Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Ξεκίνησαν οι εργασίες της Πανελλήνιας Συνόδου ΦοΔΣΑ - Παρόντες οι Δήμαρχοι της Φθιώτιδας

Αποστολή: Χρήστος Αλεξανδρής 

 

Ο εξορθολογισμός του κόστους στη διαχείριση των απορριμμάτων είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας στους Δήμους και στις Περιφέρειες της χώρας, όπως τονίστηκε στην έναρξη των εργασιών του Δικτύου των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Δίκτυο Φο.Δ.Σ.Α) στα πλαίσια της 15ης Πανελλήνιας Συνόδου που πραγματοποιείται το τριήμερο 2 έως 4 Νοεμβρίου 2023, στην πόλη της Καλαμάτας, στο ξενοδοχείο Elite City Resort.

«Είμαστε εδώ για να προετοιμαστούμε για την επόμενη ημέρα σε μια μεταβατική περίοδο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με νέες δημοτικές αρχές αλλά και με πολλά ανοιχτά ζητήματα που πιέζουν για λύσεις και με τα χρήματα να είναι λιγότερα απ' οσα χρειαζόμαστε». Με αυτά τα λόγια ο Δήμαρχος Δωρίδας και πρόεδρος του Δικτύου ΦοΔΣΑ Γιώργος Καπεντζώνης άνοιξε τις εργασίες της Πανελλήνιας Συνόδου δίνοντας και το στίγμα των πρωτοβουλιών και των διεκδικήσεων της επόμενης αυτοδιοικητικής περιόδου.

Στις εργασίες της Πανελλήνιας Συνόδου των ΦοΔΣΑ συμμετέχουν ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Λαμίας Πανουργιάς Παπαϊωάννου, μαζί με τους νεοεκλεγέντες δημοτικούς συμβούλους Γιώργο Ποντίκα, Δημήτρη Κυρίτση και Γιάννη Ρούλια, καθώς και οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι Καμένων Βούρλων Ηλίας Κυρμανίδης, Μακρακώμης Γιώργος Χατζής, Δομοκού Μπάμπης Λιόλιος, Αμφίκλειας - Ελάτειας Αθανασία Στιβακτή, Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές, Κύμης Αλιβερίου Νίκος Μπαράκος, ενώ στη Πανελλήνια Σύνοδο είναι παρών και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης.

Την πρώτη ημέρα των εργασιών χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης, σημειώνοντας οτι η δημιουργία ολοκληρωμένων μονάδων διαχείρισης των απορριμμάτων είναι το μεγάλο ζητούμενο των επόμενων χρόνων.

Και οι πολίτες έχουν ευθύνες, τόνισε στην εισήγησή του ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ανοιχτός ορίζοντας για να προχωρήσουν απρόσκοπτα τα έργα που έχουν προγραμματιστεί αλλά και αυτά που βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού.

Από το βήμα της Πανελλήνιας Συνόδου των ΦοΔΣΑ, ο κ. Γραφάκος εξήγγειλε ότι τα εθνικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων θα χρηματοδοτηθούν κεντρικά από το υπουργείο Περιβάλλοντος, χωρίς να παρεμβάλλονται διαδικασίες διαβούλευσης σε περιφερειακό επίπεδο.

Ο κ. Γραφάκος δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από την ιδιωτική οικονομία για να πάρουν τα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η επόμενη περίοδος, θα είναι η τετραετία της ανακύκλωσης, διαμήνυσε ο κ. Γραφάκος, ενώ αποσαφήνισε ότι το τέλος ταφής θα εισπραχθεί από τους πολίτες και θα αποδοθεί στους Δήμους.

Την αναγκαιότητα προσαρμογής στο ευρωπαικό κεκτημένο τόνισε στην εισήγησή του ο Συντονιστής Δικτύου ΦοΔΣΑ Χαράλαμπος Τσοκανής.

Η 15η Σύνοδος έχει ως κύρια θέματα την προσαρμογή των Μονάδων Διαχείρισης στις νέες απαιτήσεις RRF, τη χρηματοδότηση με το καθεστώς prorata, τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του ΠΕΚΑ 2021-2027, την εκπόνηση των ΠΕΣΔΑ ως ολοκληρωμένους, αξιόπιστους και βιώσιμους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας και γενικότερα τον προσδιορισμό της μετάβασης της διαχείρισης των απορριμμάτων και του ρόλου των ΦοΔΣΑ την επόμενη μέρα της χώρας μας.

«Το μόνιμα ζητούμενο για τη χώρα μας, η οποία την τελευταία 20ετία προσπαθεί να προσεγγίσει το Ευρωπαϊκό μέσο όρο στον τομέα των απορριμμάτων είναι η προσαρμογή στο ευτωπαικό κεκτημένο» επεσήμανε στην εισήγησή του ο Γενικός Διευθυντής του ΦοΔΣΑ Στερεάς Χαράλαμπος Τσοκανής για να καταλήξει στη διαπίστωση οτι γίνονται σημαντικά βήματα εστω και με μικρή καθυστέρηση για την ενσωμάτωση του Ενωσιακού δίκαιου στο Εθνικό».

Όπως ανέφερε όμως ο κ. Τσοκανής «δεν αρκεί αυτό διότι εάν αρκούσε δεν είχε νόημα να θεσμοθετηθεί το τέλος ταφής και μια σειρά άλλων προϋποθέσεων, να συμπεριληφθούν, στις αιρεσιμότητες, δηλαδή τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και να συνδεθούν με τις εκροές της χρηματοδότησης όπως δεν είχε νόημα να συμπεριληφθεί ο τομέας των αποβλήτων σε μια ανεξάρτητη Αρχή. Τη ΡΑΕ, που μετονομάσθηκε σε ΡΑΑΕΥ, για να ελέγξει τον τομέα.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει», σημείωσε ο κ. Τσοκανής, «είναι εάν η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων επιτυγχάνεται μέσα από την επιβολή διοικητικών μέτρων. Και για να είμαι ακριβής μόνο μέσω της επιβολής διοικητικών μέσων.

Το ερώτημα αυτό εκτιμώ ότι έχει απαντηθεί επαρκώς από την ίδια την Ελληνική πραγματικότητα και δεν χρειάζεται περεταίρω ανάλυση».

Το πρόγραμμα της Συνόδου περιλαμβάνει συνολικά 21 εισηγήσεις και χαιρετισμούς.

Οι εισηγήσεις αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων, στην ανακύκλωση, στις πρακτικές, στις αρμοδιότητες, στην ευθύνη, στον ρόλο της Αυτοδιοίκησης, στις προοπτικές, στις στρατηγικές, στην κυκλική οικονομία, στα επενδυτικά σχέδια, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τους στόχους.

Την Οργάνωση έχουν το Δίκτυο των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Δίκτυο ΦοΔΣΑ) και ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η σύνοδος τελεί υπο την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με τη συμμετοχή της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Joint Assistance to Support Projects in European Regions, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Καλαμάτας.

 

 

Φωτογραφίες

    

 

Απόψεις

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness