Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ουκρανία: 15χρονη έσωσε αμάχους – Οδήγησε αν και τραυματισμένη στα πόδια

Την ιστορία της 15χρονης Αναστασίας από την Ουκρανία έχουν αναδείξει μια σειρά διεθνή ΜΜΕ.

Η 15χρονη Αναστασία έσωσε άλλους αμάχους την ώρα που βομβαρδισμοί ήταν σε εξέλιξη στην Ουκρανία. Όπως αναφέρουν η Daily Mail και το CNN, η 15χρονη μαθήτρια αναγκάστηκε να πάρει το τιμόνι μετά που ο οδηγός του αυτοκινήτου που επέβαινε τραυματίστηκε.

Η Αναστασία οδήγησε το αυτοκίνητο, αν και τραυματισμένη η ίδια στα πόδια από πυροβολισμούς Ρώσων στρατιωτών, και έτσι η ίδια και άλλοι άμαχοι κατάφεραν να διαφύγουν από την κατεστραμμένη πόλη Ποπάσνα στο Λουγκάνσκ.

Όπως αναφέρει το CNN, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το αυτοκίνητο δέχτηκε πυροβολισμούς και η Αναστασία τραυματίστηκε στα πόδια, αλλά συνέχισε να οδηγεί.

Η Αναστασία ήταν από τους τελευταίους πολίτες που προσπάθησαν να ξεφύγουν από την Ποπάσνα, μεγάλο μέρος της οποίας καταστράφηκε στις εβδομάδες των μαχών.

Η 15χρονη είπε ότι ήθελε να βοηθήσει στην εκκένωση δύο αμάχων που είχαν τραυματιστεί. Δύο άλλα άτομα βρίσκονταν επίσης στο αυτοκίνητο.

Της είχε μάθει να οδηγεί η νεκρή μητέρα της

«Και έπρεπε να καθίσω πίσω από το τιμόνι και να οδηγήσω μέχρι το Μπαχμούτ», είπε, ένα ταξίδι περίπου 20 μιλίων μέσα σε ύπαιθρο που συχνά δέχεται πυρά από το ρωσικό πυροβολικό και τα αεροπλάνα.

Είχε οδηγήσει και στο παρελθόν, την είχε διδάξει η μακαρίτισσα μητέρα της, είπε. Αλλά αυτό δεν ήταν σχεδόν καμία προετοιμασία για την απόδραση από την κολασμένη κατάσταση στην Popasna.

«Έχουμε μια γέφυρα, μετά κατεβαίνεις και μετά ανεβαίνεις. Και εκεί υπήρχαν νάρκες σε σχήμα σκακιέρας. Δεν υπήρχε τρόπος να περάσουμε», είπε.

«Αλλά με κάποιο τρόπο πέρασα. Πιο πέρα υπήρχε το πτώμα μιας γυναίκας», τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο νοσοκομείο του Λβιβ και δόθηκε στο CNN.

Η Αναστασία πρόσθεσε: «Και τότε έγινε μια στροφή προς τα δεξιά και δεχτήκαμε πυρά, τα πόδια μου (σ.σ. χτυπήθηκαν). Δεν μπορούσα να κάνω σχεδόν τίποτα, το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε».

«Όταν άρχισαν να πυροβολούν, το αυτοκίνητο σταμάτησε και πυροβόλησαν ξανά. Τότε έβαλα μπροστά το αυτοκίνητο και συνεχίσαμε πάλι», είπε.

Το αυτοκίνητο με δυσκολίες προχώρησε για μια μικρή απόσταση, αλλά στη συνέχεια ακινητοποιήθηκε και πάλι επειδή η μπαταρία είχε διαπεραστεί από σφαίρα.

Η Αναστασία και οι υπόλοιποι επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο παραλήφθηκαν από τον ουκρανικό στρατό και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Μπαχμούτ.

Η 15χρονη μαθήτρια είπε ότι είχε δύο τραύματα από σφαίρες στο γόνατο και το πόδι της.

ΠΗΓΗ ΙΝ.GR