Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

«Βροχή» ρωσικών πυραύλων στην Ουκρανία, ενώ η Δύση δεσμεύεται για συνεχή στήριξη

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν στόχους στην περιοχή του Μικολάιφ στη νότια Ουκρανία την Τετάρτη και ενέτεινε τις επιθέσεις σε μέτωπα ανά τη χώρα, καθώς τα μέλη του ΝΑΤΟ συναντιούνταν στη Μαδρίτη για να διαμορφώσουν σχέδια δράσης απέναντι στην πρόκληση της ρωσικής εισβολής.
Ο Δήμαρχος του Μικολάιφ είπε ότι ρωσικό πυραυλικό πλήγμα είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρία άτομα σε πολυκατοικία εκεί, ενώ η Μόσχα είπε πως οι δυνάμεις της είχαν πλήξει αυτό που αποκάλεσε βάση εκπαίδευσης για ξένους μισθοφόρους στην περιοχή.
Στα ανατολικά ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ είπε ότι γίνονταν «συγκρούσεις παντού» στη μάχη γύρω από την πόλη Λισιτσάνσκ, που τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούσαν να περικυκλώσουν.
Ο κυβερνήτης του Κρίβι Ριχ στην κεντρική Ουκρανία είπε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί είχαν αυξηθεί και εκεί τις τελευταίες ημέρες.
«Αρκετά χωριά έχουν σβηστεί από προσώπου γης» είπε ο κυβερνήτης του Κρίβι Ριζ, Ολεξάντερ Βίλκουλ.
Οι επιθέσεις έχουν ενταθεί καθώς οι δυνάμεις του Ρώσου προέδρου Πούτιν σημειώνουν αργή πρόοδο σε έναν πόλεμο που είναι πλέον στον πέμπτο του μήνα, και ακολούθησαν ένα πυραυλικό πλήγμα σε εμπορικό κέντρο που σκότωσε τουλάχιστον 18 ανθρώπους στην κεντρική Ουκρανία τη Δευτέρα. Ωστόσο δυτικοί αναλυτές λένε πως οι Ρώσοι υφίστανται βαριές απώλειες και ξοδεύουν τους πόρους τους, ενώ η προοπτική αφίξεων περισσότερων δυτικών όπλων στην Ουκρανία, περιλαμβανομένων μακράς εμβέλειας πυραυλικών συστημάτων, κάνει επείγουσα την ανάγκη της Μόσχας να σταθεροποιήσει/εδραιώσει τα εδαφικά κέρδη της.
Ο Δήμαρχος του Μικολάιφ, Ολεξάντρ Σένκεβιτς, είπε πως οκτώ ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την πόλη, πλήττοντας και ένα κτίριο με διαμερίσματα. Φωτογραφίες έδειχναν καπνούς από κτίριο τεσσάρων ορόφων με τον ψηλότερο όροφό του να έχει μερικώς καταστραφεί.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε πως οι δυνάμεις του πραγματοποίησαν πλήγματα σε στρατιωτική βάση εκπαίδευσης για «ξένους μισθοφόρους» κοντά στην πόλη και έπληξαν επίσης οκτώ αποθήκες πυρομαχικών και μια καυσίμων.
Το Μικολάιφ αποτελεί προπύργιο ενάντια στις ρωσικές προσπάθειες για κίνηση δυτικά προς την κατεύθυνση της Οδησσού. Τα πλήγματα έλαβαν χώρα μόλις δύο ημέρες αφού ρωσικός πύραυλος χτύπησε το εμπορικό κέντρο στο Κρεμεντσούκ. Διασώστες συνέχιζαν την Τετάρτη να ψάχνουν αγνοουμένους.
Η επίθεση στο Κρεμεντσούκ προκάλεσε διεθνή καταδίκη, με τη Μόσχα να ισχυρίζεται πως δεν στόχευσε το εμπορικό κέντρο και ότι χτύπησε αποθήκη όπλων κοντά, η οποία εξερράγη.
Το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε ότι οι Ρώσοι είχαν επίσης εκτοξεύσει πυραύλους εναντίον πολιτικών υποδομών στο Σούμι τις τελευταίες δυνάμεις, σκοτώνοντας δύο αμάχους.
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, στην τακτική του ενημέρωση για τον πόλεμο, είπε ότι ανέμενε η Ρωσία να συνεχίσει τα πλήγματα σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τον ανεφοδιασμό των ουκρανικών δυνάμεων στην πρώτη γραμμή. «Η έλλειψη πιο σύγχρονων όπλων ακριβείας που βιώνει η Ρωσία και οι επαγγελματικές ανεπάρκειες των σχεδιαστών τους θα οδηγήσουν πιθανότατα σε περαιτέρω απώλειες αμάχων» ανέφερε σχετικά.
Ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι, επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, είπε πως η Ρωσία είχε εκτοξεύσει περίπου 130 πυραύλους στην Ουκρανία τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.
Στο μεταξύ, μαίνονταν οι συγκρούσεις στην περιοχή του Λουχάνσκ στο Ντονμπάς. «Υπάρχουν παντού μάχες. Ο εχθρός προσπαθεί να διασπάσει τις άμυνές μας. Και εφόσον δεν επιτυγχάνουν, ρίχνουν με όλα τα όπλα που έχουν, σβήνουν όλα τα χωριά από προσώπου γης» είπε στην τηλεόραση ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σέρχιι Γκαϊντάι.
Στο μεταξύ, η διοίκηση που έχει επιβάλει η Μόσχα στη Χερσώνα ανέφερε πως άρχισαν οι προετοιμασίες για «δημοψήφισμα» περί ένταξης στη Ρωσία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS. Αξιωματούχοι που ορίστηκαν από τους Ρώσους είπαν πως οι δυνάμεις ασφαλείας τους έθεσαν υπό κράτηση τον Δήμαρχο της πόλης, Ίχορ Κολιχάγεφ, την Τρίτη, αφού αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές της Μόσχας. Τοπικός αξιωματούχος είπε πως ο Δήμαρχος είχε απαχθεί.

 

Πηγή: huffingtonpost.gr

    

 

randomness