Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς 104% στην Κίνα – Ολοκληρωτικός εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου

Το τελεσίγραφο που είχε στείλει ο Τραμπ στην Κίνα έληξε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ... πάτησε το κουμπί και πλέον ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου είναι ολοκληρωτικός

Ο πλανήτης στέκει παγωμένος προς τις τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται μετά από την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ, ο οποίος μετέτρεψε τον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο σε ολοκληρωτικό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ήδη επιβάλει νέους δασμούς 54% στην Κίνα από τις 9 Απριλίου, αλλά το Πεκίνο απάντησε αναλόγως (34%) στις 5 Μαρτίου. Τότε, ο Τραμπ έστειλε τελεσίγραφο στην Κίνα να τους αποσύρει εντός τριών ημερών ειδάλλως θα ανέβαζε τους αμερικανικούς δασμούς στο 104% – όπερ και εγένετο την 8η Μαρτίου, οπότε και εξέπνευσε η προθεσμία που είχε θέσει ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός.

Η Αμερικανική πλευρά έσπευσε να επιρρίψει την ευθύνη στην κινεζική. «Νομίζω ότι ήταν μεγάλο λάθος αυτή η κινεζική κλιμάκωση [τα αντίποινα 34%]», δήλωσε την Τρίτη (8/4) ο Σκοτ Μπέσεντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών προσέθεσε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της Κίνας.

«Τι χάνουμε από την αύξηση των δασμών που μας επιβάλλουν οι Κινέζοι; Τους εξάγουμε το ένα πέμπτο από όσα μας εξάγουν, οπότε αυτό είναι ένα χαμένο χαρτί γι’ αυτούς», εξήγησε.

«Η Κίνα εδώ και πολλά χρόνια φαίνεται να επιλέγει το δικό της μονοπάτι»

Ερωτηθείς εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να μειώσει τους μη δασμολογικούς φραγμούς, συμπεριλαμβανομένων των φόρων προστιθέμενης αξίας, ο Μπέσεντ απάντησε ότι «όλα είναι στο τραπέζι». Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα συμμετάσχει προσωπικά στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, είπε.

Επικαλούμενος, τέλος, μια ενεργειακή συμφωνία στην Αλάσκα την οποία η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να χρηματοδοτήσουν, ο Μπέσεντ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δουν τι προσφέρουν οι εμπορικοί τους εταίροι.

Στο ίδιο μήκος κύματος εξέπεμψε την ίδια ημέρα ο Τζέιμισον Γκριρ. Ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Κίνα δεν έχει δώσει ενδείξεις πως επιδιώκει να εργαστεί για την αμοιβαιότητα όσον αφορά στους εμπορικούς δεσμούς.

Εμπορική τιτανομαχία – Ο Τραμπ επέβαλε δασμούς 104% στο Πεκίνο

«Δυστυχώς, η Κίνα εδώ και πολλά χρόνια φαίνεται να επιλέγει το δικό της μονοπάτι για την πρόσβαση στην αγορά», επεσήμανε ο Γκριρ, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

 

«Επέλεξαν να ανακοινώσουν αντίποινα, ενώ άλλες χώρες όχι. Άλλες χώρες έχουν δείξει ότι θα ήθελαν να βρουν έναν δρόμο προς την αμοιβαιότητα», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Μέχρι τέλους»

Την ίδια ημέρα, η κυβέρνηση της Κίνας δήλωσε ότι θα «πολεμήσει μέχρι τέλους» αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να κλιμακώνουν τον εμπορικό πόλεμο. Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «εκβιασμό» και είπε ότι οι απειλές του Τραμπ είναι ένα «λάθος πάνω σε λάθος».

Το Πεκίνο δεσμεύτηκε να «λάβει αποφασιστικά αντίμετρα», προσθέτοντας: «Η Κίνα θα παλέψει μέχρι τέλους αν η πλευρά των ΗΠΑ είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει τη λάθος πορεία».

Την Τρίτη, οι ασιατικές αγορές φάνηκαν να βελτιώνονται ελαφρώς στις πρώτες συναλλαγές, μια μέρα μετά τις ταραχώδεις συνεδριάσεις στις παγκόσμιες αγορές, που ώθησε τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Μπιλ Άκμαν, έναν από τους υποστηρικτές του προέδρου των ΗΠΑ στον αγώνα για τον Λευκό Οίκο του 2024, να ζητήσει μορατόριουμ.

Οι δασμοί του Τραμπ κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία

Η απάντηση του Πεκίνου την Τρίτη είναι η τελευταία σε ένα «μπρα ντε φερ» μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Wen-ti Sung, μη μόνιμος συνεργάτης του Global China Hub του Atlantic Council, δήλωσε στον Guardian ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι «σαν δύο αγωνιστικά αυτοκίνητα που κατευθύνονται απευθείας το ένα προς το άλλο, όποιος παρεκκλίνει πρώτος θα χάσει κύρος και κέρδος».

 

Διπολικός κόσμος

«Η Κίνα φαίνεται αποφασισμένη να σηματοδοτήσει ότι ο κόσμος είναι ακόμα διπολικός και ότι το Πεκίνο δεν θα αφήσει την Ουάσινγκτον να δίνει τις εντολές και να καθορίσει τον τόνο για τα επόμενα χρόνια», σημείωσε.

Την Τρίτη, ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 6%, ανακάμπτοντας από το χαμηλό 18 μηνών της Δευτέρας, αφού ο Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σιγκέρου Ισίμπα συμφώνησαν να ξεκινήσουν εμπορικές συνομιλίες σε τηλεφωνική επικοινωνία αργά τη Δευτέρα. Τα κινεζικά blue-chips ανέβηκαν 0,7%, ανακτώντας ένα μέρος της πτώσης άνω του 7% της Δευτέρας. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ εκτινάχθηκε κατά 2% μετά την χειρότερη μέρα από το 1997.

«Αργά ή γρήγορα, θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»

Οι δασμοί του Τραμπ στόχευσαν δεκάδες χώρες και η Κίνα δεν είναι η μόνη που αντέδρασε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αντισταθμιστικούς δασμούς 25% σε μια σειρά αμερικανικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων σόγιας, ξηρών καρπών και λουκάνικων, ενώ δήλωσε ότι είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μια συμφωνία «μηδέν για μηδέν» με τον Τραμπ.

Ο επίτροπος εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Αργά ή γρήγορα, θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ και θα βρούμε έναν αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό». Η ΕΕ των 27 μελών, η οποία είχε ήδη πληγεί από δασμούς σε οχήματα και μέταλλα, αντιμετωπίζει ένα άλλο 20% σε άλλα είδη από την Τετάρτη.

Η Ταϊβάν, η οποία αντιμετωπίζει έναν αμοιβαίο δασμό 32% και είδε τη χειρότερη πτώση της αγοράς τη Δευτέρα, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί «ανά πάσα στιγμή», με τον πρόεδρο Λάι Τσινγκ-τε να προτείνει μια συμφωνία μηδενικών δασμών, την άρση των εμπορικών φραγμών και την αύξηση των επενδύσεων στις ΗΠΑ.

Η ΕΕ προτείνει στον Τραμπ δασμούς «μηδέν προς μηδέν» στα βιομηχανικά προϊόντα

Η Ταϊβάν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το μεγάλο εμπορικό της πλεόνασμα με τις ΗΠΑ οφείλεται στην αυξανόμενη ζήτηση των ΗΠΑ για τεχνολογία, δεδομένου ότι οι εταιρείες της είναι σημαντικοί προμηθευτές εταιρειών όπως η Apple και η Nvidia.

 

 
ΠΗΓΗ ΙΝ.GR

 

randomness