Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τεράστιες καταστροφές από τις πυρκαγιές σε ΗΠΑ, Γαλλία & Ισπανία

Ακραίες κλιματολογικές συνθήκες ταλανίζουν ολόκληρο τον πλανήτη. Η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες δοκιμάζουν εκατομμύρια κατοίκους στις ΗΠΑ. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν τμήματα της Καλιφόρνια, καθώς μαίνεται ανεξέλεγκτη μεγάλη πυρκαγιά στο εθνικό πάρκο Γιοσέμιτι. Τεράστια η καταστροφή στα γαλλικά δάση από τις πυρκαγιές που μετέτρεψαν σε στάχτη πάνω από διακόσιες χιλιάδες στρέμματα γης. Εκτός ελέγχου συνεχίζει να μαίνεται η φωτιά στο νησί της Τενερίφης.

Photo by Philippe LOPEZ / AFP

Απόκοσμο είναι το σκηνικό στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Κολοσσιαίες πυρκαγιές κατατρώνε τα πάντα στο πέρασμά τους. Σπίτια, αυτοκίνητα, αιωνόβια δέντρα, άγρια ζώα έχουν παραδοθεί στο έλεος της φωτιάς.

AP Photo/Noah Berger

Καθώς οι πυροσβέστες δίνουν άνιση μάχη με τις φλόγες, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας κήρυξε πολλές περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Χιλιάδες άνθρωποι χρειάστηκε να φύγουν από τα σπίτια τους.

Διασώστες, εθελοντές, ο Ερυθρός Σταυρός προσπαθούν να βοηθήσουν τους κατοίκους, κυρίως στην επαρχία Μαριπόζα, που κατακαίγεται εδώ και μέρες.

Δεκάδες σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες. Πολλά σπίτια έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές και εκατοντάδες είναι αυτά που απειλούνται.

Στη μάχη με τα πύρινα μέτωπα έχουν ριχτεί τουλάχιστον 500 πυροσβέστες, όμως οι αρχές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για να σβήσει η φωτιά, που είναι ορατή ακόμα και από το διάστημα.

Ανυπολόγιστη είναι η περιβαλλοντική καταστροφή στο Πάρκο Γιοσέμιτι. Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες έχουν γίνει στάχτη σχεδόν 50 χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Σε επιφυλακή βρίσκονται, λόγω καύσωνα, 1.800 πυροσβέστες στην επαρχία Ζιρόντ της Γαλλίας, παρά το γεγονός ότι τα βασικά πύρινα μέτωπα είναι σε ύφεση. Αρκετοί κάτοικοι επιστρέφουν ανακουφισμένοι στα σπίτια τους. Οι πυρκαγιές έκαναν στάχτη πάνω από 200.000 στρέμματα δάσους.

Εκτός ελέγχου συνεχίζει να μαίνεται η πυρκαγιά στην Τενερίφη αναγκάζοντας τις αρχές να εκκενώσουν πολλούς οικισμούς.

Σφοδρό κύμα καύσωνα σαρώνει τα Βαλκάνια, από το Βελιγράδι μέχρι την Πρίστινα, οι άνθρωποι αναζητούν ανάσες δροσιάς σε συντριβάνια και κλιματιζόμενους χώρους.

Στην Ιταλία, εκατοντάδες πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες, την ώρα που ο υδράργυρος έχει πάρει την ανιούσα. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία εδώ και επτά δεκαετίες.

 

Πηγή: ertnews.gr

 

 

    

 

Απόψεις

Απορώ γιατί πολλοί εκπλήσσονται σήμερα με το άκουσμα της είδησης για την απαλλαγή όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση με τα μαύρα ταμεία της Siemens, λόγω καθυστέρησης...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων