Σημαντική χαρακτήρισε την συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακιντζί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ
«Η συνάντηση ήταν πολύ σημαντική για μας». Στην λακωνική αυτή δήλωση -απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου περιορίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά την συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας.
Η συνάντηση κράτησε μια ώρα και ο κ. Ακιντζί υπενθύμισε πως είχε συναντήσει τον κ. Τουσκ, στις αρχές Ιουλίου, όταν επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες. Επεσήμανε πως ο κ. Τουσκ είναι «πάρα πολύ υποστηρικτικός σε μια λύση του Κυπριακού και πως συζήτησαν για τη διαπραγματευτική διαδικασία».
Ο κ. Ακιντζί σημείωσε τη σημασία των συναντήσεων με υψηλά ιστάμενους επίσημους της ΕΕ, και ανέφερε πως παρόλο που η «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου» δεν αναγνωρίζεται επίσημα από την ΕΕ και ξένες χώρες, δεν μπορεί να υπάρξει άρνηση της ύπαρξης των Τουρκοκυπρίων και των «εκλεγμένων», όπως είπε οργάνων τους.
Επίσης, δήλωσε πως οι αντιδράσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς σε τέτοιες συναντήσεις δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές, και σημείωσε πως ο μόνος τρόπος για να εκφράζονται προς την ΕΕ οι απόψεις των Τουρκοκυπρίων είναι μέσω αυτών των επαφών.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται υπό τα Ηνωμένα Έθνη και πως «η ΕΕ δεν έχει θέση στις διαπραγματεύσεις, ούτε είναι μέρος των διαπραγματεύσεων». Εάν, ωστόσο, είπε, οι ηγέτες, οι διαπραγματευτές, οι τεχνικές επιτροπές χρειάζεται να ρωτήσουν κάτι επί ενός θέματος, ο κ. Βαν Νούφελ απαντά στις ερωτήσεις για το πώς είναι αυτά τα θέματα στην ΕΕ. Πρόσθεσε πως ο ρόλος της ΕΕ είναι βοηθητικός.
Σε ερώτηση, αν σημειώθηκε πρόοδος στο περιουσιακό , ο κ.Ακιντζί απάντησε πως οι διαπραγματευτές έχουν φθάσει σε ένα σημείο, στο οποίο αντιμετωπίζουν δύσκολα ζητήματα. Είπε ότι το κράτος πρέπει να είναι διζωνικό, δικοινοτικό. «Η διζωνικότητα αποτέλεσε μια παράμετρο των Ηνωμένων Εθνών από τις αρχές της δεκαετίας του 90, που σημαίνει ότι σε κάθε περιοχή των κοινοτήτων, η μια κοινότητα θα έχει πλειοψηφία σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό και την ιδιοκτησία περιουσιών», ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.
(ΑΠΕ)



Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

