Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Με μεγάλη συμμετοχή το 1ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας στην πόλη της Λαμίας - ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

• Θανάσης Κυρίτσης: «Ως Διοίκηση του Επιμελητηρίου θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα μέσα από αντίστοιχες δράσεις και ενέργειες»


Ρεπορτάζ: Χρήστος Αλεξανδρής


Οι προκλήσεις, οι απειλές αλλά και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τον αγροτικό κόσμο της Φθιώτιδας και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας σε έναν κόσμο που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς μεταβάλλοντας ολοταχώς τις συνθήκες παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων, αναλύθηκαν διεξοδικά στο 1ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024 στην πόλη της Λαμίας.  

Με θέμα «Ο πλούτος της Φθιωτικής γης σε πρώτο πλάνο για ένα βιώσιμο μέλλον», το συνέδριο διοργάνωσε το Επιμελητήριο Φθιώτιδας με σκοπό την ανάδειξη των ζητημάτων που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα καθώς και τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που παρουσιάζονται στη νέα Προγραμματική Περίοδο για την κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Στερεάς Ελλάδας.

Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και είχε την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας.

Οι εργασίες του συνεδρίου φιλοξενήθηκαν στο αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας.

Η κλιματική αλλαγή, η εισαγόμενη ακρίβεια, οι τεχνολογικές εξελίξεις, η βιωσιμότητα και η προστασία του περιβάλλοντος, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για ανάπτυξη του αγροτικού τουρισμού και για ποιοτικές εξαγωγές, ήταν θέματα που αναπτύχθηκαν από τους εισηγητές του συνεδρίου, ενώ παρουσιάστηκαν όλα εκείνα τα εργαλεία στήριξης και ενίσχυσης των υποδομών μέσω νέας ΚΑΠ και Ταμείου Ανάπτυξης και έγινε συζήτηση για τα δεδομένα και τις προπτικές της παραγωγικής δυναμικής της Φθιωτικής γης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και εκαναν χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμεών, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ και πρώην Υπουργός Γιάννης Οικονόμου, ο Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Μπαγινέτας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ Γιώργος Κοτρωνιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιευτικής Πολιτικής Κώστας Αποστολόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Ορεινής και Δασικής Πολιτικής Κατερίνα Καλατζή, ο Δ/ντης της Γραμματείας Παραγωγικών φορέων της ΝΔ κ. Τριανταφύλλου, η αναπληρώτρια Γραμματέας του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Λίνα Αγγελοπούλου.

Το συνέδριο χαιρέτησαν επίσης με μήνυμα που διαβάστηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Γιάννη Σαρακιώτης.

Παρέμβαση στο συνέδριο έκανε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χρήστος Λυγδής.

Το συνέδριο επίσης, τίμησαν με την παρουσία τους, Πρόεδροι Επιμελητηρίων, Επιστημονικών Φορέων και Επαγγελματικών Οργανώσεων, αντιδήμαρχοι, μέλη δημοτικών συμβουλίων και Περιφερειακού Συμβουλίου, πρόεδροι συνεταιρισμών και ενώσεων.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Θανάσης Κυρίτσης, τονίζοντας ότι «ως Διοίκηση του Επιμελητηρίου θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα μέσα από αντίστοιχες δράσεις και ενέργειες», ενώ εξέφρασε την ελπίδα «το συνέδριο να είναι η απαρχή μιας πολύ όμορφης και διαρκούς πρωτοβουλίας ισχυροποίησης της αγροτικής μας παραγωγής».

Ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου τόνισε ότι «η αγροτική επιχειρηματικότητα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, καθώς δεν έχουμε πετύχει αρμονική σύζευξη των ιδιοτήτων του αγρότη και του επιχειρηματία, αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία της επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα», ωστόσο ανέφερε ότι «η εποχή μας προσφέρει και ευκαιρίες για καινοτομία, για επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για ανάπτυξη του αγροτικού τουρισμού και για ποιοτικές εξαγωγές.»

Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής συνιστά, για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας και στην κατεύθυνση ενίσχυσης της αγροτικής επιχειρηματικότητας κινείται πρόσθεσε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με τις πιστώσεις που έχουν προϋπολογισθεί, για το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, να ανέρχονται στα 850 εκατ. ευρώ για το 2024 και σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και 127 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προωθεί τη μελέτη και κατασκευή οδικών αξόνων και δικτύων, τα συστήματα μεταφορών, τις δημόσιες κτιριακές υποδομές, την ολιστική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της λεκάνης του Σπερχειού ποταμού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Οπως τονίστηκε απο τους εισηγητές του συνεδρίου το 2024 θα είναι μια χρονιά πολύ σημαντική για τον αγροτικό κόσμο, καθώς μέσα στο έτος θα ψηφισθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον ΕΛΓΑ, μια αναγκαία μεταρρύθμιση ώστε ο Οργανισμός να μπορεί να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική κρίση και να καλύψει τις ανάγκες των παραγωγών. Επιπλέον τονίστηκε η ανάγκη ενημέρωσης των παραγωγών αναφορικά με τα οικολογικά σχήματα αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρουν συνολικά οι δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2023 - 2027), σημειώνοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Ενότητες.

Σύμφωνα με τους ομιλητές οι νέες πρακτικές που υιοθετούνται και στις οποίες οδηγούνται οι παραγωγοί μέσα από το νέο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, θα οδηγήσουν σε πιο παραγωγικές καλλιέργειες, ανθεκτικότερες στις νέες καιρικές συνθήκες αλλά και σε μείωση του κόστους παραγωγής.


Τα τρακτέρ στους δρόμους βγάζουν οι Αγρότες


Με τα τρακτέρ στους δρόμους και συλλαλητήριο την Παρασκευή (26/1) κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στη Φθιώτιδα.

Παρέμβαση στο 1ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, Χρήστος Λιγδής επισημαίνοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του.

Όπως είπε, η πλειοψηφία των αγροτών δεν μπορεί να μιλά για επιχειρηματικότητα αυτή τη στιγμή που αδυνατεί να επιβιώσει.

Στο μεταξύ τις επόμενες ημέρες οι αγρότες της Φθιώτιδας βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους των χωριών, ενώ την Παρασκευή έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στην πόλη της Λαμίας στον χώρο της Έκθεσης και στη συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας.

• Στο μεταξύ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις δηλώνει οτι είναι υποκινούμενες από κομματικά πρόσωπα.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι αιτήματα χωρίς συνοχή που διατυπώνονται από πρόσωπα με συγκεκριμένες κομματικές σκοπιμότητες, όπως η κατάργηση της ΚΑΠ των 2,8 δις ευρώ, δεν μπορούν να αντέξουν στο διάλογο.

«Οι υποκινητές των κινητοποιήσεων στην πλειονότητά τους έχουν κομματική απόχρωση. Τους γνωρίζουμε. Οι τοπικές κοινωνίες ξέρουν από που προέρχονται, τι πιστεύουν και αν ήταν υποψήφιοι σε κάποιο κόμμα. Ποιος μπορεί να πει στους αγρότες ότι τα 2,8 δις που παίρνουμε ετησίως από την Κοινότητα δεν θα συνεχίσουμε να τα παίρνουμε επειδή κάποιοι – θαρραλέοι τάχα- είναι ενάντια στην ΚΑΠ και θέλουν να βγούμε από την ΕΕ; Ας πούμε αλήθειες.

Όλα τα αιτήματα είναι καλοδεχούμενα, αλλά θα λέμε αλήθειες. Θα παλέψουμε για ό,τι χρειαστεί και εντός και εκτός συνόρων, αλλά με ειλικρίνεια. Οι αγρότες θέλουν ενότητα και μπροστάρηδες με πάθος χωρίς διαχωριστικές γραμμές».

 

 

 

Φωτογραφίες

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων