Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Αφγανιστάν

• Ταλιμπάν εκτελούν 22 στρατιώτες καθώς προσπαθούν να παραδοθούν

Εκτός ελέγχο οδηγείται η κατάσταση στη χώρα μετά την αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων, την ώρα που οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν συνεχώς έδαφος και ελέγχουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της επικράτειας.
Η Ρωσία προέτρεψε το Αφγανιστάν και τους ταλιμπάν να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης συνασπισμού πριν να είναι πολύ αργά, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Αποστολή των Tαλιμπάν στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα είπε ότι η οργάνωση ελέγχει πάνω από το 85% του εδάφους στο Αφγανιστάν --μια εκτίμηση που απορρίφθηκε από την κυβέρνηση-- και είπε στη Ρωσία ότι δεν θα αφήσει τη χώρα να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για επιθέσεις σε βάρος άλλων.
Η όποια απόπειρα των ταλιμπάν να πλήξουν την ασφάλεια των συμμάχων της Ρωσίας στην κεντρική Ασία θα οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με το RIA.
Ακόμη ένα βίντεο άκρατης βίας έρχεται από το Αφγανιστάν, καθώς 22 μέλη των επίλεκτων δυνάμεων του Αφγανικού στρατού εκτελούνται εν ψυχρώ από τους Ταλιμπάν, την ώρα που προσπαθούν να παραδοθούν.
Οι Αφγανοί στρατιώτες είναι εμφανώς άοπλοι την ώρα που βγαίνουν από ένα κτήριο ενώ ακούγονται καθαρά οι λέξεις «Παραδινόμαστε, κομάντος, παραδινόμαστε». Αμέσως αρχίζουν οι πυροβολισμοί και τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι εμφανίζονται να δέχονται πυρά εν μέσω ιαχών «Αλαχού Ακμπάρ» , δηλαδή: «Ο Θεός είναι μεγάλος». Τα θύματα ήταν μέλη μιας μονάδας Ειδικών Δυνάμεων του Αφγανιστάν. Οι εκτελεστές τους Ταλιμπάν και το αιματηρό περιστατικό έλαβε χώρα στις 16 Ιουνίου, καθώς η εξτρεμιστική οργάνωση προέλαυνε στην επαρχία Φαριάμπ, κοντά στα σύνορα με το Τουρκμενιστάν.

 

Το CNNi πήρε στην κατοχή του το βίντεο αυτό καθώς και πολλά ακόμη από το ίδιο περιστατικό ενώ επιβεβαιώθηκε και από μάρτυρες.

Σε ένα από τα βίντεο, ένας περαστικός ακούγεται να λέει στην τοπική διάλεκτο  «Μην τους πυροβολείτε, μην τους πυροβολείτε, σας ικετεύω», ενώ στη συνέχεια ρωτάει: «Πώς εσείς οι Παστούν σκοτώνετε Αφγανούς;». Οι Παστούν είναι η κύρια εθνική ομάδα του Αφγανιστάν.

Στο τέλος του βίντεο, μια φωνή ακούγεται: «Πάρτε τους τα όλα».

Σύμφωνα με τους μάρτυρες που μίλησαν στο CNNi οι κομάντος εκτελέστηκαν εν ψυχρώ. Ένας άντρας είπε ότι είχαν φτάσει στην πόλη με αρκετά άρματα μάχης, αλλά ξέμειναν από πυρομαχικά μετά από δύο ώρες μάχης και δεν έλαβαν υποστήριξη από αέρος, ενώ στη συνέχεια περικυκλώθηκαν από τους Ταλιμπάν.

 

 

    

randomness