Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Ζήτημα επιβίωσης!

Γράφει ο Χρήστος Αλεξανδρής

 

Δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να διαφωνήσει με την ανάλυση που κάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου για το δημογραφικό πρόβλημα όπως αυτό παρουσιάζεται στα αποτελέσματα της απογραφής που δείχνουν μείωση πληθυσμού για την περιοχή μας. Από την πρώτη ημέρα που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ ορισμένοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες επειδή τα στοιχεία δεν ήταν αισιόδοξα, προσπάθησαν να αμφισβητήσουν με διάφορα επιχειρήματα την απογραφή ισχυριζόμενοι ότι τα στοιχεία δεν αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση. Εμείς τότε είχαμε γράψει σε ένα άρθρο μας (26/7) πως τα αποτελέσματα της απογραφής είναι ένα  ηχηρό καμπανάκι για τις τοπικές πολιτικές ηγεσίες και τις ευθύνες που έχουν για την αναπτυξιακή υστέρηση της Φθιώτιδας που κάνει τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν το νομό προς αναζήτηση καλύτερων προοπτικών για τους ίδιους και τις οικογένειες τους.
Σημειώναμε μάλιστα στο ίδιο άρθρο πως από οποία οπτική γωνία κι αν θελήσει να δει κάποιος τα αποτελέσματα της απογραφής δεν μπορεί παρά να καταλήξει στο μελαγχολικό συμπέρασμα ότι πρόκειται για απογραφή φτώχειας. Και προσθέταμε τα εξής: ''Αν η γλώσσα των αριθμών λέει πάντα την αλήθεια, τότε για να εξηγήσουμε ως ένα βαθμό και το αποτέλεσμα της απογραφής της στατιστικής υπηρεσίας που δείχνει δραματική μείωση πληθυσμού στη Φθιώτιδα με κύρια χαρακτηριστικά την απίσχναση των αστικών κέντρων και ερήμωση των χωριών, θα πρέπει να ανατρέξουμε και στο αποτέλεσμα μια άλλης άτυπης απογραφής που συντελέστηκε την προηγούμενη δεκαετία στο νομό και αυτή δεν ήταν άλλη από την αποβιομηχάνιση και αποβιοτεχνοποίηση της περιοχής, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας που καταγράφονται στην περιοχή μας. Αν εξαιρέσουμε δύο τρεις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες χαμηλής όχλησης που λειτουργούν ακόμη στο νομό, τα προηγούμενα δέκα χρόνια η Φθιώτιδα βίωσε πιο έντονα από κάθε άλλη περιφέρεια τα σημάδια της οικονομικής παρακμής με τις παραγωγικές επενδύσεις να μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σχεδόν τίποτα το παραγωγικό δεν συνέβη την προηγούμενη δεκαετία στο νομό και αυτό σε συνδυασμό με τις επιχειρήσεις που δεν άντεξαν και έβαλαν λουκέτο δημιούργησε μια εκρηκτική κατάσταση στην τοπική οικονομία που δεν είναι εύκολο να αντιστραφεί''.
Η παρέμβαση του υφυπουργού πάρα τω πρωθυπουργώ Γιάννη Οικονόμου όχι μόνο δεν αμφισβητεί τα αποτελέσματα της απογραφής, όπως προσπάθησαν να κάνουν ορισμένοι αυτοδιοικητικοί, αλλά αντίθετα κρούει πιο δυνατά το καμπανάκι του κινδύνου περαιτέρω υποβάθμισης της περιοχής. ''Τα στοιχεία που ήλθαν στο φως πριν από λίγες ημέρες, σημειώνει ο κ. Οικονόμου, καταδεικνύουν ότι στην Φθιώτιδα τελικά δεν αντιμετωπίζουμε απλά δημογραφικό πρόβλημα, αλλά δημογραφική κρίση. Ειδικότερα, η μείωση του πληθυσμού στην Ελλάδα άγγιξε το 3,5%, ενώ στην περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 12,94%. Ο Δήμος Λαμιέων μειώθηκε σε πληθυσμό κατά 8.843 κατοίκους, ενώ μείωση εμφάνισαν και όλοι οι υπόλοιποι Δήμοι''.
Για να συμπληρώσει πως ''αν για το σύνολο της Ελλάδας η κατάσταση είναι ανησυχητική, για την Φθιώτιδα είναι απελπιστική. Και είναι απελπιστική γιατί σε αυτήν σημειώνεται η τέταρτη μεγαλύτερη μείωση στην Ελλάδα πίσω από τα Γρεβενά (16,15%), τις Σέρρες (14,3%) και την Ευρυτανία (13%). Στη Φθιώτιδα καταγράφεται μείωση πληθυσμού κατά 9.4% πάνω από τον εθνικό μέσο όρο και 5,2% πάνω από το μέσο όρο της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας''.
Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου ''τα αποτελέσματα χρήζουν σοβαρής μελέτης, επειδή δεν μιλάμε για ένα νομό που είναι απομονωμένος σε κάποια γωνιά της ελληνικής επικράτειας, αποκομμένος από εθνικά οδικά δίκτυα, μακριά από τη θάλασσα, χωρίς πρόσβαση σε επαρκείς υποδομές ύδρευσης, διαχείρισης απορριμμάτων, υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας ή κάποια βασική υστέρηση που θα μπορούσε να αποτελέσει αντικειμενική δικαιολογία για το να μην επιλέξει κανείς να ζει στη Φθιώτιδα.
Αντίθετα, η Φθιώτιδα βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδος, την διατρέχει σύγχρονο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, διαθέτει άρτιες υποδομές και πλουτοπαραγωγικές πηγές, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, και η πρωτεύουσα της, η Λαμία, είναι πρωτεύουσα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας''.
Τα δεδομένα αυτά, υποστηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καθιστούν την απογοήτευση ακόμη μεγαλύτερη και κάνουν επιτακτική τόσο την ενδελεχή ανάλυση της δημογραφικής κρίσης, όσο και την εκπόνηση σχεδίου αναστροφής της, το οποίο αποκτά πλέον χαρακτηριστικά όρου επιβίωσης της περιοχής μας, διαφορετικά, η Φθιώτιδα, προσθέτει ο κ. Οικονόμου, έτσι όπως την γνωρίσαμε τουλάχιστον όσοι πήγαμε σχολείο στη Λαμία μέχρι και τη δεκαετία του 2000, θα είναι μια ανάμνηση''.
Θα συμφωνήσουμε απολύτως με τις διαπιστώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Είναι ζήτημα επιβίωσης της περιοχής μας. Το βασανιστικό ερώτημα όμως παραμένει : Υπάρχει σχέδιο αναστροφής της απελπιστικής κατάστασης;
Χρήστος Αλεξανδρής

    

 

randomness