Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Παγκόσμιο Κραχ: O «τυφώνας» Τραμπ σαρώνει τις αγορές

Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο απορρίπτουν τους δασμούς προκαλώντας «παγκόσμιο κραχ», ενώ ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ δείχνει να αγνοεί και την προειδοποίηση του προέδρου της αμερικανικής κεντρικής Τράπεζας για σταθερά επιτόκια ενόψει αύξησης του πληθωρισμού, κατηγορώντας τον ότι καθυστερεί στη μείωση των επιτοκίων. Παράλληλα εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην Κίνα, αποκαλώντας την «κορυφαίο παγκόσμιο καταχραστή», ενώ το Πεκίνο, καταγγέλλει οικονομικό μπούλινγκ ενώ θα ανακοινώσει – αντι- δασμούς 34% σε συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στις 9 Απριλίου, κίνηση που χαρακτηρίζεται ως βήμα για την οικοδόμηση ευρύτερου συνασπισμού.

Η «απάντηση» των 27

Στο Λουξεμβούργο συνεδρίασαν οι υπουργοί Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επίκεντρο την λίστα της Κομισιόν για τα αμερικανικά προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν αντίμετρα. Στη λίστα περιλαμβάνονται το αμερικανικό κρέας, τα δημητριακά, το κρασί, το ξύλο και τα ενδύματα, καθώς και οι τσίχλες, τα οδοντικά νήματα, οι ηλεκτρικές σκούπες και το χαρτί τουαλέτας.

Ενάντια στην απαιτούμενη ομοφωνία, το ουίσκι -μπέρμπον συμβολίζει δίλημμα καθώς η Κομισιόν έχει προβλέψει δασμό 50%, με κίνδυνο αντιδασμό 200% στα αλκοολούχα ποτά της ΕΕ από τον Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός που έχει θορυβήσει τους εξαγωγείς κρασιού σε Γαλλία και Ιταλία.

Η Γαλλία και η Γερμανία έθεσαν τη δυνατότητα εμπορικού όπλου που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά και έχει ονομαστεί «μπαζούκα». Ονομάζεται εργαλείο κατά του εξαναγκασμού (ACI) και εγκρίθηκε για πρώτη φορά το 2023, προβλέποντας περιορισμό των αμερικανικών εταιρειών από δημόσιους διαγωνισμούς, περιορισμότου εμπορίου υπηρεσιών καθώς καιπροστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να το χρησιμοποιήσει, ενώ Ιρλανδία, Ιταλία και ισπανία, εξέφρασαν διαφωνία.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε με εκπροσώπους της βιομηχανίας χάλυβα και μετάλλων για να συζητήσει τις επιπτώσεις των δασμών των ΗΠΑ. «Αυτό θα μας βοηθήσει να σχηματίσουμε μια αποτελεσματική απάντηση της ΕΕ, διασφαλίζοντας ότι τα συμφέροντά τους -τα συμφέροντά μας- είναι καλά προστατευμένα», δήλωσε με ανάρτησή της στο «Χ».

Οι εκπρόσωποι του κλάδου χαρακτήρισαν επείγουσα ανάγκη για την ΕΕ να προτείνει νέα μέτρα εμπορικής άμυνας για τον χάλυβα —πέρα από τις υπάρχουσες διασφαλίσεις, οι οποίες πρόκειται να λήξουν τον Ιούνιο του 2026— συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της πιθανής εκτροπής των εξαγωγών από άλλες μεγάλες χώρες παραγωγής χάλυβα στην αγορά της ΕΕ.

Nτ. Τραμπ: "Μην είστε ανόητοι!"

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να μην επικρατήσει «ανοησία», την ώρα που ο εμπορικός πόλεμος που πυροδότησε έχει προκαλέσει μια καταιγίδα στις χρηματαγορές.

«Να μην είστε αδύναμοι! Να μην είστε ανόητοι! (...) Να είστε δυνατοί, θαρραλέοι και υπομονετικοί και το ΜΕΓΑΛΕΙΟ θα έλθει ως αποτέλεσμα», έγραψε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους στο μέσο κοινωνικής δικτύωσής του Truth Social, λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street.

Πάντως, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άνοιξε σήμερα καταγράφοντας σημαντική πτώση, περίπου 3%, ακολουθώντας τις τάσεις των χρηματαγορών παγκοσμίως, μπροστά στην αδιαλλαξία του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τους δασμούς, που επιβάλλει σε εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

Στις πρώτες συναλλαγές, ο Dow Jones κατέγραφε πτώση 2,85%, ο δείκτης Nasdaq έχανε 3,91% και ο S&P 500 κατέγραφε πτώση 3,24%.

«Aρκετές χώρες μας καλοπιάνουν»

Δεν θέλω την πτώση στα χρηματιστήρια αλλά μερικές φορές πρέπει να πάρεις φάρμακο, για να διορθώσεις κάτι. Ακριβώς για να καταλάβετε τη δύναμη αυτού που κάνω, αρκετές χώρες απευθύνονται σε μας και μας καλοπιάνουν», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ επαναλαμβάνοντας ότι επιβλήθηκαν δασμοί στην Ευρώπη γιατί φέρθηκε άσχημα.

Για «κακούς ηθοποιούς» μίλησε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ αναφερόμενος στις 50 χώρες που έχουν προσεγγίσει την κυβέρνηση για τη μείωση των μη δασμολογικών εμπορικών φραγμών. «Δεν είναι θέμα για διαπραγμάτευση ημερών ή εβδομάδων», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Χάουαρντ Λούτνικ, κάλεσε τις ξένες επιχειρήσεις να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλώνοντας ότι «θα έχουν προστασία».

Ο πληθωρισμός «πλήγμα αξιοπιστίας» για τον Τραμπ

Ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής Μπιλ Ακμαν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Τραμπ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο η επιβολή δασμών να προκαλέσει παγκόσμια αποσταθεροποίηση πλήττοντας την αξιοπιστία του προέδρου.

Αν εξαπολύσουμε οικονομικό πυρηνικό πόλεμο σε κάθε χώρα του κόσμου, οι επενδύσεις θα σταματήσουν, οι καταναλωτές δε θα βάζουν το χέρι στα πορτοφόλια και τις τσέπες τους και θα πλήξουμε σοβαρά τη φήμη μας στον υπόλοιπο κόσμο, κάτι που θα χρειαστεί χρόνια, ενδεχομένως δεκαετίες, για να αποκατασταθεί, τόνισε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, προειδοποίησε για αύξηση του πληθωρισμού. Προειδοποιεί επίσης τους μετόχους ότι «η ύφεση είναι ενδεχόμενο αλλά η επιβράδυνση της ανάπτυξης δεδομένο».

Με τον Αμερικανό Υπ. Εμπορίου συναντήθηκε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, όπου, πέρα από τον πόλεμο στη Γάζα, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός έθεσε και θέμα χαλάρωσης των δασμών που επιβλήθηκαν στο Ισραήλ.

Παγκόσμιο Κραχ: «Τυφώνας» Τραμπ στις αγορές

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου βρέθηκε στο επίκεντρο του κλυδωνισμού, με τον δείκτη FTSE 100 να καταγράφει πτώση έως και 6,3%, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δώδεκα μηνών. Η πτώση ήταν σχεδόν καθολική, με ελάχιστες μετοχές να διατηρούνται σε θετικό έδαφος.

Η στερλίνα υπέστη ισχυρές πιέσεις, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών βρετανικών ομολόγων υποχώρησαν, αντανακλώντας την αναζήτηση ασφαλών επενδύσεων. Οι αγορές παραμένουν σε κλοιό ανησυχίας, καθώς εντείνεται ο φόβος για παγκόσμια επιβράδυνση. Οι εξελίξεις αυτές θυμίζουν έντονα τις συνθήκες της κρίσης του κορονοϊού, με το κράτος να καλείται να παρέμβει για να προστατεύσει επιχειρήσεις και καταναλωτές από ένα βαθύ οικονομικό σοκ.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο Σερ Κιρ Στάρμερ, ο οποίος συμπληρώνει εννέα μήνες διακυβέρνησης, προσπαθεί να περιορίσει τις ζημιές. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα μέτρα στήριξης, με δεδομένη την υποχώρηση σε θέματα που αφορούν τον στόχο για μηδενικές εκπομπές ρύπων. Κορυφαίες βρετανικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα εξαιρεθούν από τις δεσμεύσεις για μηδενικές εκπομπές, λόγω του γενικευμένου δασμού 25% που επέβαλε ο Λευκός Οίκος στις εισαγωγές αυτοκινήτων.

Ο Στάρμερ θα προειδοποιήσει ότι «το παγκόσμιο εμπόριο μετασχηματίζεται» από τις πολιτικές Τραμπ και θα τονίσει ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να προχωρήσει «πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά» στον ανασχεδιασμό της οικονομίας. Ωστόσο, παραμένει το ερώτημα αν θα συνοδεύσει τις δηλώσεις του και με τις αντίστοιχες πράξεις.

Παρά τη ρητορική περί «μεταρρυθμιστικής» κυβέρνησης, εγείρονται αμφιβολίες για το εύρος των αλλαγών που θα δούμε τους επόμενους μήνες. Ένα σημείο στο οποίο οι υπουργοί επιμένουν ότι δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση είναι οι αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες που έχει θέσει η Ρέιτσελ Ριβς, οι οποίοι θεωρούνται αδιαπραγμάτευτοι από το Υπουργείο Οικονομικών.

Το πλήγμα των δασμών για τις επιχειρήσεις έρχεται στη χειρότερη δυνατή συγκυρία, καθώς συμπίπτει με την αύξηση των εισφορών Εθνικής Ασφάλισης για τους εργοδότες. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει ότι η φορολογική επιβάρυνση των 25 δισ. λιρών είναι αναγκαία για τη χρηματοδότηση του NHS και των σχολικών λεσχών πρωινού.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του γνωρίζουν πως απαιτείται ριζική αλλαγή, καθώς η εσωτερική πολιτική έχει πλέον χτυπηθεί από την ίδια αστάθεια που επηρεάζει και τη βρετανική εξωτερική πολιτική. Ωστόσο, πέρα από επιφανειακές προσαρμογές, μένει να φανεί ποια θα είναι στην πράξη η κατεύθυνση της αλλαγής.

Μαύρη Δευτέρα στις αγορές

Βαριά λαβωμένες οι χρηματοπιστωτικές αγορές και την Δευτέρα απόρροια των σαρωτικών δασμών που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ. Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά υπέστη σφοδρό πλήγμα τη Δευτέρα, με τις απώλειες να φτάνουν τα 9,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε τρεις συνεδριάσεις, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν κάθε ελπίδα ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, θα αναθεωρήσει τη δασμολογική του πολιτική.

Η Wall Street άνοιξε με βαριές απώλειες 1600 μονάδων , ενώ ο δείκτης μεταβλητότητας VIX εκτινάχθηκε πάνω από τις 50 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 5,14 %,  ενώ στην Ασία καταγράφηκε η χειρότερη συνεδρίαση από την κρίση του 2008. Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και το γεν ενισχύθηκαν, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια.

Με την ελεύθερη πτώση των διεθνών αγορών συντονίζεται και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Πλέον στην Αθήνα οι απώλειες... περιορίζονται στο 7,4% με τον ΓΔ στις 1.479 μονάδες, με τις πιέσεις να εστιάζουν στον τραπεζικό κλάδο που χάνει 9,3% και εξαιρετικά αυξημένο τζίρο πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ.

Οι επενδυτές αυξάνουν τις προσδοκίες τους για επιθετική μείωση επιτοκίων από τη Federal Reserve, προεξοφλώντας το ισοδύναμο πέντε μειώσεων κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες εντός του 2025. Τα προθεσμιακά συμβόλαια υποδεικνύουν ακόμη και πιθανότητα 40% για έκτακτη μείωση επιτοκίου πριν από τη συνεδρίαση του Μαΐου, καθώς η κρίση εντείνεται.

Πανικός σε όλο τον πλανήτη

«Το κλίμα είναι “πουλάμε τώρα, ρωτάμε μετά”», δήλωσε ο Στέφαν Κέμπερ της BNP Paribas Wealth Management. «Η αγορά αναζητά το σημείο μέγιστης πίεσης που θα αναγκάσει τον Τραμπ ή/και τη Fed να κάνουν πίσω». Ο πανικός εξαπλώθηκε σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η Tesla βούλιαξε έως και 10% μετά από μείωση τιμής στόχου από την Wedbush, ενώ Apple, Amazon και Citigroup έχασαν περί το 5%.

Ο DAX της Γερμανίας σημείωσε βουτιά 10% πριν ανακάμψει, ενώ ο Stoxx 600 έφτασε σε χαμηλά από τον Δεκέμβριο του 2023. Ακόμα και οι αμυντικές μετοχές –οι κερδισμένες του 2025– ρευστοποιήθηκαν μαζικά.

Στην Ασία, ο Hang Seng υποχώρησε 13%, ενώ η Νότια Κορέα διέκοψε προσωρινά τις εντολές προγραμματισμένων πωλήσεων. Το Πεκίνο εξετάζει μέτρα σταθεροποίησης και επιτάχυνσης της δημοσιονομικής τόνωσης, με στόχο την ανάσχεση της πτώσης.

Πόσο χαμηλά μπορεί να φτάσει ο S&P 500;

Οι αναλυτές της Wall Street σπεύδουν να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους. Ο Τζον Στόλτσφους της Oppenheimer μείωσε τον στόχο για τον S&P 500 από τις 7.100 στις 5.950 μονάδες, προειδοποιώντας για «επίπεδα αβεβαιότητας που οι επενδυτές δυσκολεύονται να διαχειριστούν». Η εκτίμησή του εξακολουθεί να προβλέπει ανάκαμψη 17% αργότερα μέσα στο έτος. Πιο απαισιόδοξη, η Λόρι Καλβασίνα της RBC Capital Markets εκτίμησε ότι αν η ύφεση τιμολογηθεί πλήρως, ο S&P 500 θα μπορούσε να κατρακυλήσει ως τις 4.200 μονάδες, δηλαδή πτώση 17% από το κλείσιμο της Παρασκευής.

 

Χαμηλό τετραετίας για το πετρέλαιο εν μέσω παρατεταμένης αβεβαιότητας

Συνεχίζεται η «βουτιά» των τιμών πετρελαίου το μεσημέρι της Δευτέρας (7/4), σημειώνοντας πτώση σχεδόν 4%, καθώς η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας υποδαύλισε τους φόβους για ύφεση που θα μειώσει τη ζήτηση για αργό, ενώ ο ΟΠΕΚ+ ετοιμάζει αύξηση της προσφοράς.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) υποχωρούν κατά 2,94% φέρνοντας την τιμή του βαρελιού στα 60,16 δολάρια. Την ίδια στιγμή, το Brent παρουσιάζει πτώση 2,73% στα 63,78 δολάρια το βαρέλι.

Οι δείκτες αναφοράς Brent και WTI βρίσκονται αμφότεροι στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2021.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα το Brent και το WTI έχασαν 10,9% και 10,6% αντίστοιχα.

 

 

 

 

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.