Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης - Η μεγαλύτερη αύξηση από το 1995

Η Τράπεζα της Αγγλίας  (BoE) αύξησε την Πέμπτη το βασικό επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη αύξηση από τη βρετανική κεντρική τράπεζα από το 1995 καθώς προσπαθεί να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Πρόκειται για την έκτη συνεχόμενη αύξηση και ανεβάζει το επιτόκιο στο 1,75%.

Οι αγορές ανέμεναν την πιο επιθετική προσέγγιση στη συνεδρίαση του Αυγούστου, αφού ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε σε νέο υψηλό 40 ετών τον Ιούνιο, στο 9,4%, καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνέχισαν να αυξάνονται, βαθαίνοντας την ιστορική κρίση κόστους ζωής της χώρας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, είχε δεσμευθεί άλλωστε τον περασμένο μήνα ότι δεν θα υπάρχουν «αν ή αλλά» στη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να επαναφέρει τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2%.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας έρχεται την ώρα που αξιωματούχοι προβλέπουν ότι η ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο και θα διαρκέσει μέχρι το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά περίπου 2,1% συνολικά.

Η BoE ανέβαση επίσης την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό, βλέποταν κορύφωση στο 13,3% τον Οκτώβριο, εν μέσω εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου. Προειδοποίησε επίσης ότι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλά καθ' όλη τη διάρκεια του 2023, κάτι που θα οξύνει την κρίση κόστους ζωής οδηγώντας σε μεγαλύτερη πτώση των πραγματικών διαθέσιμων εισοδημάτων από οποιαδήποτε άλλη στιγμή εδώ και περίπου 60 χρόνια.


Πηγή: naftemporiki.gr

 

    

 

Απόψεις

Σε μια εποχή κατά την οποία η ζωή του ανθρώπου συντρίβεται και θυσιάζεται στον βωμό της υλικής ευδαιμονίας,της τεχνοκρατίας, του στείρου ωφελιμισμού και του άγονου...