Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Συμμαχία Ερντογάν - Σάντσεθ κόντρα στην ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία - Η αντίδραση της Αθήνας

Το μάτι στην Ισπανία κλείνει ο Ταγίπ Ερντογαν επιχειρώντας να ισοσταθμίσει τη μεγάλη ελληνο-γαλλική αμυντική συμφωνία.

Κατά την επίσκεψη του ισπανού πρωθυπουργού στην Άγκυρα και την κοινή συνέντευξη τύπου των δύο ηγετών, ο Ταγίπ Ερντογαν προανήγγειλε  ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών  προσβλέποντας στην αγορά ενός δεύτερου ισπανικού αεροπλανοφόρου και πιθανώς και ενός υποβρυχίου.

«Όπως ξέρετε το πρώτο αεροπλανοφόρο μας δεν είναι μεγάλου εκτοπίσματος. Μετά απο αυτό όμως, θα ναυπηγήσουμε ένα μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο και στο ζήτημα αυτό είμαστε σύμφωνοι με τον αξιότιμο φίλο μου. Με τη βοήθεια του Θεού στοχεύουμε ν ναυπηγήσουμε μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο μετά απο αυτό που ναυπηγούμε τώρα. Και ενδέχεται μαζί να μπούμε και στο ζήτημα της ναυπήγησης και υποβρυχίων . Αυτά τα θέματα τα συζητήσαμε αναλυτικά μαζί. Θα τα κάνουμε αυτά τα βήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Είναι αυτονόητο ότι τα κράτη μέλη δεσμεύονται από τις αποφάσεις τις διακηρύξεις και τις προσεγγίσεις του συμβουλίου γύρο από θέματα που αφορούν την Τουρκία και την προκλητικότητα και την παραβατικότητα που εμφανίζει σε σχέση με το διεθνές δίκαιο. Υπό το πρίσμα αυτό θέλουμε να σημειώσουμε αυτή την παράμετρο και ο σοσιαλιστής  πρωθυπουργός της Ισπανίας να λάβει υπόψη του στις συζητήσεις αυτές τη συνολική στάση του συμβουλίου», ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Παλιά σχέση δεν είναι καινούρια, το αεροπλανοφόρο-ελικοπτεροφορο αυτό ήδη ναυπηγείται, ονόματι Anadolu -ανατολία, το μικρό. Ο Ερντογαν αρέσκεται σε αυτά τα σύμβολα ισχύος για το αφήγημά ότι η Τουρκία είναι μεγάλη δύναμη» σχολίασε ο Βουλετής της ΝΔ και καθηγητής Δημήτρης Καιρίδης.

Ταγίπ Ερντογάν και Πέδρο Σάντσεθ επέβλεψαν νωρίτερα την υπογραφή έξι συμφωνιών, για συνεργασία σε τομείς που αφορούν την  ενέργεια, μέχρι την  αντιμετώπιση καταστροφών.

«Συνεχίζουμε να διαφοροποιούμε τη θεσμική σχέση, η οποία επεκτείνεται σήμερα με την υπογραφή έξι νέων συμφωνιών σε τομείς τόσο σημαντικούς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως το νερό, η εργασία, ο αθλητισμός, η επιστήμη, η συνεργασία σε την καταπολέμηση των φυσικών καταστροφών και με όλα αυτά, αγαπητέ Πρόεδρε, θέτουμε τους νέους μας πυλώνες για να συνεχίσουμε να χτίζουμε ένα κοινό μέλλον», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.

Την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογαν επιμένει να συντηρεί το νεφελώδες κλίμα με τη Ρωσία για του s400, παρά τις επαναλαμβανόμενες  προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, αποφεύγοντας να απαντήσει  αν αληθεύουν  πληροφορίες πως  η Ρωσία άρχισε τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην Τουρκία για τα πυραυλικά συστήματα

«Στο ζήτημα των  της συμπαραγωγής των ανταλλακτικών των S-400 και οι δυο πλευρές και η Τουρκία και η Ρωσία συμφωνήσαμε να μην κάνουμε δηλώσεις για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Δεν αναφέρουμε τις λεπτομέρειες, είναι ευαίσθητο ένα θέμα μεταξύ των δυο χωρών», σημείωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Στο κλίμα αυτό σήμερα το πρωί δύο ζεύγη τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι και στη συνέχεια το ένα από τα δύο ζεύγη  F-16, πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τα νησιά Ανθρωποφάγοι και Μακρονήσι.

Πηγή: skai.gr

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness