Οι εταίροι της Ουάσινγκτον ετοιμάζουν την απάντησή τους εν όψει της ανακοίνωσης νέων δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ
Οι οικονομικοί εταίροι των Ηνωμένων Πολιτειών ετοιμάζουν την απάντησή τους εν όψει της αυριανής ανακοίνωσης επιβολής νέων δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ που υπόσχεται να είναι «καλός», αφήνοντας να πλανάται η αμφιβολία σχετικά με τις διαστάσεις της νέας αυτής φάσης του εμπορικού του πολέμου.
Ολοι εξετάζουν τις επιλογές τους και περιμένουν να μάθουν τι ακριβώς αποφάσισε ο Τραμπ, που, πιστός στην συναλλακτική και αποσταθεροποιητική προσέγγιση της πολιτικής του, λέει και ξελέει.
«Δεν θέλουμε αναγκαστικά να λάβουμε μέτρα αντιποίνων», αλλά «διαθέτουμε ένα στέρεο σχέδιο για να το πράξουμε αν είναι αναγκαίο», προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Τα αντίμετρά μας έχουν κοστολογηθεί και αναλυθεί: επί παραδείγματι, πώς θα αντιδρούσαμε σε έναν δασμό 10% ή πώς θα αντιδρούσαμε σε έναν δασμό 25%», συνόψισε ο υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων της Ταϊβάν Κουό Γιου-χουέι. «Ολα τα σενάρια έχουν αναλυθεί και αξιολογηθεί για να βρεθούν οι κατάλληλες απαντήσεις».
Ορισμένοι δοκιμάζουν τον κατευνασμό ελπίζοντας ότι θα εξαιρεθούν, όπως το Βιετνάμ που ανακοίνωσε μείωση των δασμών σε σειρά προϊόντων.
Η Ιαπωνία ανακοίνωσε την δημιουργία εκατοντάδων «γκισέ παροχής συμβουλών» που θα συνδράμουν τις επιχειρήσεις συνεχίζοντας παράλληλα τις προσπάθειες για να επιτύχει εξαίρεση.
Το Λονδίνο εργάζεται «πυρετωδώς για μία οικονομική συμφωνία ως προς την οποία έχουμε σημειώσει ταχεία πρόοδο (...) αλλά είναι πιθανόν να υπάρξουν δασμοί», δήλωσε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ.
Στο μεταξύ, ο Τραμπ δεν ανοίγει τα χαρτιά του, ούτε καν για την ώρα της ανακοίνωσης. Ορισμένα αμερικανικά μέσα προβλέπουν πανηγυρική ανακοίνωση από το Λευκό Οίκο μαζί με τα μέλη της κυβέρνησής του.
«Θα είμαστε πολύ καλοί», διαβεβαίωσε ο Τραμπ υποσχόμενος πάντως ότι η ανακοίνωσή του θα επιτρέψει την «αναγέννηση» της Αμερικής.
Οι άλλες χώρες «επωφελήθηκαν από μας και εμείς θα είμαστε πολύ καλοί σε σχέση με ό,τι μας έχουν κάνει», επανέλαβε διαβεβαιώνοντας ότι οι αμερικανικοί δασμοί θα είναι «χαμηλότεροι» και σε ορισμένες περιπτώσεις «πολύ χαμηλότεροι» από αυτούς που έχουν επιβάλει άλλες χώρες.
Ο Τραμπ κάνει λόγο για «αμοιβαίους» δασμούς αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θα φορολογήσουν τα προϊόντα με τον ίδιο τρόπο που η χώρα από την οποία προέρχονται φορολογεί τα αμερικανικά προϊόντα.
Τα ασιατικά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που έκαναν βουτιά χθες, ανέκαμψαν κατά την σημερινή συνεδρίαση, αλλά οι επενδυτές βρίσκονται στην αναμονή.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά το διάστημα από 6 έως 24 Μαρτίου, η πλειονότητα των ερωτηθέντων υποστηρίζουν την ιδέα των αντιποίνων επί των αμερικανικών προϊόντων.
Πέραν των αντιποίνων, οι επιθέσεις της Ουάσινγκτον κατά του ελευθέρου εμπορίου ωθούν τα κράτη σε στρατηγικές συμπράξεις που θα αυξήσουν το βάρος τους απέναντι στην πρώτη οικονομική δύναμη στον κόσμο.
Κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου, Πεκίνο, Τόκιο και Σεούλ ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο την συνομολόγηση συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από την πλευρά τους εξέφρασαν την πρόθεση ενίσχυσης των σχέσεων με τον Καναδά.
Μέσα σε λίγες εβδομάδες από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ αύξησε ήδη τους δασμούς σε ορισμένα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ. Εβαλε στο στόχαστρο τα προϊόντα που προέρχονται από την Κίνα, μέρος των προερχομένων από το Μεξικό και τον Καναδά, τον χάλυβα και το αλουμίνιο ανεξαρτήτως προέλευσης. Επεται, από την Πέμπτη 04H01 GMT, η επιβολή επιπλέον δασμών 25% επί των αυτοκινήτων που δεν κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, καθώς και επί των εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στην συναρμολόγηση αυτοκινήτων στην χώρα.
«Θα φορολογήσουμε τις χώρες που συναλλάσσονται εμπορικά με την δική μας και μας παίρνουν θέσεις απασχόλησης, τον πλούτο μας, παίρνουν πολλά πράγματα εδώ και πολλά χρόνια. Εχουν πάρει τόσα πολλά από την χώρα μας, τόσο φίλοι όσο και εχθροί. Και ειλικρινά, οι φίλοι ήταν συχνά πολύ χειρότεροι από τους εχθρούς», επέμεινε ο Τραμπ καθώς ανακοίνωνε επιπλέον δασμούς επί των αυτοκινήτων.
Το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εισάγουν περισσότερο από όσο εξάγουν είναι μία από τις έμμονες ιδέες του Τραμπ. Θέλει να πιστεύει ότι οι άλλες χώρες καταχρώνται την πρόσβαση στην αμερικανική αγορά χωρίς οι ίδιες να είναι το ίδιο ανοικτές.
Πιστεύει επίσης ότι οι εμπορικοί φραγμοί δεν είναι μόνο τελωνειακοί, όπως στην Κίνα και την Ινδία, αλλά επίσης ρυθμιστικοί. Βάζει επίσης στο στόχαστρο τα εγχώρια φορολογικά καθεστώτα στις ευρωπαϊκές χώρες θεωρώντας ότι το επίπεδο των τοπικών ΦΠΑ είναι υπερβολικά υψηλό.
Ο Λευκός Οίκος περιμένει σημαντικά έσοδα από τα μέτρα αυτά. Αμερικανός αξιωματούχος διαβεβαίωνε τους δημοσιογράφους ότι οι νέοι δασμοί θα αποφέρουν «εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ίσως και χίλια εκατομμύρια δολάρια» ετησίως.
Με αυτά ο Τραμπ λογαριάζει να χρηματοδοτήσει εν μέρει την μείωση των φόρων που σχεδιάζει για τους Αμερικανούς διατηρώντας, στην θεωρία, το σύστημα συνταξιοδότησης και υγείας για τους ηλικιωμένους, καθώς και τις αμυντικές δαπάνες.
Κατά την λογική του, η αύξηση των τιμών που θα προκληθεί από την αύξηση των δασμών θα ισοφαριστεί από την αύξηση της αγοραστικής δύναμης χάρη στην μείωση των φόρων, αλλά και την πτώση του κόστους της ενέργειας λόγω της φιλικής προς τα ορυκτά καύσιμα πολιτικής του.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πανεπιστημίου του Yale, ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν τα αμερικανικά νοικοκυριά μπορεί να είναι αλμυρός: προβλέπεται απώλεια άνω των 2.700 δολαρίων κατά μέσον όρο, ή και 3.000 δολαρίων, αν οι εταίροι των ΗΠΑ απαντήσουν στους δασμούς της Ουάσινγκτον.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ