Σκληρός όρος από Λαβρόφ: Κανένας στρατιώτης χώρας του ΝΑΤΟ υπό οποιαδήποτε σημαία στην Ουκρανία - Ρούμπιο: Μακρύς και δύσκολος ο δρόμος για συμφωνία
Συνολικά 4,5 ώρες διήρκησαν οι συνομιλίες μεταξύ των Αμερικανών και των Ρώσων ανώτατων αξιωματούχων στο Ριάντ. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρέθηκε τόσο το Ουκρανικό, όσο και οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας, καθώς η σημερινή συνάντηση άνοιξε τον δρόμο και για μία συνάντηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και στον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι ΗΠΑ, ειδικότερα, εκπροσωπήθηκαν από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μάικ Βαλτς, τον απεσταλμένο του Τραμπ Στιβ Γουίτκοφ και τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν από την πλευρά του έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ στις συνομιλίες.
Ρούμπιο: Οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από όλες τις πλευρές
Μετά το πέρας της συνάντησης ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο τόνισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία για την Ουκρανία θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από όλες τις πλευρές.
"Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι ο μόνος ηγέτης στον κόσμο που μπορεί να το κάνει αυτό, που μπορεί ακόμα και να φέρει κοντά τους ανθρώπους για να αρχίσουν να μιλούν για αυτό με σοβαρό τρόπο, είναι ο πρόεδρος Τραμπ. Το δεύτερο πράγμα που θα έλεγα, είναι ότι για να τελειώσει μια σύγκρουση, όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτή τη σύγκρουση πρέπει να είναι εντάξει με αυτό" επεσήμανε.
Όπως είπε, η σημερινή συνάντηση ήταν "το πρώτο βήμα ενός μακρινού και δύσκολου ταξιδιού", σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι "για να φθάσει οποιαδήποτε σύρραξη στο τέλος της, πρέπει να υπάρχουν παραχωρήσεις από όλες τις πλευρές".
Πάντως, η αμερικανική αντιπροσωπεία απέφυγε να απαντήσει ευθέως σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με το τι άλλο θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες (όπως για παράδειγμα την αφαίρεση του Σεργκέι Λαβρόφ από τη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων), αναφέροντας ότι δεν έχει γίνει η προετοιμασία για "να διαπραγματευτούν ή να μιλήσουν εκτενώς πάνω σε κάθε στοιχείο", καθώς οι δύο πλευρές "δεν βρίσκονται σε αυτό το στάδιο της συζήτησης ακόμη".
Όπως σημειώσε, ακόμα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σκοπός σε πρώτη φάση είναι να "διασφαλίσουμε ότι οι διπλωματικές μας αποστολές μπορούν να λειτουργήσουν" και να οδηγήσουν σε "ζωντανές διπλωματικές" σχέσεις.
Εν συνεχεία, ένα δεύτερο στοιχείο, στο οποίο πρέπει να δοθεί έμφαση είναι η διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία, οι οποίες θα περιλαμβάνουν "δέσμευση και διαβουλεύσεις" με την Ουκρανία και τους "εταίρους στην Ευρώπη".
Ένα τρίτο βήμα, όπως είπε, ο προσδιορισμός των ευκαιριών που αναδύονται από τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όσον αφορά στη συνεργασία με τη Ρωσία σε γεωπολιτικό επίπεδο και σε ζητήματα κοινού συμφέροντος, όπως και από οικονομικής άποψης. "Το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα για αυτές τις ευκαιρίες, ωστόσο, είναι ο τερματισμός αυτής της σύρραξης" διεμήνυσε.
Εν τω μεταξύ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικ Βαλτς επανέλαβε τις εκκλήσεις για μια "ευρωπαϊκή εγγύηση ασφάλειας" και αύξηση των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη.
"Το γεγονός ότι το ένα τρίτο των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ εξακολουθούν να μην συνεισφέρουν το ελάχιστο του 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα, μια δεκαετία αφ'ότου όλοι μαζί συνάψαμε αυτή τη συμφωνία, δεν είναι αποδεκτό" είπε. "Όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε στην κοινή μας άμυνα" προσέθεσε.
Λαβρόφ: Η επέκταση του ΝΑΤΟ συνιστά άμεση απειλή για τη Ρωσία
Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν "το συντομότερο δυνατό" τη διαδικασία των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία, συμπληρώνοντας ότι η Ρωσία θα περιμένει από τις ΗΠΑ να επιβεβαιώσουν τους εκπροσώπους τους για τις συνομιλίες και στη συνέχεια θα ορίσει τους δικούς της.
Παράλληλα, έκανε μνεία στη "δημιουργία συνθηκών" για την ευρύτερη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της επαναφοράς των διαβουλεύσεων για γεωπολιτικά ζητήματα και της απομάκρυνσης των "τεχνητών εμποδίων στον δρόμο μιας αμοιβαία επωφελούς οικονομικής συνεργασίας".
Παράλληλα, ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι η ρωσική πλευρά εξήγησε στην αμερικανική αντιπροσωπεία ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ συνιστά άμεση απειλή για τη Ρωσία.
"Ο Πούτιν τόνισε πολλές φορές ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ και η απορρόφηση της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ είναι άμεση απειλή για τη Ρωσία και την κυριαρχία μας. Και εξηγήσαμε σήμερα ότι οποιαδήποτε εμφάνιση από ένοπλες δυνάμεις από χώρες του ΝΑΤΟ υπό κάποια σημαία, υπό ευρωπαϊκή σημαία ή άλλη σημαία (...) δεν αλλάζει τίποτα. Είναι φυσικά εντελώς απαράδεκτο" υπογράμμισε.
Σημειωτέον ότι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση στη σαουδαραβική πρωτεύουσα, η Μόσχα απέστειλε αυστηρό μήνυμα - ενδεικτικό της σκλήρυνσης των απαιτήσεών της, με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα να προειδοποιεί ότι δεν είναι αρκετό απλώς η Ουκρανία να μην γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ. Όπως είπε, το ΝΑΤΟ πρέπει να προχωρήσει παραπέρα, αποκηρύσσοντας μια υπόσχεση που έδωσε στη σύνοδο κορυφής στο Βουκουρέστι το 2008, για ένταξη της Ουκρανίας.
"Διαφορετικά, αυτό το πρόβλημα θα συνεχίσει να δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο" υπογράμμισε.
Ομάδες υψηλού επιπέδου για τις διαπραγματεύσεις
Όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ συμφωνούν για μία μελλοντική συνεργασία πάνω σε θέματα αμοιβαίου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος και ιστορικές οικονομικές - επενδυτικές ευκαιρίες που αναδύονται από τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, "συμφώνησαν να διορίσουν ομάδες υψηλού επιπέδου, προκειμένου να αρχίσουν να εργάζονται για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, το συντομότερο δυνατό".
Παράλληλα, συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός διαβουλεύσεων για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας.
Επί τάπητος οι όροι για μια συνάντηση Τραμπ - Πούτιν
Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ρώσου προέδρου, Γιούρι Ουσάκοφ, δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης, ότι οι συνομιλίες ήταν επιτυχημένες. Όπως τόνισε ο ίδιος, ήταν μία σοβαρή συζήτηση πάνω σε όλα τα ζητήματα.
Όπως σημείωσε, ακόμα, σύμφωνα με το TASS, οι δύο πλευρές συζήτησαν τους όρους μίας συνάντησης μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Πάντως, όπως ανέφερε, είναι απίθανο οι δύο ηγέτες να συναντηθούν εντός της επόμενης εβδομάδας, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συγκεκριμένη ημερομηνία για μία συνάντηση.
"Πολύ νωρίς να μιλάμε για συμβιβασμούς"
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Ρωσίας Κίριλ Ντμιτρίεφ, μιλώντας στο Reuters και σε ό,τι αφορά τις σημερινές συνομιλίες, δήλωσε ότι "η ρωσική και η αμερικανική αντιπροσωπεία έχουν αρχίσει να ακούν η μία την άλλη, αλλά είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για συμβιβασμούς".
"Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για συμβιβασμούς, μπορούμε να πούμε ότι οι πλευρές άρχισαν να επικοινωνούν μεταξύ τους, άρχισαν να ακούν η μία την άλλη, ξεκίνησαν τον διάλογο" είπε συγκεκριμένα.
Ακόμα, όπως ανέφερε, Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν διαφορετικές συζητήσεις για τη μελλοντική οικονομική συνεργασία των δύο πλευρών, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων ενεργειακών τιμών.