Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο Σταϊνμάϊερ απέκλεισε ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή της Γερμανίας κατά των τζιχαντιστών

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, δήλωσε ότι «δεν θα είχε νόημα αν προσθέταμε στις 16 χώρες, που διεξάγουν αεροπορικές επιθέσεις κατά του ISIS, ακόμη μια».

Σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες στην Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογο του, Ιωάννη Κασουλίδη, και απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή της χώρας του, ο κ. Στάινμαϊερ ανέφερε ότι πρέπει να καλυφθεί ένα ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Γερμανία διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο υπ' αυτή την άποψη.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι πρέπει να υπάρχει στενότερη συνεργασία των αρχών ασφαλείας της ΕΕ, με στόχο "να μειώσουμε τον κίνδυνο επανάληψης στο μέλλον τέτοιων επιθέσεων". Επίσης, δήλωσε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά επεσήμανε πως είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει και μια διαδικασία συνομιλιών στη Βιέννη, κάτι που θεώρησε ως ελπιδοφόρα εξέλιξη προς την κατεύθυνση του τερματισμού του πολέμου στη Συρία.

Ο κ. Στάινμαϊερ ανέφερε ότι η χώρα του είναι μέρος της διεθνούς συμμαχίας κατά της τρομοκρατίας και ότι από πολύ νωρίς επέλεξε να στηρίξει στρατιωτικά, ομάδες οι οποίες θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν τους τζιχαντιστές.

Για το Κυπριακό, ο Γερμανός υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει «μια ιστορική ευκαιρία» για επίλυσή του, η οποία όπως είπε, αν χαθεί, πιθανόν να μην επιστρέψει σύντομα - και πρόσθεσε ότι η χώρα του επιθυμεί να συμβάλει στην επιτυχή έκβαση των συνομιλιών. Ο κ. Στάινμάιερ ανέφερε ότι η παρουσία του στην Κύπρο αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο, φανερώνει την αλληλεγγύη της Γερμανίας και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του Κυπριακού, και το μεγάλο της ενδιαφέρον για εξεύρεση λύσης. Επιπρόσθετα, ανέφερε πως το Βερολίνο μπορεί να προσφέρει βοήθεια, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διμερές επίπεδο, στηρίζοντας όσους μπορούν να επηρεάσουν θετικά τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο γερμανός ΥΠΕΞ είπε ότι συζήτησαν για την ανάγκη μιας στενότερης συνεργασίας στον οικονομικό τομέα και έδωσε έμφαση στον τουρισμό και την ενέργεια και κυρίως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι συζήτησαν με λεπτομέρεια για τις διμερείς τους σχέσεις και ότι εξέτασαν νέους τομείς πιθανών συνεργασιών, λέγοντας ότι υπάρχουν τομείς που είναι πολλά υποσχόμενοι. Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ενημέρωσε τον ομόλογο του και για την ενεργειακή συνεργασία της Κύπρου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Η Κύπρος, κατέληξε ο κ. Κασουλίδης, συμφωνεί με τη Γερμανία στα πλείστα ζητήματα που συζητούνται στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπως για το θέμα της Συρίας, της Λιβύης, της ειρηνευτικής προσπάθειας στη Μέση Ανατολή και της συμφωνίας με το Ιράν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(ΑΠΕ)

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς   Ιστορική Μαρτυρία, που αξίζει να λεχθεί, να γραφτεί, να ακουστεί και να διαβαστεί. Στην Αθήνα, στο Πολεμικό Μουσείο,...