Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Ο Τραμπ προτείνει «πιο ήπια προσέγγιση» στη μετανάστευση – Συνεχίζονται οι μαζικές απελάσεις

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πρότεινε την Τετάρτη ότι ίσως χρειάζεται μια «πιο ήπια προσέγγιση» στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης, ενώ η κυβέρνησή του ανακοίνωσε ότι 700 ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι θα αποσυρθούν από τη Μινεάπολη, χωρίς όμως να σταματήσουν οι μαζικές απελάσεις.

Τα θανατηφόρα πυρά κατά δύο διαδηλωτών από ομοσπονδιακούς πράκτορες τον προηγούμενο μήνα προκάλεσαν οργή στις ΗΠΑ και εκκλήσεις για παύση των επιχειρήσεων μετανάστευσης στην πόλη, αλλά η κυβέρνηση Τραμπ δείχνει διστακτική στο να αλλάξει πορεία.

 

«Έμαθα ότι ίσως θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο πιο ήπια προσέγγιση. Αλλά πρέπει να παραμείνεις σκληρός», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη στο NBC “Nightly News”, όταν ρωτήθηκε τι έμαθε από τη Μινεάπολη.

Ο επικεφαλής της ICE, Τομ Χόμαν, είχε προηγουμένως ανακοινώσει την αποχώρηση 700 ομοσπονδιακών αξιωματούχων από τη Μινεάπολη, ενώ περίπου 2.000 πράκτορες θα παραμείνουν. Σε συνέντευξη στην Fox News, ο Χόμαν επανέλαβε ότι οι μαζικές απελάσεις θα συνεχιστούν. «Οι μαζικές απελάσεις είναι εδώ, έρχονται, ήδη σπάμε ρεκόρ και δεν θα σταματήσουμε», τόνισε.

Ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση

Ο δήμαρχος της Μινεάπολης, Τζέικομπ Φρέι, και ο κυβερνήτης της Μινεσότα, Τιμ Ουολζ , Δημοκρατικοί και δύο, χαρακτήρισαν την ανακοίνωση της αποχώρησης «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», ζητώντας όμως ταχύτερη απομάκρυνση των ομοσπονδιακών δυνάμεων και έρευνες σε κρατικό επίπεδο για τους θανάτους των δύο διαδηλωτών.

Ο Χόμαν υποστήριξε ότι η μείωση του προσωπικού θα τεθεί σε εφαρμογή άμεσα, επικαλούμενος αυξημένη συνεργασία με τις τοπικές αρχές και μεγαλύτερη ανάληψη ευθύνης από τους πράκτορες για κρατούμενους που έχουν ήδη καταδικαστεί, αντί για συλλήψεις στον δρόμο. Πριν την επιχείρηση, στη Μινεσότα υπηρετούσαν μόλις 150 ομοσπονδιακοί μετανάστευσης.

Μαζικές απελάσεις

Τον προηγούμενο μήνα, ομοσπονδιακοί πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο άοπλους Αμερικανούς πολίτες: την 37χρονη Ρενέ Γκουντ, καθώς επιχειρούσε να απομακρυνθεί από τους πράκτορες της ICE, και τον 37χρονο νοσηλευτή Αλεξ Πρέτι, δύο εβδομάδες αργότερα, ενώ ήταν δεμένος στο έδαφος. Ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν είναι ευχαριστημένος με αυτά τα γεγονότα, παρότι επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή του προς τους πράκτορες της ICE και τις δυνάμεις επιβολής του νόμου.

Τα περιστατικά προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή για τις ψευδείς αναφορές της κυβέρνησης σχετικά με τα γεγονότα, εντείνοντας τη δημόσια ανησυχία για τη λειτουργία των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων μετανάστευσης.

Μετά τη δημόσια κατακραυγή, ο Τραμπ απέσυρε τον επικεφαλής των Επιχειρήσεων Συνοριακής και Τελωνειακής Προστασίας, Γκρέγκορι Μπόβινο, και τον αντικατέστησε με τον Χόμαν, ο οποίος δεσμεύτηκε να μειώσει την επιχείρηση υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Πηγή: AFP

 

Απόψεις

Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης  ΤΟ ΦΑΛΑΓΓΙ Της Ελλάδας η βαβούραΜάζεψε πολύ σαβούραΗ κυβέρνηση λαλούσαΚι η πατρίδα αιμορραγούσα.Οι ομιλητές της ψώνιαΜας κοσμούνε τα...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.