Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Βόρεια Μακεδονία - Ηγέτης του VMRO: Σχηματίζεται νέα κυβέρνηση

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις προανήγγειλε στη Βόρεια Μακεδονία ο επικεφαλής του VMRO ο οποίος έκανε λόγο για νέα πλειοψηφία.

Για νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βόρεια Μακεδονία έκανε λόγο Χριστιάν Μιτσκόσκι.

Ο ηγέτης του VMRO δημοσίευσε μία φωτογραφία στο facebook μαζί με τους αρχηγούς άλλων τριών κομμάτων, μεταξύ των οποίων το αλβανικό Besa (που συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό του Ζάεφ) και το αριστερό Λέβιτσα.

"Eρχεται ένα νέο μέλλον, μία νέα εποχή και μία νέα ελπίδα. Μας περιμένουν δυνατές προκλήσεις αλλά θα τα καταφέρουμε. Η Μακεδονία θα τα καταφέρει!" ήταν το σχόλιο του ηγέτη του VMRO ο οποίος αποφεύγει σταθερά στις δημόσιες τοποθετήσεις του να χρησιμοποιεί το συνταγματικό και διεθνώς αναγνωρισμένο όνομα της χώρας (Βόρεια Μακεδονία).

 

Οταν και εφόσον σχηματιστεί, η νέα κυβέρνηση θα επιχειρήσει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή με το μαγικό αριθμό να είναι το 61 (αφού το κοινοβούλιο έχει 120 βουλευτές).

Η πολιτική κρίση στη χώρα κορυφώθηκε το βράδυ της Κυριακής όταν ο πρώην, πια, Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ παραιτήθηκε λόγω του πολύ κακού αποτελέσματος του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές.

Οι ζυμώσεις άρχισαν άμεσα με τους κυβερνητικούς εταίρους να μην συμφωνούν με την παραίτηση Ζάεφ. Την ίδια στιγμή ο νικητής των εκλογών, το εθνικιστικό VMRO, φαίνεται ότι δούλευε παρασκηνιακά.

Οι νέοι εταίροι ισχυρίζονται ότι διαθέτουν ήδη 61 βουλευτές και πιστεύουν ότι μπορεί να φτάσουν ακόμα και τους 64.

Ο Ζόραν Ζάεφ από την πλευρά του δεν έχει υποβάλλει γραπτώς την παραίτησή του. Αν δεν το κάνει, το VMRO αναμένεται να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της προηγούμενης κυβέρνησης για να διαπιστωθεί η αλλαγή στην πλειοψηφία. Στο τραπέζι υπάρχει τέλος και η επιλογή των πρόωρων εκλογών.

Η Συμφωνία των Πρεσπών: Το μεγάλο ερωτηματικό

Τo VMRO είχε εκδηλώσεις ουκ ολίγες φορές τη διαφωνία του με τη Συμφωνία των Πρεσπών την οποία ουκ ολίγες φορές την είχε χαρακτηρίσει προδοτική. Μετά τη νίκη του όμως, ο Μιτσκόσκι είπε ότι "η Συμφωνία είναι μία σκληρή πραγματικότητα αλλά θα πρέπει να ζήσουμε μ' αυτή" προαναγγέλλοντας αλλαγή στάσης.

Η εξέλιξη αυτή είναι σίγουρα αρνητική για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Ηταν σαφώς προτιμότερο την εφαρμογή της Συμφωνίας να τη συνέχιζε το μετριοπαθές Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Πλέον, η Αθήνα θα πρέπει να συνομιλεί με τους εθνικιστές του VMRO και τους συμμάχους του.

ΠΗΓΗ NEWS247.GR

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...
randomness