, αναφέρει ότι η Ρωσία ανέκαθεν θεωρούσε τα πυρηνικά όπλα ως μέσο αποτροπής και έσχατη λύση, ενώ σημειώνει ότι λάμβανε πάντα μέτρα για την ελαχιστοποίηση της πυρηνικής απειλής.
Λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο Πούτιν διέταξε αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα, ώστε να αναφέρει ότι οποιαδήποτε συμβατική επίθεση κατά της Ρωσίας με τη βοήθεια μιας πυρηνικά εξοπλισμένης δύναμης θα μπορούσε να θεωρηθεί ως "κοινή επίθεση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας".
Τον Σεπτέμβριο, ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι η Ρωσία θα εξέταζε την "πιθανότητα" χρήσης πυρηνικών όπλων εάν εντόπιζε μαζική εκτόξευση πυραύλων, αεροσκαφών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο έδαφός της.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τη σοβαρότερη αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962 - που θεωρείται ως η στιγμή που οι δύο υπερδυνάμεις του Ψυχρού Πολέμου έφτασαν κοντά σε έναν πυρηνικό πόλεμο.